Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Martin Lehmann (arkiv)
Foto: Martin Lehmann (arkiv)

alternativ. Den alternative låneportal UdenomBanken låner penge ud til boligkøbere, som er blevet afvist af banken, selv om de har fine rådighedsbeløb.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Låneportal: Realkreditten fravælger ’udkanten’

Boligkøbere i landdistrikterne droppes af banker og realkreditinstitutter, selv om deres private økonomi er sund, lyder anklagen fra låneportal.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et slag i luften. Sådan beskriver låneportalen UdenomBanken.dk meldingen fra Finanstilsynet, der nu vil gøre det nemmere at låne penge i landdistrikterne. I de dele af landet, der har fået stemplet Udkantsdanmark, er Finanstilsynet villigt til at acceptere, at banker og realkreditinstitutter fraviger de normale strenge lånevejledninger – og i højere grad baserer kreditvurderingen på lokale forhold.

Men Finanstilsynets nye kurs vil ikke hjælpe ret mange boligsøgende borgere i landdistrikterne, for de bliver afvist, selv om de har en god og sund privatøkonomi, mener låneportalen, der har specialiseret sig i netop at yde lån til de kunder, der blive afvist i banker og realkreditinstitutter.

Alle de boligkøbere, der er blevet afvist af bankerne og i stedet har lånt af os, har haft ganske fine rådighedsbeløb

»Vi kan jo netop få en forretning ud af det her, fordi institutterne går langt uden om en gruppe kunder, som grundlæggende har en fin privatøkonomi«, siger Frederik Rovsing, der er bestyrelsesformand i UdenomBanken.

»Langt de fleste kunder bliver afvist af institutterne, fordi boligerne ligger i områder, hvor det går lidt trægt på boligmarkedet, og hvor pengeinstitutterne er usikre på, om køberne kan sælge husene igen uden at lide tab. Alle de boligkøbere, der er blevet afvist af bankerne og i stedet har lånt af os, har haft ganske fine rådighedsbeløb«, siger han.

UdenomBanken har efter eget udsagn formidlet over 250 boliglån mellem investorer og private boligkøbere det seneste halvandet år, og ifølge låneportalens egne tal vil aktørerne på det alternative marked for boliglån fordoble omsætningen i forhold til sidste år.

»Vi formidler stort set et lån om dagen, og selv om renterne på vore lån er noget højere end i realkreditten, bliver prisforskellen trods alt begrænset, fordi husene er så billige i landdistrikterne. Men som vi ser det, er vores tilstedeværelse i det her marked da i sidste ende en konsekvens af, at det traditionelle realkreditmarked ikke fungerer i alle dele af landet«, siger Frederik Rovsing.

Landdistriktformand: Der er områder, som bare bliver fravalgt

Også landdistrikterne har en klar fornemmelse af, at udkantsborgerne får afslag på deres lån, selv om de har styr på finanserne.

»Vi er overbeviste om, at Finanstilsynets nye lånekurs vil få en betydning, men når det er sagt, så er det desværre også vores oplevelse at der er geografiske områder, der simpelthen er fravalgt i långivningen«, siger formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.

»Hvis der er et pengeinstitut, der ikke tror på, at folk vil bo og leve i et bestemt område om 20-30 år, vil de jo heller ikke yde lån i det område. Problemet med den strategi er bare, at det kan blive en selvopfyldende profeti, hvor man netop kommer til at lukke hele områder ned, fordi man ikke kan få lov at låne penge, og det er jo ikke i orden«, siger han og tilføjer:

»Den succes, UdenomBanken ser ud til at have fået i landdistrikterne, viser jo netop, at realkreditinstitutter og banker smækker pengekassen i over for kunder, der kan betale enhver sit. Vi har ikke noget problem med UdenomBanken, men hvis det kun er den, der vil låne penge ud i landdistrikterne, er det et usundt tegn på, at markedet ikke fungerer«, siger Steffen Damgaard.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden