Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Martin Lehmann (arkiv)
Foto: Martin Lehmann (arkiv)

intensivering. Bolighandlen går ikke så hurtigt i landdistrikterne som i de store byer, og det får nu Realkredit Danmark til intensivere muligheden for, at boligkøbere kan overtage gælden i overbelånte huse.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ekspert: Nyt boliginitiativ har nærmest nul og niks-effekt

Stort realkreditselskab annoncerer ny lånepolitik i landdistrikerne.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politikerne, Finanstilsynet og realkreditinstitutterne står i kø for at byde sig til i forhold til landdistrikterne.

Senest har Realkredit Danmark, landets næststørste realkreditinstitut, annonceret, at det nu ændrer lånepolitik, så boligkøbere i Udkantsdanmark får mulighed for at overtage gælden i overbelånte huse.

Det kan få en effekt for nogle få boligejere i disse områder, men der er altså ikke tale om nogen stor og voldsom ændring. I det store spil vil effekten nærmest være nul og niks

Køberne kan således finansiere op 95 procent af husets værdi med et billigt realkreditlån. Normalt kan boligkøbere kun finansiere 80 procent af boligens værdi med realkreditlån.

Gammel vin på nye flasker

Ambitionen er at hjælpe boligejerne i de trængte landområder, men der er langt fra tale om et nyt revolutionerende initiativ, vurderer Morten Skak, boligøkonom på Syddansk Universitet.

»Muligheden har hele tiden været der, men den har været meget lidt brugt«, siger han og henviser til den undtagelsesbestemmelse i lovgivningen, der giver realkreditinstitutterne mulighed for at overdrage gælden ’i særlige tilfælde’.

»Realkredit Danmark lægger nu op til, at de i højere grad vil udnytte denne mulighed i landdistrikterne. Det kan få en effekt for nogle få boligejere i disse områder, men der er altså ikke tale om nogen stor og voldsom ændring. I det store spil vil effekten nærmest være nul og niks«.

Win-Win-Win

Realkredit Danmark beskriver selv den nye praksis som en ’win win’.

Ved at sælgeren af et overbelånt hus kan overdrage gælden (op til 95 procent af husets værdi, red.) til køberen, kan sælgeren komme videre uden – eller som minimum med mindre end ellers – dyr gæld.

For køberen er fidusen den billigere finansiering. Ved at overtage realkreditlånet fra sælger, kan køber finansiere 15 procent mere af købet med et billigt realkreditlån.

Også i realkreditinstituttet er det en fordel, da køberen – som skal kreditgodkendes på helt almindelig vis – typisk vil være mere velpolstret end sælgeren. Instituttet får dermed større sikkerhed for sit lån, og da det er et krav, at køberen afdrager på lånet, vil gælden løbende blive nedbragt.

Kun ringe udbredelse

Morten Skak er enig i, at modellen som udgangspunkt er en god løsning for alle parter. Det får ham dog ikke til at forvente, at den vil blive brugt i stor stil.

»Der er tale om en undtagelsesbestemmelse«, siger han og uddyber:

»I princippet belønner man jo de boligejere, der har stor gæld, da de kan tilbyde boligkøberne en bedre finansiering end en mere velpolstret boligsælger. Dermed vil de – i hvert fald i teorien – kunne opnå en højere pris for deres bolig, og det er klart, at det ikke er intentionen med bestemmelsen«.

Målrettet yderområder

I Realkredit Danmark understreger direktør Carsten Nøddebo, at den nye lånepraksis ikke er et tilbud til alle overbelånte kunder i hele landet. Det er et initiativ målrettet yderområderne.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det her er et af vores bud på, hvordan vi kan hjælpe boligmarkedet i den rigtige retning i yderområderne. Vi bilder os ikke ind, at det er en mirakelkur. Men vi har lyttet til, hvad der bliver efterspurgt derude, og her er initiativet blevet taget rigtig godt imod«, siger han.

Han er enig i, at der ikke er tale om et decideret nyt tilbud.

»Det er rigtigt, at vi hele tiden har haft denne mulighed. Men det nye er, at vi nu i højere grad vil gøre brug af den i dele af landet, hvor boligmarkedet har det svært«, siger han.

Høj gæld

Han henviser til, at den væsentligste grund til, at en del huse i yderområderne er overbelånte, er, at husene i dag har en lavere værdi end på købstidspunktet.

»Der er altså ikke tale om nogle boligejere, der bare har brugt løs. Mange af dem er ofre for udviklingen på boligmarkedet, og dem vil vi gerne hjælpe videre, og det håber vi, at vi kan bidrage til med den nye praksis«, siger Carsten Nøddebo.

Realkreditinstitutterne bestemmer selv

Kontorchef i Finanstilsynets realkreditkontor, Jørn Andersen, bekræfter, at realkreditlovgivningen giver institutterne mulighed for at lade boligkøbere i yderområderne overtage gælden fra sælger.

Lovens ordlyd er ikke klar, men han fortolker loven således, at institutterne kan vælge denne løsning, hvis det ud fra en samlet vurdering er en fordel for instituttet - altså som en ’tabsbegrænsende foranstaltning’ på et eksisterende lån.

»Men det er vigtigt at understrege, at det ikke noget, kunderne har krav på. Det er noget, realkreditinstitutterne kan vælge at gøre, hvis det er i deres interesse«, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Stort fokus på landdistrikterne

Der i øjeblikket stort fokus på, hvordan banker og realkreditinstitutter kan bidrage til udviklingen i Udkantsdanmark. Regeringen præsenterede forrige uge en vækstpakke med mere end 100 initiativer, og tidligere på ugen understregede Finanstilsynets direktør Jesper Berg, at banker og realkreditinstitutter spiller en væsentlig rolle i forhold til udviklingen i landdistrikterne.

Han understregede, at boligejere i yderområderne ikke nødvendigvis skal have samme rådighedsbeløb som den typiske storbyfamilie. Realkreditinstitutterne har i dag udlån på omkring 1.000 milliarder kr. i yderområderne. anne.k.hansen@pol.dk

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden