Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MIE BRINKMANN
Foto: MIE BRINKMANN

Lån. I 2015 oplevede vi den største mængde opsagte lån i 10 år og en regulær konverteringsbølge.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sådan udviklede renten sig i 2015

2015 blev et år med ekstremt lave renter, der lynhurtigt himmelfartede igen

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er to ting, der går igen, når man spørger økonomerne, hvad der gjorde sig gældende for rentemarkedet i 2015, og det er fortællingen om ekstremt lave renter, men også om et nervøst marked, hvor renten på rekord tid røg i vejret igen.

2015 ikke var mange dage gammel, før det fastforrentede 2 procents lån kom på banen. Et lån, der på kort tid nåede at blive ekstremt populært blandt de danske boligejere.

Det fremgår af et tilbageblik over renten i 2015, som Nykredt har lavet.

De lave låne steg til vejrs

»Det var både låntagere med et fastforrentet lån med højere rente samt låntagere med kort rentebinding, som valgte at hoppe på 2-procents-vognen. Vi oplevede den største mængde opsagte lån i 10 år og en regulær konverteringsbølge«, siger seniorøkonom i Nykredit, Jeppe Borre.

2015 var også præget af en dansk krone, der i starten af året blev styrket ganske markant, som blandt andet fik Nationalbanken til gentagne gange at skrue på renteknappen i nedadgående retning. Det påvirkede særligt de korte renter, og i februar kunne der konstateres de laveste renter nogensinde ved rentetilpasning på flex-lån.

I slutningen af april begyndte renten på fastforrentede lån at stige, og det gik stærkt. Mens der stod 2 procent på et lånetilbud i april, var der en periode i juni, hvor renten var oppe på 3,5 procent.

Stabile renter i slutningen af året

I august høstede den kinesiske økonomi og globale uro på de finansielle markeder mange overskrifter, og det sendte bølger igennem markederne. Det påvirkede da ifølge Jeppe Borre også renterne, men langt fra i samme grad, som det spring renten tog i maj og juni.

»Den faste rente stabiliserede sig på 2,5-3 procent, som vi fortsat har i dag. Og selvom renteniveauet i en lang periode af 2015 var nede på de 2 procent, så er der altså fortsat rigtig gode muligheder for at binde renten«, siger seniorøkonomen.

Årets sidste kvartal har ifølge tilbageblikket fra Nykredit været præget af faktorer, som har trukket renten i hver sin retning.

»En eventuel renteforhøjelse fra den amerikanske centralbank har været udskudt gang på gang, men nu er en normalisering begyndt, og banken har hævet renten. Og højere renter i USA påvirker også de danske realkreditrenter i opadgående retning. Modsat har den europæiske centralbank sænket renten på ny og forlænget det opkøbsprogram, som skal holde hånden under europæisk økonomi, og som omvendt bidrager til at holder renterne på et lavt niveau for de danske boligejere«, siger Jeppe Borre.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden