Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
OLESEN PETER HOVE
Foto: OLESEN PETER HOVE

Lån. Et af de gode råd er, at det kan være en ide at konvetere til et fastforrentet lån, fordi renten stadig er lav

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er cheføkonomernes gode råd til boligejerne i 2016

Boligejerne kan se frem til fortsat lave renter i 2016, men også et lettere nervøst rentemarked, lyder det fra økonomerne.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

2015 blev med ekstremt lave renter boligejernes år. Men det var også et år, hvor renten lynhurtigt gik den anden vej, da et fastforrentet lån på blot halvanden måned gik fra 2 procent til 3,5 procent . Her sidst på året er renten så faldet lidt igen. Det store spørgsmål er derfor, hvordan renteåret 2016 vil blive? Vil vi se lige så lave og ustabile renter som i 2015?

Politiken har bedt tre cheføkonomer komme med deres bud på, hvad man som boligejer kan forvente sig af renten i 2016.

Hvad skal man som boligejer indstille sig på i 2016?

»Det, der ligger i kortene, er fortsat lave renter i 2016, men som boligejer skal man se på, hvordan man ønsker at være stillet, hvis renten skulle gå hen og stige. For der er en meget stor nervøsitet på rentemarkederne i øjeblikket, og de her meget lave renter kan lynhurtigt rykke sig«, siger Jeppe Borre, der er seniorøkonom i Nykredit.

Jeppe Borre fremhæver den amerikanske centralbank, Federal Reserve, der fornylig hævede renten for første gang i ni år, som en spiller, der også kan være med til at påvirke renten i 2016. Amerikanerne har nemlig signaleret, at man også vil skrue på renteknappen i 2016.

Også Den Europæiske Centralbank (ECB) kan ifølge Jeppe Borre være med til at påvirke renten i 2016.

»Hvis man også skal kigge på den europæiske del, som bestemt også påvirker de danske boligrenter, så har man set ECB være ude og sænke renten igen og forlænge deres opkøbsprogram, som holder hånden under den europæiske økonomi, så det bidrager til, at holde renterne lave. Men opkøbsprogrammet vil altså også ophøre på et tidspunkt. Indtil videre varer ophørsprogrammet i lidt over et år og alene forventningen til, at det udløber på et tidspunkt, kan også betyde, at renterne kan begynde at kigge mod nord«, siger Jeppe Borre.

Hos Nordea mener boligøkonom Lise Nytoft Bergmann, at renteåret 2016 bliver lige så uforudsigeligt som 2015, og derfor er hendes gode råd, at man skal vælge boliglån på baggrund af andre faktorer end en »kaffegrumsk prognose« over, hvad økonomerne tror, der vil ske med renten.

»Man skal spørge sig selv, om man vil sove godt eller spise godt. Og på den baggrund også spørge sig selv, om man har det rigtige lån, hvis der skulle ske noget uventet med renten. Hvordan har min økonomi det? Hvordan har jeg det? Får jeg mental bagage at slæbe rundt på, hvis renten stiger mærkbart? Og hvis man har et fastforrentet lån, hvordan vil jeg min økonomi have det, hvis renten nu bliver ved med at være lav i en årrække endnu. Så man skal stille det sådan lide hårdt op og sige, at hvis nu alting arter helt anderledes end forventet, hvordan vil jeg så have det med det«, siger hun.

Hvad betyder de uforudsigelige renter for boligejere med fastforrentede lån?

»Hvis man har et fastforrentet lån, har man sikret sig mod rentestigninger. Det vil sige, at hvis renten går hen og stiger, så sidder man faktisk med en ekstra fordel i form af, at værdien af ens restgæld falder, hvis renter begynder at stige«, siger Jeppe Borre

Hvad betyder de uforudsigelige renter for boligejere med flexlån?

»For dem, der har et flexlån, er det jo en fordel, at renterne er lave, som vi forudsiger, at de også vil være i 2016. Man skal bare huske på, at renterne i den grad er påvirkelige i øjeblikket, og hvis man er bekymret for, hvor renten er på vej hen, så kan man stadig sikre sig med et fastforrentet lån«, siger Jeppe Borre og pointerer, at de fastforrentede lån stadig ligger på 2,5-3 pct, og det kan være en god ide at konvertere sit flexlån til et fastforrentet netop nu.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Da det fastforrentede lån lå på 2 pct. i rente, blev det et tilløbsstykke, og der var mange, der valgte at hoppe på det lån. Men der sidder måske også nogle boligejere nu, der ærgrer sig over, at man ikke nåede at komme med på 2 pct. vognen. Der vil jeg så sige, at lige nu snakker vi 2,5-3 pct. på et fastforrentet lån, så hvis renterne begynder at stige, kan det lige pludselig blive det nye lån, som man om et år måske vil håbe på, at man var hoppet med på«, siger han.

Hvad skal nye boligejere tænke på i 2016?

»For nye boligejere, der skal ind på boligmarkedet, skal det i høj grad være spørgsmål om et boligbehov. man skal ikke købe bolig i den tro, at man kan komme ind og tjene hurtige penge, for nu er priserne i for eksempel københavnsområdet steget hastigt. Så det er mere et spørgsmål om, at man skal have dækket et boligbehov. Man skal have en lang tidshorisont på boligmarkedet, og det er dyrt at skulle ud og købe og sælge boliger, så man køber ikke bolig for et år eller to«, siger cheføkonom i Realkredit, Christian Hillingsøe Heinig.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden