Av. Ejendomsmæglerkæden Home skal nu hoste op med 3,75 millioner kroner for at have boykottet af den uafhængige boligportal Boliga.dk.
Foto: Thomas Borberg (arkiv)/POLFOTO

Av. Ejendomsmæglerkæden Home skal nu hoste op med 3,75 millioner kroner for at have boykottet af den uafhængige boligportal Boliga.dk.

Bolig

Home accepterer bøde på 3,75 millioner for boykot af Boliga.dk

Der er ifølge Bagmandspolitiet tale om en grov overtrædelse af konkurrenceloven.

Bolig

Nu får det økonomiske konsekvenser for ejendomsmæglekæden Home, at kæden i 2009 – 2010 har bidraget til at begrænse konkurrencen på ejendomsmarkedet ved at boykotte den uafhængige boligportal Boliga.dk.

Home A/S har accepteret at betale en bøde på 3,75 millioner kroner og erkender dermed, at virksomheden har indgået aftaler med de øvrige mæglere med det formål at begrænse konkurrencen på markedet.

En ledende medarbejder fra Home har derudover vedtaget en personlig bøde på 25.000 kroner for sin del i overtrædelsen.

En alvorlig sag

Jakob Hald, direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, understreger, at der er tale om en alvorlig overtrædelse.

»Konkurrence mellem boligportaler har bidraget til at skabe øget gennemsigtighed på boligmarkedet til stor gavn for boligkøberne. Det er en alvorlig overtrædelse af konkurrenceloven, når store ejendomsmægler-kæder aftaler at opfordre deres medlemmer til at boykotte Boliga.dk«, siger han i en pressemeddelelse fra Anklagemyndigheden.

Også chefen for Bagmandspolitiet, statsadvokat Morten Niels Jakobsen, understreger sagens grove karakter.

»I den konkrete sag er der tale om en grov overtrædelse, og det afspejler bødens størrelse også. Jeg er glad for, at vi nu er kommet et skridt videre med en del af dette vigtige sagskompleks«, siger han i pressemeddelelsen.

Ulovlig boykot

Sagen tager sit udspring i 2009, hvor Dansk Ejendomsmæglerforening og ejendomsmæglerkæderne, der står bag boligportalen Boligsiden.dk, ifølge Bagmandspolitiet aftalte, at de ville opfordre deres mæglere til at boykotte Boliga.dk for at beskytte Boligsiden.dk mod konkurrence.

Boykotten betød blandt andet, at mæglerne skulle undlade at stille annoncebilleder af boligerne til rådighed for Boliga.dk.

I 2012 påbød Konkurrencerådet Dansk Ejendomsmæglerforening og ejendomsmæglerkæderne at ophøre med enhver form for aftale om at nægte Boliga.dk at vise billeder af de boliger, som mæglerne har til salg.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen anmeldte efterfølgende sagen til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).

Bødeforlæg på stribe

SØIK har i forbindelse med sagen udstedt bødeforlæg til Dansk Ejendomsmæglerforening, Home A/S, Danbolig A/S, Nykredit Mægler A/S, EDC-Gruppen A/S, RealMæglerne Holding A/S, Danske Selvstændige Ejendomsmæglere og en række ledende medarbejdere.

Home A/S har nu som den første ejendomsmæglerkæde valgt at vedtage bøden.

»Nu er det op til de øvrige virksomheder at tage stilling til, om de ønsker, at der skal føres en sag ved domstolene, der som bekendt har det sidste ord«, siger Morten Niels Jakobsen i pressemeddelelsen.

Homes relationschef, Mads Ellegaard, skriver følgende i en mail til Politiken.

»Vi beklager sagen. Vi tager afgørelsen til efterretning og har accepteret at betale bøderne«.

Det er administrerende direktør i Home, Uffe Drejer, der har fået en personlig bøde.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce