Fraflytning. København oplevede i 2015 for første gang i 14 år nettofraflytning.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)/POLFOTO

Fraflytning. København oplevede i 2015 for første gang i 14 år nettofraflytning.

Bolig

Tilflytningen til København er gået i minus

I 2015 var der flere, der flyttede fra København, end der flyttede til byen. Tendensen vil fortsætte, vurderer forskere.

Bolig

Den gængse forestilling om, at danskerne i hobetal forlader provinsen for at slå sig ned på den københavnske stenbro er forkert. I hvert fald hvis man ser på tallene for til og fraflytning til Københavns Kommune.

I 2015 oplevede Københavns Kommune for første gang i flere år en nettofraflytning – altså var der flere, der flyttede fra byen, end der flyttede til. Helt præcist var der 69 flere personer, der flyttede ud, end der flyttede ind. Året før var der 764 flere, der flyttede ind end ud. Sidste gang Københavns Kommune oplevede nettofraflytning var i 2001 og et par år frem.

Forklaringen på den negative tilflytning er ifølge professor Hans Skifter Andersen fra Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet, at tilflytningen til hovedstaden traditionelt hænger sammen med konjunkturerne. Og det er primært børnefamilierne, der driver udviklingen.

»En helt afgørende faktor i de her tal er familierne med små børn, som gerne vil flytte fra byen, men som tøver med at sælge lejligheden for at købe hus, når der er lavkonjunktur. Men det vi ser nu er, at nu tør de rykke ud«, siger Hans Skifter Andersen.

Tal fra Danmarks statistik viser, at det især er kommuner på det øvrige Sjælland der nyder godt af fraflytningen, for eksempel Roskilde, Køge, Hillerød, Helsingør, Holbæk, Slagelse, Ringsted og Vordingborg

Fraflytning vil stige

Selvom 69 personer ikke lyder af meget, er det begyndelsen på et markant stigning i fralflytningen. Hvis udviklingen fortsætter, vil der i 2020 være i omegnen af 4.000 flere fraflyttere end tilflyttere, viser en fremskrivning fra Hans Skifter Andersen.

Tidligere prognoser lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik har ellers vist, at København vil vokse med 1000 indbyggere om måneden frem til 2025. Men den holder ikke længere, vurderer Hans Skifter Andersen, der spår at den årlige befolkningstilvækst kan blive op til halveret frem mod 2020 i kraft af fraflytning.

Stadig befolkningstilvækst

Men København kommer ikke til at skrumpe. Befolkningen i Københavns Kommune forventes stadig at stige, fordi der i kommunen fortsat er stor indvandring fra andre lande samt fødselsoverskud, hvilket vil sige, at der fødes flere end der dør.

En rapport fra Københavns Kommune fra 2014 viser, at fødselsoverskuddet i årene 2009-2014 skabte omkring 45 pct. af den samlede befolkningsvækst i kommunen, mens indvandring i samme periode stod for halvdelen af flytteoverskuddet.

Men fortællingen om, at København vokser i kraft af, at byen er blevet en tilflytningsmagnet på grund af ændrede præferencer hos befolkningen er decideret forkert, vurderer Hans Skifter Andersen. Han bakkes op af fremtidsforsker Jesper Bo Jensen fra Center for Fremtidsforskning.

»Det viser en gang og endegyldigt, at det er ikke sådan, at hele Danmark flytter til storbyen. Det har været et fast mantra nu i fem år, og det er simpelthen forkert«, siger Jesper Bo Jensen.

Jesper Bo Jensen forudser en periode på 15 år med udflytning fra København. Det begrunder han blandet andet med stigende huspriser, som vil gøre det umuligt for børnefamilierne at udleve deres boligdrømme i byen.

Kommunen er ikke bekymret

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Københavns overborgmester Frank Jensen (S), men gruppeformand i Socialdemokraterne og medlem af økonomiudvalget Lars Weiss fortæller, at fraflytning ikke er noget, der får alarmklokkerne til at ringe hos politikerne. Lars Weiss vurderer dog, at den ændring i befolkningssammensætningen, der kan komme af fraflytningen, kan komme til ændre på, hvordan man disponerer de kommunale investeringer.

Men på spørgsmålet om, hvorvidt nettofraflytningen vækker bekymring, svarer han klart »nej.«

»Vi har stadig en befolkningstilvækst i København som i sig selv er en stor opgave, også selvom den på sigt bliver mindre«, siger Lars Weiss.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce