Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Forskelsbehandling. Erik Hansen og Erik Nielsen er naboer. Deres grunde er ens, men det er vurderingen af deres grundværdi ikke hos Skat. Det undrer mildest talt de to husejere.
Foto: Anders Rye Skjoldjensen

Forskelsbehandling. Erik Hansen og Erik Nielsen er naboer. Deres grunde er ens, men det er vurderingen af deres grundværdi ikke hos Skat. Det undrer mildest talt de to husejere.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skat gør stadig forskel på naboers ejendomsskat

Boligejere betaler for høj ejendomsskat, fordi Skat undlader at rette vurderinger i et område, når Skat er blevet underkendt.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Erik Nielsen er lastvognschauffør og bor i et helt almindeligt parcelhuskvarter i Stubbekøbing på Falster. Hans grund er på 560 kvadratmeter og for to år siden lykkedes det ham at få halveret Skats vurdering af grunden fra godt 200.000 kr. til 100.000 kr.

Hans nabo Erik Hansen er pensionist og har en grund, der er præcis lige så stor som Erik Nielsens. 560 kvadratmeter. Eneste forskel er, at han skal betale en højere ejendomsskat, fordi Skat har fastholdt, at Hansens grund er 200.000 kr. værd.

Den forskel kan hverken Erik eller Erik forstå.

»Jeg havde jo regnet med at høre fra Skat, efter at jeg hørte, at Erik havde fået sin vurdering sat ned«, siger Erik Hansen.

»Men der er ikke sket noget«.

Det var vurderingsankenævnet, der i efteråret 2013 gav Erik Nielsen ret i, at Skat havde vurderet hans ejendom alt for højt. Han havde, da nævnet kom på besøg, forklaret, at der var to grunde på vejen til salg for 43.000 kr., så en grundværdi på 200.000 var »helt ude af trit med virkeligheden«.

Efter besøget konkluderede ankenævnet ud fra oplysningerne om huspriserne i området, at »den ansatte grundværdi er for høj i forhold til niveauet i området«. Derfor blev værdien nedsat til 100.000 kr.

»Det er en helt generel begrundelse, og det er klart, at den også gælder for nabogrunden. Derfor skal Skat nedsætte grundværdien for andre sammenlignelige grunde i området«, siger Thomas Booker, der er advokat og forsker i ejendomsbeskatning på Aarhus Universitet.

Det er et kæmpe retssikkerhedsmæssigt problem for borgerne, for det betyder, at borgerne ikke behandles lige

Retssikkerhedsmæssigt problem

Skat har i flere omgange lovet at gennemgå alle de sager, hvor Skats vurderinger er blevet underkendt af et ankenævn eller Landsskatteretten, og nedsætte vurderingerne for naboerne, når det var det generelle prisniveau, som Skat havde sat for højt.

I maj sidste år forsikrede Skat og Skatteministeriet over for Folketingets Ombudsmand, at 84 »nedprioriterede« sager ville blive gennemgået og ekspederet inden årets udgang. For en måned siden skrev Skatteministeriet til ombudsmanden, at nu var alle sagerne – med en enkelt undtagelse – blevet »afviklet«.

Men Hansen har stadig en højere vurdering og en større ejendomsskatteregning end Nielsen, selv om deres grunde er helt ens. Og over hele landet er der lignende sager, som vedrører tusindvis af boligejere, viser en gennemgang, som Politiken har foretaget .

»Det er et kæmpe retssikkerhedsmæssigt problem for borgerne, for det betyder, at borgerne ikke behandles lige«, siger Thomas Booker, som Politiken har forelagt otte sager fra områder med samlet 1.200 ejendomme.

I de syv skulle Skat have nedsat vurderingerne hos naboerne, konkluderer Thomas Booker.

Tager røven på husejerne

I en sag om et sommerhus ved Reersø nedsatte ankenævnet grundværdien med henvisning til prisniveauet i området. Nævnsformand Mogens Kalkau siger, at »når vi sætter niveauet ned, og det er det, vi har gjort her, så bør Skat også gøre det for de andre ejendomme«.

Underdirektør i Skat Sanne Kjær siger, at Skat har gennemgået sagerne og ændret de vurderinger, Skat mener skal ændres.

»Men vi kan ikke ændre vurderingerne på alle ejendomme. Det er jo en mellemperiode denne her, og der kommer jo på et tidspunkt nye vurderinger, hvor man forholder sig til, om de vurderinger, der har været i mellemperioden, har været for høje«.

Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen siger i en skriftlig kommentar, at han kun har set på Skats sagsbehandlingstid og procedure, ikke på, om afgørelserne er korrekte.

På Hansens og Nielsens vej i Stubbekøbing har Skats håndtering af sagen ikke højnet tilliden.

»Vi har ikke noget imod at betale skat, men det her er ad bagvejen, og jeg synes, de tager røven på husejerne. De spiller ikke med åbne kort«, siger Erik Nielsen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden