Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Melissa Kuhn Hjerrild/Melissa Kühn Hjerrild
Foto: Melissa Kuhn Hjerrild/Melissa Kühn Hjerrild

LØSØRE. Morten Westergren Boserups andelslejlighed er til salg internt i hans forening. Alligevel vælter det ind med eksterne købere, som er meget interesserede i lejligheden. Nogle så interesserede, at de tilbyder "ekstra" køb af inventar i lejligheden.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Jeg vil gerne købe din andelsbolig (...) Vi kan evt. snakke om lidt 'ekstra' køb af løsøre«

50.000 kroner for køleskabet er et af de tilbud, Morten Westergren Boserup uopfordret har fået i forbindelse med salget af sin andelslejlighed.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De frister med udlandsrejser og store kontantbeløb for slidte hvidevarer. Eller trygler om medlidenhed i forsøget på at score en andelslejlighed.

Sådan oplever to af beboerne i andelsboligforeningen AB Ingolf på Islands Brygge i København købernes forsøg på at få fingrene i en andelsbolig på det glohede marked.

»Man tænker: Hvor vildt kan det være? Men det er vildt!«, siger Morten Westergren Boserup.

Interessen for hans og Kirstine Westergren Boserups lidt slidte treværelses andelslejlighed i den 100 år gamle murstenskarré på Islands Brygge er stor. Det afspejler sig ikke bare i antallet af henvendelser, men også i det, interesserede købere tilbyder for at vække hans interesse for at sælge til netop dem.

MARKEDET:

Grunden til, at folk vil betale penge under bordet, er selvfølgelig, at prisen er lavere end markedsprisen

50.000 kroner for et køleskab var et af tilbuddene, der tikkede ind på sms. En besked parret har slettet for ikke at komme til at ærgre sig over, hvad de går glip af. Beskeder om »ekstra køb af løsøre« efterfulgt af en blinke-smiley, har parret set flere gange, efter at den 36-årige freelance-filmarbejder og hans kone satte lejligheden til salg 21. april i år. Vel at mærke internt i andelsboligforeningen.

Professor: Logisk med penge under bordet

Ifølge Michael Møller, som er professor i finansiering ved CBS, er det »meget logisk, at det sker«.

»Grunden til, at folk vil betale penge under bordet, er selvfølgelig, at prisen er lavere end markedsprisen«.

»Når du har en rationeret vare, hvor der er en maksimal pris, der er under markedsprisen, som det er tilfældet med mange andelsboliger, er det også naturligt, at folk vil prøve at få noget ud af det, når de skal sælge«, forklarer Michael Møller.

Hvis man vil gøre noget ved de tilstande, der i øjeblikket hersker på det københavnske andelsboligmarked, »kan man ophæve reglerne om maksimalpriser«, siger han uden at forholde sig til, om det er en god idé eller ej.

"Ekstra" løsøre

På fem timer havde Morten Westergren Boserup fået 20 henvendelser fra eksterne, fortæller han. Det på trods af at lejligheden kun kan købes af foreningens egne beboere, ind til den bliver udbudt eksternt, hvis den ikke er solgt om en uge.

Man skal slippe 1.104.824 kroner for den 77 kvadratmeter store lejlighed med en boligafgift på 4.408 kroner om måneden. Det er der mange, der gerne vil.

Efter lejligheden nu har været til salg i 14 dage, har parret, som har købt en anden lejlighed i samme forening, nemlig fået over 80 henvendelser fra mere eller mindre desperate købere, fortæller Morten Westergren Boserup, som vurderer, at mindst hver tiende tilbyder penge under bordet.

Mens nogle interesserede spiller med helt åbne kort, er andre mere diskrete, fortæller han.

Hvis bare halvdelen af de historier, vi har fået, er rigtige, så er det virkelig sørgeligt. Man kan fornemme, at folk er pressede, for nogle krænger deres hjerte ud

»Hej Boserup, Jeg vil gerne købe din andelsbolig, er der mulighed for en fremvisning? Vi kan evt. snakke om lidt "ekstra" køb af løsøre«, skriver en interesseret køber for eksempel. Løsøre er inventar i lejligheden, som køber kan vælge at overtage mod betaling.

»Det er jo tydeligt, hvad der ligger mellem linjerne«, mener Morten Westergren Boserup.

BOLIGJAGT:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Andre interesserede forsøger at vinde sympati, oplever han: »Folk skriver om forfærdelige situationer; at de er blevet skilt eller ikke har noget sted at bo. Det er med den store violin. Hvis bare halvdelen af de historier, vi har fået, er rigtige, så er det virkelig sørgeligt. Man kan fornemme, at folk er pressede, for nogle krænger deres hjerte ud«.

Fik tilbudt rejse

29-årige Mette Daugaard fra samme forening har også oplevet, hvordan køberne byder sig til, da hun sidste sommer satte sin toværelses lejlighed til salg internt i foreningen og fik mellem 30 og 40 henvendelser fra interesserede købere. Én kom fra en intern beboer, som fik lejligheden.

»Der var mange henvendelser, hvor det lå helt tydeligt mellem linjerne, at hvis de på nogen måde kunne gøre noget for at fremme deres mulighed for at få lejligheden, var de villige til det«, fortæller hun om henvendelser, hun oplevede som hentydninger til en at handle med penge under bordet. En interesseret køber tilbød hende også en rejse.

»Hun sagde, at hun jo godt vidste, hvordan det var med det her boligmarked, og at jeg skulle vide, at hvis det kunne påvirke noget, så var hun indforstået med at give noget ekstra. Det kunne jo være, at vi skulle på en god ferie i efteråret, spurgte hun mig«.

»Det var åbenbart bare en del af spillet. Og det kom meget bag på mig, jeg havde slet ikke tænkt tanken« siger Mette Daugaard.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden