Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Daniel Hjorth
Foto: Daniel Hjorth

FRI. Alle andelsboligforeninger skal have fri mulighed for at omdanne andelsboligerne til ejerboliger, foreslår Liberal Alliance, der i samme ombæring beskylder andelsboligernes maksimalpriser for et skabe et uretfærdigt og ugennemsigtigt marked. (Arkiv)

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

LA og Konservative vil sætte andelsboligforeningerne fri

Venstre og DF medgiver, at der er behov for at se på området, men stemmer imod forslag om at give andelsboligforeninger lov til at blive ejerboliger.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Andelspriserne er holdt kunstigt nede af statens regulerende hånd. Den bør foreningerne have mulighed for at undslippe.

Sådan ser Liberal Alliance i hvert fald på det brandvarme andelsboligmarked i storbyerne, hvor køberne i nogle tilfælde er villige til at betale mere for lejligheder, end de må – nemlig maksimalprisen, der afhænger af den offentlige vurdering eller en privat valuarvurdering af foreningen.

Så selv om en køber skulle være parat til at betale mere for lejligheden, end der står på salgsskiltet, er der en grænse for, hvad sælger må tage i mod.

BOLIGJAGT:

Andelshavere kan selvfølgelig have et ønske om at sælge deres bolig til det, den er værd - i stedet for til en kunstigt lav pris, der er blevet sat af folketinget-

»De grænser havde ikke været der, hvis det havde været en ejerbolig, og andelshavere kan selvfølgelig have et ønske om at sælge deres bolig til det, den er værd – i stedet for til en kunstigt lav pris, der er blevet sat af folketinget«, siger Liberal Alliances boligordfører Ole Birk Olesen.

Partiet har fremsat et beslutningsforslag om, at regeringen inden udgangen af 2016 skal fremsætte et lovforslag, der giver alle andelsboligforeninger lige mulighed for at omdanne sig til ejerboliger.

I dag er det kun nogle få andelsboligforeninger – og generelt ikke lejligheder – der har den mulighed, fremgår det af beslutningsforslaget.

LA: Markedspriser er mest retfærdigt

Maksimalpriserne på andelsboliger skaber ifølge Ole Birk Olesen et uretfærdigt og ugennemsigtigt marked.

»Især i tider, hvor boligpriserne stiger, og hvor folk derfor gerne vil ind og have de billigt prissatte andelsboliger, bliver det et marked, hvor man skal kende nogen eller være villig og i stand til at betale penge under bordet for at komme ind på det privilegerede område, hvor priserne er lavere end markedsprisen«, siger ordføreren.

Markedet fungerer ikke. Så jo mere vi kan liberalisere, des mere er vi med.

I stedet anser han markedsprisen for at være den bedste måde at fordele de eftertragtede lejligheder og samtidig komme tilstandene på andelsmarkedet til livs.

Når folketinget i dag 1. behandler Liberal Alliances forslag, forventes Konservative som eneste andet parti at stemme for.

»Markedet fungerer ikke. Så jo mere vi kan liberalisere, des mere er vi med. Og det er et skridt på vejen, at andelsboligforeninger selv kan vælge at omdanne til ejerlejligheder«, siger erhvervsordfører Brian Mikkelsen (K) om forslaget.

Tilbagevendende debat

Selv om både Dansk Folkeparti og Venstre forventes at stemme imod forslaget, har det pustet liv i debatten om andelsboliger.

Venstre foreslog tilbage i marts sidste år at give andelsboligforeninger lov til at se bort fra maksimalprisen men trak forslaget tilbage, da beregninger fra det dengang socialdemokratisk ledede boligministerium viste, at priserne på andelsboliger ville stige markant som konsekvens.

DEN GANG:

Venstre kaldte den gang i en pressemeddelelse beregningerne et »udtryk for en skræmmekampagne«, og mente, at de var baseret på »en række forudsætninger, som ikke klarer virkelighedstesten«.

Og at Venstre siden har overtaget ministeriernes regnemaskiner kan nu give udsigt til nye beregninger. For erhvervs- og vækstminister, Troels Lund Poulsen, er »positivt indstillet overfor at få mere viden«.

»Jeg kan godt forestille mig, at jeg får lavet en undersøgelse, hvor vi ser mere tilbundsgående på fordele og ulemper ved et andet marked, end det der er i dag«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og det er der brug for, mener Dansk Folkepartis boligordfører Merete Dea Larsen: »Jo mere jeg graver ned i det, des flere løse ender, synes jeg, jeg finder. Det er et område, der trænger til et eftersyn«, siger hun og fortæller samtidig, at DF som udgangspunkt ønsker at bevare andelsboligerne og derfor vil stemme imod Liberal Alliances forslag.

Vi ser ikke nogen grund til at gøre København endnu mere ensrettet.

»Hvis vi gerne vil have, at andelsboligtanken overlever, mener jeg ikke, vi kan sige ja til det her, og hvis vi erkender, at tanken er død, kan vi lige så godt tage konsekvensen og afskaffe dem en gang for alle. Den diskussion, vil jeg gerne have først«.

Rød blok afviser

Fra den anden side af salen, forventes et enstemmigt nej til forslaget. Der er ikke opbakning til at tilføre den grundlæggende sociale andelsboligfom et skvæt liberalisme.

»Det er en dårlig idé, for der er brug for andelsboligtanken og for andelsboliger, som kan opfylde et behov for de mennesker, der ikke har lommen fuld af penge«, siger Socialdemokraternes boligordfører Jan Johansen.

Også Radikale Venstre er imod forslaget, fortæller erhvervsordfører Ida Auken.

»Andelsboligen er en rigtig god ejerform, som muliggør, at man har blandede befolkningsgrupper i København, fordi det stadig er til at få lejligheder, der ikke er voldsomt dyre. Vi ser ikke nogen grund til at gøre København endnu mere ensrettet«.

Ingen garanti for at trængende får de billige boliger

Liberal Alliance og Konservative indvender, at der ikke findes nogen garanti for, at de billige andelsboliger går til dem, der økonomisk set har brug for dem.

»Meget tyder på, at det er en illusion at tro, at fordi man prissætter nogle boliger langt under markedsværdien, så tilfalder de dem, der ikke har så mange penge. Det er generelt sådan, at folk, der får sådan nogle boliger, det er svært at komme i nærheden af, er ganske ressourcestærke mennesker. De kan både være ressourcestærke økonomisk og i forhold til netværk og evnen til at sno sig i systemet«, siger Ole Birk Olesen.

Det er professor ved Økonomisk Institut på Københavns Universitets Jakob Roland Munch enig i. Han har været med til at lave beregningerne bag vismændenes boligkapitel fra 2001, som viser »en tendens til, at jo rigere og mere uddannet du er, des bedre er du i stand til at tilegne dig de mest attraktive andelsboliger, som er billige at bo i«.

»Der er ikke en mekanisme, der sikrer, at det er lavindkomstgrupper eller andre, man måtte ønske, der får boligerne. Lige nu bliver kun få andelsboliger solgt ved ejendomsmæglerne, fordi prisen er lavere end markedsprisen, og det er derfor, problemet med det sorte marked opstår«, siger professoren som ikke kender til nyere tal på området, men heller ikke finder grund til at tro, at tendensen i rapporten ikke også gør sig gældende i dag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Samtidig har maksimalpriserne andre uheldige virkninger«, fortsætter han:

»Når man er heldig at få en billig andelsbolig, flytter man meget nødigt fra den igen, heller ikke hvis man bliver arbejdsløs, eller hvis husstanden bliver mindre, for eksempel i forbindelse med dødsfald eller skilsmisse«.

»Konsekvensen er, at mobiliteten på arbejdsmarkedet forringes, og at andelsboligmassen ikke udnyttes godt nok. Så der er mange gode grunde til at frigive maksimalprisen. Det vil også opsluge noget efterspørgsel i andelsboligsektoren fra ejerboligmarkedet«, siger Jakob Roland Munch og anbefaler dermed noget, der minder om det forslag, Venstre fremsatte sidste år men trak tilbage igen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden