Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JOACHIM ADRIAN
Foto: JOACHIM ADRIAN

LIBERALIST. Niels-Jørgen Schelde er formand i AB Schneeklothshården på 8. år og betegner sig selv som liberalist.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Formand: Det er ikke vores opgave at føre socialpolitik

Andelsboligmarkedet ville være bedre tjent uden maksimalpriser, mener formanden for en andelsboligforening på Frederiksberg. Det er ikke deres opgave at føre socialpolitik, siger han.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»De sælges, før du kan tælle til tre«.

Sådan går det, når lejlighederne i andelsboligforeningen AB Schneeklothsgården på ydre Frederiksberg bliver sat til salg, fortæller formanden for foreningen Niels-Jørgen Schelde.

Han sætter nøglen i og låser gitterporten til den solbeskinnede baggård op. Den deler beboerne i de 82 lejligheder. Her koster 65 kvadratmeter 1,3 millioner kroner, og så er boligydelsen på omkring 3.000 kroner månedligt. Andelsboligprisen stiger støt hvert år, for det samme gør den årlige valuarvurdering. I 2012 kostede de små lejligheder 1,1 millioner kroner. Og stigningen bliver hver gang vedtaget på generalforsamlingen uden diskussion.

FORMAND:

Fjern maksimalprisen

Formanden er endda overbevist om, at beboerne ville kunne sælge deres lejligheder endnu dyrere, hvis der ikke var en maksimalpris, de skulle rette sig efter.

Beboerne forærer jo i virkeligheden penge væk. Hvis en vare er mere værd, end det du må sælge den til, så mister du jo penge

»Det er da ærgerligt, at man ikke kan få markedsværdien, for det ville jo være mest rimeligt, at sælge lejlighederne til de priser, de er værd«.

»Beboerne forærer jo i virkeligheden penge væk. Hvis en vare er mere værd, end det du må sælge den til, så mister du jo penge«, forsætter han og sætter armene i siden på den lyseblå polo, hvor kuglepennen giver genskær fra brystlommen.

Derfor mener formanden, som er økonom af uddannelse, også, at maksimalprissystemet burde ophæves.

»Vi er til for at drive en forening til en lav og stabil boligafgift, men vi skal ikke føre socialpolitik. Det er ikke vores opgave«, siger han.

Har man ikke også en forpligtelse til at sørge for, at de næste generationer kan få et billigt sted at bo?

»Men det er jo markedsmekanismen, der styrer det. Og vi har ikke magt til at styre markedet. Det er der heller ingen andre, der har. Politikerne prøver på det ved at lave nogle kunstgreb med fastholdelse af priser og så videre, men de har ikke magten til det, og derfor kommer man ud i vanskeligheder med penge under bordet og den slags ting«, svarer Niels-Jørgen Schelde.

Han påpeger, at folk også må være indstillet på, at andelene kan blive mindre værd, hvis markedet vender. Men det tror han næppe, det gør.

Ventelisten er droppet

Det er så nemt at finde købere, at man her i foreningen ikke har brugt mægler i flere år, selv om man har droppet ventelisten, der var for besværlig at administrere.

»Folk har jo venner eller bekendte, og lige så snart, der er nogen, der hører om en lejlighed, der er til salg, så er der købere«.

Hvad skal man gøre, hvis man gerne vil være andelshaver hos jer?

»Altså. Officielt er der ikke noget at gøre«, griner formanden. »Men der er nogle, der lægger en seddel ind ad døren, og så har vi en uofficiel venteliste«.

Folk er jo grådige lige som alle andre mennesker. Andelshavere er ikke anderledes end mennesker er flest.

Sedlerne havner i en bunke, som sælgere kan kigge i og finde potentielle købere. Selv om sælgerne selv står for at formidle kontakten til køber, tror formanden ikke, der forekommer handler med penge under bordet, når de attraktive andelsbeviser sælges.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Man kan aldrig gardere sig imod bevidst svindel, men man skriver jo under på overdragelsesaftalen, at der ikke er andre handler i forbindelse med købet. Og priserne på vores lejligheder er ganske høje. Hvis du skal give 2 millioner kroner for en andelsbolig på 100 kvadratmeter, er der ikke plads til 50.000 kroner for et køleskab«, siger Niels-Jørgen Schelde, som godt nok ikke kan acceptere, at en lejlighed bliver solgt med penge under bordet, man sagtens kan forstå, at sælgere kan være fristede af tanken.

»Folk er jo grådige lige som alle andre mennesker. Andelshavere er ikke anderledes end mennesker er flest. De vi have så meget, de kan få«, siger han og misser med øjnene mod solen.

I græsset sidder Martin Mathiasen, mens hans datter Agnes tumler rundt. De er lige kommet hjem fra arbejde og institution, og Martin Mathiasen er måske ikke, som andelshavere er flest.

Han ærgrer sig i hvert fald ikke synderligt ved tanken om, ikke at kunne få markedsprisen for sin og kærestens lejlighed, hvis de en gang skal sælge.

»Vi får det maksimale for den, som vi må få for en andel«, siger han og trækker på skuldrene.

»Vi har jo også købt den billigere, end hvis det havde været en ejer. Det skal dem, der kommer efter, vel også have glæde af«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden