Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
SMUTHUL. Familien kan undgå at betale skat af fortjenesten på et forældrekøb, når lejligheden skal sælges. Ved at sælge helt ned til 15 procent under den offentlige ejendomsvurdering undgår forældrene nemlig en skattepligtig gevinst ved salget. Den får barnet i stedet. (Arkiv)
Foto: Jens Dresling

SMUTHUL. Familien kan undgå at betale skat af fortjenesten på et forældrekøb, når lejligheden skal sælges. Ved at sælge helt ned til 15 procent under den offentlige ejendomsvurdering undgår forældrene nemlig en skattepligtig gevinst ved salget. Den får barnet i stedet. (Arkiv)

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Unge tjener stort på at overtage forældrekøb til langt under markedspris

Forældrene sælger lejlighederne til børnene til spotpris, fordi Skats ejendomsvurderinger er fastfrosset. Sådan undgår de at betale skat af fortjenesten.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fordelene er store, når kapitalstærke forældre køber lejligheder til deres børn efter den såkaldte virksomhedsordning. Med lukrative skattefordele gør de det muligt for de unge familiemedlemmer at bo billigt i storbyen.

»Det bliver ofte fremhævet, at der er store skattefordele ved forældrekøb, mens barnet bor i lejligheden, fordi der til gengæld skal betales en klækkelig omgang skat, når børnene flytter. Sådan er det bare langt fra altid«, lyder dog det fra chefanalytiker og boligøkonom i Nordea Kredit Lise Bergmann.

Med lidt forretningssans og kreativitet får forældre og børn nemlig også stor økonomisk gevinst ud af lejligheden, når lejligheden en dag skal sælges. Her er hovedreglen godt nok, at forældrene skal betale almindelig skat af gevinsten, hvis de sælger lejligheden på det frie marked.

BAGGRUND:

Fordi barnet selv bor i lejligheden, så vupti tjener barnet 725.000 kroner skattefrit, minus salgsomkostningerne

Men skatteregningen kan helt elimineres, hvis forældrene sælger til sønnen eller datteren. For så kan de sælge lejligheden 15 procent under den offentlige vurdering, og det sænker prisen så eftertrykkeligt, at forældrenes gevinst som oftest helt forsvinder – og det samme gør deres pligt til at betale skat dermed.

Samtidig har børnene købt lejligheden så billigt, at de kan sælge den med stor fortjeneste – og uden at betale en krone i skat af gevinsten, fordi de selv bor i boligen. Og sælge kan de i princippet gøre dagen efter, de har overtaget lejligheden.

»Vupti tjener barnet 725.000 kr.«

Den løsning er både helt lovlig og en hyppigt anvendt manøvre, siger formanden for Danske Boligadvokater, Jan Schøtt-Petersen.

Med et eksempel fra boligadvokaten forstår man præcist, hvor stor fortjenesten faktisk er:

»Hvis en lejlighed er vurderet til 1,5 millioner kroner i offentlig ejendomsvurdering, kan forældrene overdrage den til barnet til 1.275.000 kroner. Hvis man forestiller sig, at barnet sekundet efter satte lejligheden til salg hos en ejendomsmægler, ville lejligheden måske kunne sælges til en markedsværdi på 2 millioner kroner. Og fordi barnet selv bor i lejligheden, så vupti, tjener barnet 725.000 kroner skattefrit, minus salgsomkostningerne«, forklarer Jan Schøtt-Petersen og tilføjer:

»Havde forældrene for eksempel købt lejligheden til 1,6 millioner kroner, og selv solgt den for 2 millioner kroner, ville de være blevet beskattet af en gevinst på 400.000 kroner. Så man udnytter simpelthen muligheden for at sætte værdien lavt og sælge til barnet, og det er både meget hyppigt anvendt og lovligt«.

BOLIGMARKEDET:

Og i øjeblikket er muligheden for at lade barnet overtage lejligheden særlig gunstig, påpeger både Lise Bergmann fra Nordea Kredit og Mira Lie Nielsen, chefanalytiker og boligøkonom i Nykredit.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»De offentlige ejendomsvurderinger er ikke blevet justeret siden 2011, selvom priserne på ejerlejligheder er steget voldsomt siden da. Det betyder, at forældrene kan sælge lejligheden videre til barnet til en meget lav pris, og derfor ikke selv beskattes af de enorme prisstigninger, vi har set på lejlighedsmarkedet i de senere år«, siger Lise Bergmann.

Det giver jo den unge en boligformue, der vil virke som en form for donkraft i den videre færd på boligmarkedet

Det er sammenbruddet i Skats digitale ejendomsvurderinger, der er baggrunden for, at det stadig er 2011-vurderingerne, der gælder. Først i 2018 kommer de nye offentlige ejendomsvurderinger i spil, men indtil da har velbeslåede familier ekstraordinært gode muligheder for at give deres børn en privatøkonomisk turbostart på tilværelsen.

Så ikke nok med, at de unge, der bor i forældrekøbte lejligheder, nyder godt af en billig husleje under deres studietid, de har altså også gode chancer for et stort økonomisk forspring, når turen går videre i en større, egen lejlighed, påpeger Mira Lie Nielsen fra Nykredit:

»Det giver jo den unge en boligformue, der vil virke som en form for dunkraft i den videre færd på boligmarkedet – den kan ligesom løfte ham eller hende ind i en større bolig, den dag husstanden måske øges. At have en friværdi som ung forkorter perioden, før man kan flytte ud af singleboligen og ind i en familiebolig«.

Forældre kan undgå skat

For at kunne snige sig uden om skattebetalingen ved at sælge videre til barnet, kræver det dog, at forældrene rent faktisk har det økonomiske råderum til at forære barnet fortjenesten på lejligheden, påpeger Jan Schøtt-Petersen. Og selvom det ifølge boligadvokaten sjældent er et problem, tyr nogle forældre til en ulovlig løsningsmodel for både at slippe for skat og samtidig selv få fortjenesten.

OVERVEJ:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvis forældrene selv har boet i lejligheden, er de nemlig med ét fritaget fra skattepligten af overskuddet: »Så bliver lejligheden omfattet af den regel, der hedder parcelhusreglen, nemlig at den faste ejendom, man selv benytter som sin bolig, kan man sælge skattefrit. Forudsat at boligforholdet er reelt. Så man skal opgive sin egen bopæl og reelt flytte ind. Hvis man så vinder 12 mio. kr. i lotto et øjeblik efter og skynder sig at flytte ud af ungdomshyblen igen, det er jo lovligt nok, for man har ikke haft ond hensigt, da man flyttede ind i lejligheden«, siger han og påpeger, at det er strafbart, hvis ikke boligforholdet er reelt:

»Hvis Skat fik mistanke, ville de lave en helhedsvurdering: Hvis man bare er flyttet midlertidigt fra konen, har indgivet en seperationsbegæring, men så flyttede sammen igen,ville Skat nok gå ind og se på, hvad der har været af forbrug af strøm og vand i lejligheden i den samme periode, og hvis der virkelig var en mistanke om skattesvig, kunne man se på masteoplysninger på den pågældendes mobiltelefon og så videre«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden