Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Udsmidt. 65 internationale studerende fik i juli besked på at flytte fra deres boliger i Tranehavegård i København. En tredjedel af dem havde kontrakter, der løb til efteråret eller foråret 2017.
Foto: Jacob Ehrbahn

Udsmidt. 65 internationale studerende fik i juli besked på at flytte fra deres boliger i Tranehavegård i København. En tredjedel af dem havde kontrakter, der løb til efteråret eller foråret 2017.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Marwa fik to uger til at finde nyt hjem: »Det var forfærdeligt«

Københavns Universitets Boligfond opsagde egyptiske Marwa og hendes families lejekontrakt med to ugersvarsel, selv om den løb ind i foråret 2017.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Marwa Ahmed sad på et picnictæppe og spiste med sin familie i starten af juli, da mailen fra Københavns Universitets Boligfond dukkede op på hendes telefon.

»Vi skulle flytte i slutningen af juli, stod der. Jeg kiggede på min mand. Vi fik det så dårligt. Det er hårdt at flytte igen, og hvor skulle vi tage hen?«, siger Marwa Ahmed, der er ph.d.-studerende ved Københavns Universitet.

Marwa kom fra Egypten til Danmark for 7 måneder siden, og da flyttede hun sammen med sin mand og deres 1-årige søn ind i en lejlighed i Tranehavegård i København. Som Politiken kan fortælle i dag, fik en stor gruppe internationale studerende i juli en mail fra Københavns Universitets Boligfond om, at de skulle fraflytte deres lejligheder i Tranehavegård inden udgangen af måneden, fordi boligfonden havde lavet lejekontrakter med 18 af lejerne i en længere periode, end fonden faktisk selv rådede over boligerne.

LÆS OGSÅ

Det samme gjaldt Marwa. I hendes kontrakt stod der, at hun og hendes familie kunne bo i lejligheden til april 2017. Men nu havde de altså ikke mere end et par uger tilbage.

CIU havde lovet, at de ville hjælpe. Men så sker der det, at der går bureaukrati i den, og til sidst klapper de i og siger, at de ikke kan hjælpe

»Det ødelagde hele vores ferie, for vi kunne jo ikke tage nogen steder hen, hvis vi skulle flytte i juli, og vi brugte så meget tid på at lede efter andre muligheder. Det var forfærdeligt«, siger Marwa.

Fond gav lejere falskt håb

Mailen til Marwa og de andre beboere var ledsaget af opfordringer til, hvad beboerne kunne gøre for at finde noget nyt. Der stod, at de kunne skrive sig op til boliger ved CIU (centralindstillingsudvalg, der administrerer studieboliger), og at CIU var »villigt til at gøre alt for at hjælpe og forhåbentlig lade jer blive boende, indtil jeres kontrakter udløber«.

Det samme fik Marwa at vide, da hun tog hen til boligfondens kontor for at tale med direktøren, Charlotte Simonsen.

»Hun gav os adressen til CIU og sagde, at vi kunne gå derhen, og så ville de finde en bolig til os«, siger Marwa.

Sandheden er dog, at CIU ikke kunne hjælpe Marwa og de andre beboere i Tranehavegård mere, end de hjælper alle andre studerende, der skriver sig op til en bolig i CIU’s system. CIU, som fremover skal administrere nogle af boligerne i Tranehavegård, havde ligeledes heller ikke mulighed for at lade lejerne blive boende, indtil deres kontrakter udløb.

»Vi skal følge nogle fastlagte kriterier for, hvem der har mest behov og har stået længst tid på venteliste. Det vidste boligfonden også udmærket godt, så jeg forstår ikke, hvorfor de stillede beboerne det i udsigt. Det er jo at give dem et falskt håb«, siger Rasmus Okholm-Hansen, daglig leder i CIU.

Rasmus Okholm-Hansen oplyser, at lejerne fra Tranehavegård – ligesom alle andre, der står til at blive boligløse – kunne få otte måneders anciennitet og dermed rykke lidt frem i boligkøen, men at CIU ikke kunne give dem bedre vilkår end andre boligsøgende.

Det havde CIU desuden oplyst boligfonden om, før fonden skrev ud til beboerne om CIU, viser en mailkorrespondance, Politiken er i besiddelse af.

Ifølge boligfondens direktør, Charlotte Simonsen, gik der noget galt i kommunikationen mellem hende og CIU.

»CIU havde lovet, at de ville hjælpe Men så sker der det, at der går bureaukrati i den, og til sidst klapper de i og siger, at de ikke kan hjælpe«, siger Charlotte Simonsen.

Nej til gamle lejligheder

Selv om CIU ikke kunne tilbyde Marwa og hendes familie en bolig med det samme, skrev Marwa en ansøgning til CIU og kom på ventelisten.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Samtidig fik hun tilbudt tre boliger gennem boligfonden, men dem takkede hun nej til.

»De var af dårlig kvalitet. Meget gamle. Og to af dem var meget små; det var etværelseslejligheder, så der var ikke plads til os. Vi er jo en familie«, siger Marwa.

Var det ikke bedre end ingenting?

»Jo, men vi ville heller ikke leje noget af boligfonden igen, for vi stoler ikke på dem. Så vi indså, at vi måtte finde noget selv«.

Flere andre kilder har oplyst til Politiken, at nogle af de lejligheder, fonden har haft tilbudt beboerne fra Tranehavegård, er i dårligere stand end lejlighederne i Tranehavegård.

Ifølge lejerne så en af dem ud, som om »gamle mennesker lige var flyttet ud«, mens en anden var »helt faldefærdig«.

Har ikke betalt husleje

Marwa og hendes familie gik selv på jagt efter et nyt hjem, men fandt ikke noget inden udgangen af juli, så de fik lov til at blive boende i Tranehavegård et par måneder længere. Men de har tydeligvis mistet tilliden til boligfonden og har derfor ikke betalt husleje siden juli.

»Vi kan ikke stole på, at vi får vores depositum tilbage. Jeg har set på nettet, at andre har klaget over, at de ikke fik deres tilbage. Normalt betaler vi altid husleje til tiden, men vi er nødt til at have nogle penge til at betale depositum for en ny lejlighed«, siger Marwa.

Hun er da heller ikke i tvivl om, hvad hun vil råde andre boligsøgende – og Københavns Universitet – til.

»Jeg vil råde studerende i mit hjemland til, at de ikke lejer noget gennem boligfonden. Og så synes jeg virkelig, at universitetet skal lukke fonden eller i hvert fald forbedre den«, siger hun.

LÆS OGSÅ

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Situationen for Marwa og hendes familie er nu, at de skal flytte fra Tranehavegård om et par måneder.

De er ikke sikre på, at de har et nyt sted at bo til den tid, men de står nummer 9 på ventelisten til en bolig gennem CIU, og de er blevet tilbudt en anden lejlighed gennem en kollegas fætter.

»Intet af det er 100 procent sikkert endnu. Men jeg håber virkelig, at jeg får en lejlighed til mig og min familie, og at vi kan bo der i lang tid. Vi vil ikke flytte hele tiden«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden