Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jakob Erbahn
Foto: Jakob Erbahn

Udsmidt. Carla og 17 internationale studerende fik i juli besked fra Københavns Universitets Boligfond om, at de havde to uger til at flytte fra deres lejligheder i Tranehavegård. Carla protesterede og fik lov til at blive boende et par måneder længere, men skal flytte om lidt. Hendes søn kommer især til at savne fodboldbanerne uden for vinduet.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Studerende sat på gaden af universitetsfond

Københavns Universitets Boligfond lovede studerende lejligheder på kontrakter, der ikke holdt. Fonden har handlet i strid med lejeloven og er »uduelig« til sit arbejde, lyder kritikken.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bolivianske Carlas lejekontrakt varede egentlig frem til marts 2017.

Men i starten af juli fik hun en uventet mail fra Københavns Universitets Boligfond, som udlejer 1.400 lejligheder til udenlandske studerende og gæsteforskere.

»Senest 20. juli skal alle lejligheder stå tomme«, stod der i mailen til Carla, som ankom til Danmark med sine børn i april og skal være her i tre år som ph.d.-studerende på Københavns Universitet.

Familien havde nu to uger til at pakke sine ting og finde et nyt hjem.

»Jeg begyndte at græde. Når jeg har børn, kan vi jo ikke bare crashe på en sofa eller sove på gaden«, siger Carla.

Hvis fonden lejede ud til danskere, ville den ikke kunne fortsætte med det, den har gang i

63 andre udvekslings- og ph.d.-studerende fik i juli den samme mail om, at de skulle flytte fra deres lejligheder i Tranehavegård i Københavns Sydhavn. En tredjedel havde kontrakter, der løb ind i efteråret 2016 eller foråret 2017.

Forklaringen fra boligfonden lød på, at boligfonden selv lejede boligerne, og at ejeren af dem »for nylig« havde informeret om, at lejemålet ophørte.

Men i virkeligheden har universitetets boligfond aldrig haft ret til at udleje boligerne længere end 1. august. Det fremgår af en skriftlig aftale, der for tre år siden blev lavet mellem boligfonden og Københavns Kommune, som afgør, hvad de almene boliger anvendes til.

Ifølge eksperter i lejeret er det et klart brud på lejeloven at leje noget ud, man ikke råder over.

Sagen er blot det seneste eksempel, hvor Københavns Universitet (KU) har været i skudlinjen på grund af universitets boligfond, der er økonomisk støttet af KU, som ligeledes lægger navn og lokaler til fonden og står for at udpege bestyrelsen.

Sidste år var 250 internationale semester- og ph.d.studerende blevet lovet topmoderne lejligheder på Amager, men flyttede ind i byggerod.

I en anden sag har fonden fået en lang række klager fra udenlandske studerende, der mener at være blevet trukket uretmæssigt i depositum. Mange mener, at boligfonden har fremsendt billeddokumentation af manglende rengøring i lejligheder, de aldrig har boet i.

Udnyttelse eller uduelighed

Lejernes Landsorganisation (LLO) i København er stærkt kritiske over for Københavns Universitets Boligfond.

»Nu er det simpelthen for meget. De må snart begynde at opføre sig professionelt i den fond. Når man er udlejer – og i særdeleshed når man er en offentlig institution – har man ansvar for at leje ud på en ordentlig måde«, siger Claus Højte, direktør i LLO Hovedstaden.

Han mener, at fonden ville være nødt til at lukke, hvis ikke det var, fordi lejerne er udlændinge, der ikke kender lejereglerne.

»Hvis fonden lejede ud til danskere, ville den ikke kunne fortsætte med det, den har gang i. Enten udnytter fonden bevidst udlændinges uvidenhed, eller også er den ’bare’ uduelig til at administrere boliger«.

Fondsdirektør: Vi har dummet os

Ifølge direktør for Københavns Universitets Boligfond Charlotte Simonsen lavede fonden lejekontrakter med de studerende efter 1. august, fordi de havde regnet med at få forlænget aftalen om boligerne i Tranehavegård med kommunen.

»Vi havde fået en indikation på, at vi måske kunne blive forlænget. Det er en uheldig situation, og det er os, der har dummet os. Men vi har gjort alt, hvad vi kan, for at hjælpe lejerne«, siger hun.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Formand for boligfondens bestyrelse og prodekan ved Science på Københavns Universitet Erik Bisgaard beklager situationen på vegne af universitetet.

»Vi ønsker ikke dårlig omtale i relation til internationale studerende, for vi har et stort fokus på at tiltrække dem til universitetet. Vi har taget ved lære af sagen og strammet op i fonden, så det ikke kan gentage sig«, siger Erik Bisgaard.

Carla bor stadig i Tranehavegård

Flertallet af de udenlandske studerende i akut bolignød har selv eller ved hjælp af boligfonden fundet en anden bolig. Som en nødløsning har Carla og familien fået lov til at blive boende et par måneder længere i Tranehavegård.

Hun er for nylig blevet tilbudt en lejlighed gennem en anden boligformidler. Universitets boligfond har indvilliget i at dække gebyret til boligformidleren samt tilbudt at betale flytteomkostninger.

»De har hjulpet mig, og jeg er glad for, at jeg endelig har fundet en lejlighed. Men hvis jeg på forhånd havde vidst, at alt det her ville ske, var jeg ikke taget hertil«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden