Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ungt par fik besked på at fraflytte deres lejlighed i Tranehavegård, men protesterede. Og blev boende. Kilde: Politiken.tv / Journalist: Cecilie Patscheider / Videojournalist: Jakob Kyed Jakobsen

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Studerende hiver KU's Boligfond i huslejenævnet

Københavns Universitets Boligfond bør betale flere millioner tilbage til Ninette Lundqvist og andre studerende fra Tranehavegård, mener advokat og LLO.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Københavns Universitets Boligfond har taget overpris for de 63 boliger i Tranehavegård i Københavns sydhavn, som fonden siden 2010 har udlejet til udvekslings- og ph.d.-studerende.

Det vurderer Lejernes Landsorganisation i Hovedstaden samt advokaten til et dansk par, der nu har trukket universitetets boligfond i huslejenævnet.

»Min klient og hendes kæreste har betalt en alt for høj husleje for at bo i Tranehavegård«, siger advokat Jens Klokhøj fra Advida Advokatpartnerselskab.

LÆS OGSÅ

Jens Klokhøj repræsenterer et dansk par, Ninette Lundquist og Anders Davidsen, som har boet i Tranehavegård siden 1. januar og månedligt har betalt 7.900 kroner for deres toværelses lejlighed i Sydhavnen. De burde kun have betalt omkring det halve, mener Jens Klokhøj.

Reaktionen fra parret og Jens Klokhøj ligger i forlængelse af, at boligfonden i juli satte Ninette og Anders samt 17 internationale studerende, der boede i Tranehavegård, på gaden. Som Politiken skrev i går, havde de alle kontrakter, der varede ind i efteråret 2016 eller foråret 2017, men fondens aftale med Københavns kommune om boligerne i Tranehavegård varede kun til 1. august 2016, hvorfor fonden med to ugers varsel måtte opsige lejerne.

Fond skal betale pengene tilbage

Som udgangspunkt udlejer fonden kun lejligheder til internationale studerende og gæsteforskere tilknyttet Københavns Universitet, men Ninette og Anders var ansat af fonden til at tage imod de udenlandske studerende - som en slags værter - og lejede derfor en to-værelses lejlighed i Tranehavegård af boligfonden.

De har betalt en lidt lavere husleje end de mange internationale studerende, der skiftevis har boet i Tranehavegård gennem årene, men den har alligevel været alt for høj, mener parrets advokat.

Hans vurdering er, at Anders og Ninette årligt burde have betalt 750 kroner per kvadratmeter, men de har betalt lidt over 1.400 kroner per kvadratmeter. Det svarer til, at Anders og Ninette årligt har betalt cirka 40.000 kroner for meget i husleje.

SE TV

Ungt par fik besked på at fraflytte deres lejlighed i Tranehavegård, men protesterede. Og blev boende. Kilde: Politiken.tv / Journalist: Cecilie Patscheider / Videojournalist: Jakob Kyed Jakobsen

Derudover har deres vand, varme og el-forbrug hver måned været opkrævet som et fast beløb og ikke som aconto-forbrug, hvilket ifølge Jens Klokhøj også er i strid med lejeloven.

»Det må man altså bare ikke. Fonden har gjort det alligevel, så de penge skal betales tilbage. Forventningen er også, at huslejen bliver nedsat med tilbagevirkende kraft«, siger Jens Klokhøj.

Udenlandske har også overbetalt

Ifølge direktøren for Lejernes Landsorganisation i Hovedstaden, Claus Højte, har de udenlandske lejere ligeledes betalt for meget i husleje for at bo i Tranehavegård.

»De har betalt en kvadratmeterpris på cirka 1.600 kroner årligt, hvilket er en meget høj leje, selv om lejlighederne har været møblerede. Jeg har aldrig været med til at godkende en så høj leje i et byggeri af denne alder«, siger Claus Højte, der siden 2001 har siddet i et af Københavns huslejenævn og afgjort sager om husleje.

Modsat Anders og Ninette har ingen af de udenlandske studerende umiddelbart valgt at gå videre med en sag mod boligfonden. Det understreger netop, hvorfor fonden endnu ikke er lukket ned efter at have haft flere problematiske sager gennem årene, mener Claus Højte.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Udenlandske studerende kender ikke lejereglerne i Danmark, og de færreste af dem vil bruge tid på at køre en sag, fordi de ofte kun er i Danmark i nogle måneder. Hvis fonden udlejede til danskere, der kendte reglerne, ville den ikke kunne fortsætte med det, den har gang i«, siger han.

Hvis det viser sig, at Anders og Ninette har betalt 40.000 kroner for meget i husleje på årsbasis, og at det samme er gældende for boligfondens øvrige 62 lejemål, svarer det til, at fonden hvert år siden 2010 har fået 2,5 millioner for meget i kassen.

For de seks år kan det ifølge Politikens beregninger være op til 15 millioner, fonden skal tilbagebetale. Hvis altså de udenlandske studerende også vælger at trække fonden i huslejenævnet.

Protest mod opsigelse

Udover at fonden skal have taget for meget i husleje for boligerne, har den angiveligt også opsagt de 18 lejere fra Tranehavegård på et ugyldigt grundlag. I hvert fald har Ninette og Anders’ advokat, Jens Klokhøj, også valgt at protestere mod selve opsigelsen af lejekontrakten i et brev til boligfondens advokat. Han mener ikke, at fonden har givet en gyldig opsigelsesgrund.

Derfor har Anders og Ninette tænkt sig at blive boende i Tranehavegård, til de hører noget fra boligfonden eller finder en anden lejlighed. Ninette understreger, at de ikke gør det for »konfliktens skyld, men at det er en nødvendighed«.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Foto: EHRBAHN JACOB

»Det kræver så meget energi, så vi har jo ikke lyst til det. Men det er for at give os selv en sikkerhed og lidt længere tid at løbe på til at finde noget andet, så vi ikke bare står på gaden om to måneder«, siger Ninette.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi vil aller helst blive boende, men ellers håber vi, at vi kan få lov til at bo her, til vi har en mere sikker boligsituation«.

Bestyrelsesformand for boligfonden og prodekan på Københavns Universitet, Erik Bisgaard Madsen, oplyser, at universitetet er ved at undersøge sagen og derfor ikke har nogen kommentar på nuværende tidspunkt. Heller ikke direktøren for fonden, Charlotte Simonsen, ønsker at udtale sig.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden