Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Studiebolig. Studiestart venter lige efter sommer. Det skaber travlhed hos boligadvokaterne, da mange forældre ønsker at afhjælpe deres børns bolignød med forældrekøb.
Foto: MARTIN LEHMANN (arkiv)

Studiebolig. Studiestart venter lige efter sommer. Det skaber travlhed hos boligadvokaterne, da mange forældre ønsker at afhjælpe deres børns bolignød med forældrekøb.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Øh, hvad gør du, hvis dit barn ikke kan betale huslejen? Smider ham ud?

Der er ikke én opskrift på forældrekøb. Formanden for Danske Boligadvokater fortæller, hvad familien bør overveje.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Boligadvokaterne har travlt i disse dage, for rigtig mange forældre ønsker at hjælpe deres børn med et sted at bo, her kort tid før studiestart, skriver boligadvokat Jan Schøtt-Petersen som er formand for Danske Boligadvokater. Her er nogle af de overvejelser, advokaterne guider familierne igennem. For der er nemlig ikke nogen standardløsning, som passer til alle familier.

Forældrekøb er ikke en investering

Formålet bør først og fremmest være at hjælpe barnet. Man skal ikke regne med, at et forældrekøb giver overskud. Ofte bor barnet kun i lejligheden i få år, og omkostningerne ved at købe og sælge kan derfor nemt udligne den prisstigning, der måske har været på lejligheden. Det kan endda gå rigtig galt, hvis boligmarkedet kollapser, og der derved opstår et direkte tab, når lejligheden sælges.

Forældrekøb eller forældrelån

I nogle familier kan det være en idé, at forældrene låner pengene til barnet, som så selv køber lejligheden. Et forældrelån kan gives rentefrit og på anfordringsvilkår – det vil sige indtil forældrene engang kræver det indfriet. Med sådan en ordning kan forældrene vælge at give barnet afgiftsfrie gaver inden for de gældende grænser til at betale af på lånet. Når barnet vil videre, kan han eller hun så sælge lejligheden skattefrit. Med den konstellation er boligen en opsparing for barnet.

Der er en hage ved at lave et forældrelån i stedet for et forældrekøb, nemlig at barnet skal betale ejendomsværdiskat og ikke kan få boligsikring.

Gennemtænk familieforholdene

Ofte er der søskende, og det skal derfor overvejes, om der er behov for ligebehandling i en eller anden form. Det kan være, at barnet i forbindelse med lejemålet opnår nogle økonomiske fordele, som der bør kompenseres for hos de andre børn, eller man kan sikre, at den yngre bror eller søster kan overtage lejligheden på et senere tidspunkt.

Tænk på uforudsete hændelser

Der kan opstå mange uforudsete ændringer i livet, som pludselig overflødiggør lejligheden. Måske skifter barnet studie og flytter til en anden by eller flytter ind hos en kæreste. Det kan også give problemer, hvis forældrene ikke kan betale terminerne på lån, eller hvis en forælder går bort, og lejligheden af den årsag må sælges. En anden ting, man som forælder bør overveje, er hvordan man vil håndtere det, hvis barnet på et tidspunkt ikke har råd til at betale husleje. Det er ikke helt enkelt at sætte sit eget barn på porten.

Lav en lejeaftale

Man skal starte med at sikre sig, at lejligheden må udlejes. For det er ikke alle ejer- og andelsboligforeninger, der tillader det. Man bør lave en lejeaftale, hvor husleje, lejeperiode, vedligeholdelse og fremlejeregler er skrevet ned, så forældre og barn er enige om vilkårene. Den leje, som lovligt kan kræves af barnet, svarer ikke nødvendigvis til forældrenes udgifter i ejendommen. Barnet kan risikere at blive gavebeskattet, hvis lejen er for lav, og en for høj leje kan omvendt medføre gavebeskatning for forældrene. Barnet kan også kun søge boligsikring med en husleje , der svarer til markedsvilkårene. Hvis man vil hjælpe barnet med at sidde billigst muligt, er det mest oplagt at lave en lejeaftale på markedsvilkår og løbende give barnet pengegaver.

Det er en udlejningsvirksomhed

Lejeindtægten fra barnet er skattepligtig, og omvendt er der fradragsret for ejerlejlighedens drifts- og renteudgifter. Der er tre forskellige beskatningsformer, herunder virksomhedsordningen. Og det er ikke helt enkelt at lave skatteregnskabet, så mange vil have behov for en revisor.

Tænk fremtidsorienteret

Det kan godt betale sig at tænke langsigtet, når man skal finde den rigtige lejlighed. Hvis den er lille, melder der sig forholdsvis hurtigt et behov for flytning. Et ekstra værelse kan betyde, at lejligheden kan bruges nogle år endnu.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden