Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Boligpakke. »Det er meget fornuftigt at opgive fastfrysningen af ejendomsværdiskatten i kroner og øre, så skatten på boligen fremover stiger, hvis værdi af huset eller ejerlejligheden«, siger Lars Andersen, der er direktør i AE. Arkivfoto: Miriam Dalsgaard

Boligpakke. »Det er meget fornuftigt at opgive fastfrysningen af ejendomsværdiskatten i kroner og øre, så skatten på boligen fremover stiger, hvis værdi af huset eller ejerlejligheden«, siger Lars Andersen, der er direktør i AE. Arkivfoto: Miriam Dalsgaard

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gamle fjender roser boligpakke

Der er blomster i den boligbuket, regeringen er kommet med, lyder det fra overvismand og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De økonomiske vismænd har i 15 år været de hårdeste kritikere af skattestoppet på ejendomsskatterne, men den tidligere overvismand har visse lovord tilovers for det udspil, som regeringen netop har spillet ud med. Han har også et større kritikpunkt, men først rosen:

»Der er masser blomster i buketten«, siger tidligere overvismand og økonomiprofessor på Københavns Universitet Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, der var overvismand ind til årsskiftet.

Vismændene udtaler sig ikke i øjeblikket, fordi de offentliggør deres halvårlige rapport på tirsdag og derfor afholder sig fra udtale sig om aktuelle sager, men den tidligere overvismand udtaler sig gerne.

»Det er godt, at regeringen opgiver fastfrysningen i kroner og øre af ejendomsværdiskatten. Det har reelt givet boligejerne en nedsættelse af skatten, fordi priser og lønninger jo er steget de seneste 15 år«, siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

Det er ikke så tosset endda

»Nu bliver der skabt en sammenhæng, så hvis værdien af et hus eller en lejlighed stiger, stiger skatten også. Det er med til at stabilisere boligpriserne, så der ikke så let kommer store stigninger i ejendomsværdierne«, siger Whitta-Jacobsen, der også er godt tilfreds med, at både skatten på jord, grundskylden, og skatten på boligen, ejendomsværdiskatten, bliver fastholdt.

Regeringen lægger et loft ind, så skatten på boliger ikke kan stige mere end lønningerne.

Hvis prisen på ens hus skulle stige mere end lønningerne i et år, så bliver den stigning i boligskatten, som ligger over lønstigningen, indefrosset. »Det er meget fornuftigt, så der ikke er nogen, som bliver udsat for et pludseligt skattechok. Der er altså ikke nogen, der pludselig ikke har råd til at sidde deres hus«, siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

Der lyder også ros til regeringens boligpakke fra uventet kant – nemlig Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).

»Det er ikke så tosset endda«, siger direktør Lars Andersen, AE, der hæfter sig ved samme pointer som den tidligere overvismand.

»Det er meget fornuftigt at opgive fastfrysningen af ejendomsværdiskatten i kroner og øre, så skatten på boligen fremover stiger, hvis værdi af huset eller ejerlejligheden«, siger Lars Andersen.

Skatten for lav

Og så tidslen i buketten. Da ejendomsværdiskatten blev indefrosset i 2002, lå satsen på en procent af ejendomsværdiskatten, men på grund af skattestoppet er ejendomsværdiskatten i gennemsnit faldet til omkring 0,6 procent.

Regeringen lægger op til, at den fremtidige procentsats skal ligge på 0,6 procent. Men af forsigtighedshensyn skal der kun betales ejendomsværdiskat af 80 procent af det beløb, huset er vurderet til. Det er ifølge den tidligere overvismand for lavt sat. »Det vil reelt sige, at ejendomsværdiskatten bliver på 0,5 procent, og det er meget lavt. Det rigtige, neutrale niveau ville ligge omkring en procent. Med det loft, der er lagt ind, burde man have haft mod til at sætte skatten til for eksempel 0,8 procent«, siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen og forklarer:

»Ideen med skat på ejendomme er, at det ikke på grund af skatten skal blive mere attraktivt at investere i fast ejendom end for eksempel aktier og obligationer. Det giver en forvridning af samfundets investeringer. For at undgå det skulle ejendomsværdiskatten være i nabolaget af en procent«.

I Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er Lars Andersen på samme linje.

»De meget dyre boliger på de attraktive adresser slipper billigt, blandt andet fordi de får en permanent skattelettelse på grundskylden«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden