Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Per Folkver
Foto: Per Folkver

Spørgelyst. Ditte Okman med sønnen Lloyd i familiens nye lejlighed, som blev fundet efter mange fremvisninger med mæglere af forskellig beskaffenhed. Både som sælger og køber gælder det om at stille mange spørgsmål, har hun erfaret.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ditte pruttede 25.000 kroner af mæglersalæret

Normalt hader Ditte Okman at forhandle. Men ejendomsmæglerens pris på 75.000 kroner for at sælge en toværelses var så åbenlyst hen i vejret, athun ikke kunne lade være.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Allerede før hun trådte over dørtærsklen første gang, havde ejendomsmægleren tydeligvis bestemt, hvilken pris hun ville sælge Ditte Okmans toværelses Hellerup-lejlighed på 74 m2 til.

For da lejligheden var vist frem, og Ditte Okman kørte med til mæglerens butik, hev mægleren en færdig salgsopstilling frem, før de havde forladt bilen.

LÆS OGSÅ

»Jeg blev så forbløffet over, at der ikke skulle mere til for at prissætte den. Det satte gang i min lyst til at spørge ind til, hvad det egentlig var, jeg skulle betale mægleren for«, siger Ditte Okman. En heldig beslutning, som endte med at spare hende for en tredjedel af det salær på 75.000 kroner, som ejendomsmægleren spillede ud med.

»Det tog kun 20 minutter at spare over 25.000 kroner, så det må siges at være en god timeløn«, siger Ditte Okman, som skulle bruge et eventuelt overskud til at skyde i sin og mandens nye lejlighed, hvor de i dag bor med deres spæde søn.

75.000 kroner er ikke et ualmindeligt salær for en ejendomsmægler, hører Ditte Okman fra venner og bekendte. Eller 100.000 kroner. De mange pænt afrundede salærer får hende til at tænke, at mæglerne nærmest rutinemæssigt slynger nogle beløb ud.

»Det er forbløffende runde tal, som de kræver alle steder, og det bør vække en undren hos folk. Går du ind i, hvad priserne dækker, viser det sig, at de er uforskammet høje og helt ude af proportioner«, siger hun og understreger, at man i andre sammenhænge aldrig ville smide så mange penge for en vare uden at vide, hvad man betalte for.

Dyrt opslag i kartoteket

Mægleren oplyste, at de 50.000 kroner gik til hendes salær, mens de 25.000 var omkostninger i forbindelse med salget. Ditte Okman bad hende om at udspecificere, hvad de 25.000 kroner dækkede over, og opdagede blandt andet, at hun skulle betale omkring 3.500 kroner for at få lejligheden på mæglerens hjemmeside.

»»Det koster det ikke. Prisen er 80 kroner i arbejdsløn for at lægge det op på siden«, sagde jeg til mægleren. Så sagde hun: »Okay«, slettede de 3.500 kroner og skrev 80 i stedet«, fortæller Ditte Okman med et grin. Det var så let, at det gav blod på tanden. De gennemgik udgifterne punkt for punkt, og Ditte Okman opdagede, at det kostede omkring 2.500 kroner, at ejendomsmægleren skulle slå op i sit kartotek for at se, om der var mulige købere til lejligheden.»Jeg mente, at det var hele pointen ved at gå til en ejendomsmægler«, siger Ditte Okman, som også fik det punkt strøget fra regningen.

De 8-9.000 kroner for at annoncere i avisen blev kraftigt beskåret, fordi Ditte Okman påpegede, at annoncerne primært fungerer som reklamer for ejendomsmæglerbutikken med dens logo og billeder af mæglerne. Dittes lejlighed ville kun fylde en niendedel af annoncepladsen.Da der var barberet 10.500 kroner af omkostningerne, spurgte mægleren, hvad den forhandlingslystne kunde syntes om salæret på 50.000 kroner. Ditte Okman foreslog en pris på 35.000 kroner ved siden af omkostningerne.

»Det sagde hun okay til uden videre, og så kan man jo ærgre sig over, at man ikke sagde 25.000 kroner«, siger Ditte Okman, som dog var tilfreds med at bringe regningen ned til 49.500 kroner i alt. Efter et halvt år blev lejligheden solgt. Uduelige fremvisninger

Både salgsprocessen og købet af en ny lejlighed har fået Ditte Okman til at overveje, om hun selv en anden gang vil stå for en del af salget selv. »Vi har oplevet så uduelige fremvisninger, at vi ikke gad købe lejligheden, fordi vi var så usikre på alt, hvad vi blev fortalt. Man kan bedre selv fortælle om sit hjem«, siger hun.

LÆS OGSÅ Er der brug for en mægler, vil hun bede om tilbud fra flere og stille præcise krav om antal åbent hus-dage, fremvisninger og andre forventninger. »Det er rart at have det ude af sine hænder, men jeg vil have en realistisk pris og en mægler, der tager opgaven alvorligt«.Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden