Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
SØREN SCHNOOR
Foto: SØREN SCHNOOR

UVIRKELIGT. Statistikken kan ind imellem være et stykke fra den virkelighed, som møder sælgere og købere af boliger, forklarer økonom. (Arkivfoto)

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Faldet eller steget? Dyb uenighed om husprisernes udvikling i 2012

Danmarks Statistik og Realkreditrådet er uenige om sidste års udvikling.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bunker af statistik med tal vælter ud om udviklingen på ejendomsmarkedet. Men de er ikke alle enige om det går op eller ned med priserne på boliger.

Således er Danmarks Statistik og Realkreditrådet uenige om hvorvidt huspriserne faldt eller steg i 2012.

Nye tal fra Danmarks Statistik tirsdag viser, at huspriserne steg med 0,4 procent i 2012. Men i statistikken fra Realkreditrådet for otte dage siden fortalte boligejerne, at huspriserne i 2012 faldt med 2,8 procent.

Ifølge Danmarks Statistik steg prisen på ejerlejligheder med 4,4 procent i 2012, mens Realkreditrådets statistik viste en stigning på 3,9 procent.

Et fritidshus faldt med hele 6,5 procent hos Realkreditrådet, mens det i følge Danmarks Statistik kun faldt med 1,7 procent.

Med den dybe uenighed - hvad skal boligejerne så tro?

Det har boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit en forklaring på:

»Boligmarkedsstatistikken fra Realkreditrådet er alene baseret på data om ejendomme, som har været udbudt til salg på internettet, mens tallene fra Danmarks Statistik baseres på data vedrørende alle handler. Det vil også sige tvangssalg og familieoverdragelser. Den forskel gør, at de to statistikker ikke nødvendigvis rammer ens på boligprisudviklingen«, siger Lise Nytoft Bergmann i en skriftlig kommentar.

Dertil kommer, at Danmarks Statistik har valgt en statistisk opgørelsesmetode, som betyder, at dyre ejendomme vægter mere i prisudviklingen end billige ejendomme.

»I det nuværende marked, hvor de typisk dyrere boliger i byen klarer sig bedre end dem på landet, kan det resultere i nogle tal, som er mere optimistiske, end den virkelighed, der møder den gennemsnitlige boligejer«, påpeger Lise Nytoft Bergmann.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden