Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Stigning. Flere og flere kigger på køb af sommerhus.
Foto: THOMAS BORBERG (arkiv)

Stigning. Flere og flere kigger på køb af sommerhus.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sommerhussalget boomer gevaldigt

Ejendomsmæglerkæden EDC skal tilbage til 2007 for at finde et bedre salg end nu.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når solen i det tidlige forår får mere magt, er det ikke kun blomster og dyr, som titter frem fra vinterhiet.

Vi mennesker søger også udenfor, og mange af os higer så længselsfuldt efter lyset, at vi begynder at se os om efter et sommerhus tættere på naturen.

Det gjorde mange danskere i 2012 – og så mange, at salget af fritidshuse igen steg efter et fald fra 2010 til 2011. Ifølge tal fra Danmarks Statistik blev der i 2012 solgt 5.469 fritidshuse i Danmark, hvilket er 577 mere end i 2011.

Og det endelige salgstal for fritidshuse i 2012 bliver endda større, da alle solgte huse endnu ikke er tinglyst. Der er dog langt til 2007-niveau, før finanskrisen.

Klik her for at se grafikken i fuld format.

Ejendomsmæglerkæden EDC, der sidder på 25 procent af markedet for fritidshuse, oplevede en fremgang i salget af fritidshuse på 30 procent i forhold til 2011, siger kommunikationschef Jan Nordmann.

»Vi skal helt tilbage til 2007, altså før krisen, for at finde et bedre salg, og i de første måneder af 2013 er det ikke blevet ringere – i januar og februar lå vi 25 procent over salget fra samme måneder sidste år«, siger Jan Nordmann, der dog ikke er faldet baglæns ned af kontorstolen i benovelse.

LÆS OGSÅ Det samlede salg af fritidshuse i 2012 på 5.469 er stadig lavt sammenlignet med salget for 10 år siden, da 14.046 fritidshuse ifølge Danmarks Statistik blev langet over disken. Og hos EDC var 2012-salget 20 procent under det, ejendomsmæglerkæden kalder ’normalt niveau’, der er et gennemsnit af de seneste 10 års salg. »Men vi har været helt nede og ligge på 40 procent under ’normalniveauet’, så det er gået fra at være rigtig dårligt til dårligt«, siger Jan Nordmann. Mere for pengene Årsagen til det øgede salg af fritidshuse skal først og fremmest findes i de lavere priser, mener kommunikationschefen fra EDC. »Da krisen satte ind på boligmarkedet i 2006, gik der nogle år, inden priserne på fritidshuse blev reguleret – fritidshusejerne var længere om at sætte priserne ned, men det skete i 2010 og 2011, og det slog igennem i 2012-salget«, siger Jan Nordmann.Tal fra Danmarks Statistik viser, at sommerhuspriserne på landsplan er faldet med 24 procent, fra priserne var på deres højeste i midten af 2007 og til i dag. Det gælder alle egne af Danmark, men især på Sjælland og i Hovedstaden, hvor faldet i snit har været på lige omkring 30 procent.

Som køber får man altså meget mere sommerhus for sine penge, også i de attraktive områder.

»I et område som Nordsjælland er det omkring 35 procent billigere at købe sommerhus i dag end på toppen i 2007«, fortæller Mads Ellegaard, som er relationschef i mæglerkæden Home, der i 2012 havde en fremgang i salget af sommerhuse på 14 procent i forhold til 2011 – og i netop Nordsjælland steg salget mest. I Hornbæk blev der eksempelvis solgt 78 procent flere fritidshuse i 2012 end i 2011.

Hos Home Gilleleje på toppen af Nordsjælland bekræfter ejendomsmægler samt partner Lars Bøgelund, at de lavere priser i et af Danmarks mest populære sommerhusområder har været med til at sætte gang i salget.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce»En stor gruppe af fritidshusejerne har haft deres hus i mange år og har derfor ofte ikke lån i huset. Det betyder, at de ikke – som vi har oplevet med sælgerne på det øvrige boligmarked – er presset økonomisk, og de har derfor kunnet tillade sig at vente længere på den rigtige pris. Men intet tyder på, at priserne vil tordne i vejret, og det har fritidshussælgerne nu erkendt, og det lukrerer køberne på. Tidligere var det svært at komme i nærheden af et fritidshus i vores område, men nu er priserne faldet så markant, at mange kan være med«, siger Lars Bøgelund.

Sjovere med et sommerhus

Hos EDC mener Jan Nordmann, at nye regler for pensionsopsparing er endnu en forklaring på det øgede salg af sommerhuse. I 2011 vedtog Folketinget en ændring, der betød, at man siden 1. januar 2012 kun har kunnet få fradrag for 50.000 kroner på indbetalinger til ratepensionen – tidligere var beløbsgrænsen 100.000 kroner. »Den begrænsning har fået folk til at se sig om efter andre måder at spare op på – og det er jo noget sjovere at eje et fritidshus end at modtage et kontoudtog fra banken hver måned«, som Jan Nordmann formulerer det.

LÆS OGSÅ »Desuden er der den bonus, at man som pensionist kan få lov til at bo hele året i sit fritidshus, hvis man køber det mindst otte år før pensionsalderen – så får man lige pludselig et hus med en unik beliggenhed billigere, end hvis man skulle købe en lignende helårsbolig«, siger EDC-kommunikationschefen. Desuden kan forhøjelsen af udlejningsfradraget fra 10.000 kroner til nu 20.000 kroner være endnu en årsag til, at folk investerer i et sommerhus – regelændringen kan alt andet lige være med til at skabe en sundere økonomi. Helt afgørende for salget af fritidshuse er det dog, at danskerne har en tro på fremtiden, siger Home. »Folk er stadig lidt nervøse for at åbne op og gå ud og bruge penge. Vi fornemmer, der findes en stor kundegruppe, som har råd til at købe fritidshus, men de skal overbevises om, at det er det rigtige tidspunkt at købe på«, siger ejendomsmægler Anne Bogø Rasmussen fra Home i Marielyst på Falster.Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden