0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

København er ramt af ekstrem 'lejlighed til salg'-tørke

Især i København er antallet af lejligheder til salg styrtdykket. Økonomer regner med, at boligpriserne også vil stige til næste år.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

priserne på lejligheder er røget i vejret på grund af blandt andet et lavt udbud og lave renter samt at mange af lejlighederne er nyere og dermed dyrere.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskere på jagt efter en lejlighed eller et hus har langt færre boliger at vælge imellem end for bare et år siden.

Antallet af boliger til salg er raslet ned, viser en opgørelse fra finansinstitutternes brancheorganisation, Finans Danmark, og det lave udbud har sammen med de lave renter været med til at sende priserne i vejret, mener flere boligøkonomer.

»Et lavt udbud giver sælgerne bedre kort på hånden og gør det sværere for køberne at presse sælgerne på prisen. Når boligsælgerne mange steder sidder med de bedste kort på hånden, så vil det skubbe priserne op«, skriver Mira Lie Nielsen, boligøkonom og chefanalytiker hos Nykredit, i en kommentar,

Udbuddet af lejligheder har ikke været lavere i de seneste 17 år, og er alene fra oktober 2019 til oktober i år faldet med 25 procent for landet som helhed og endnu mere i København og ikke mindst på Frederiksberg, hvor der nu er halvt så mange lejligheder til salg som for et år siden.

Så længe udbuddet fortsætter med at være på de niveauer, vi i øjeblikket er vidne til, så er risikoen for prisfald også forsvundet på trods af en dyb økonomisk krise

Også huse med et til-salg-skilt i forhaven er der markant færre af. Udbuddet af huse er faldet med 21,3 procent. Igen er faldet størst i og omkring København.

Det lave udbud af lejligheder og huse ses tydeligt på prisudviklingen. En typisk lejlighed på 85 kvadratmeter koster i dag tre millioner kroner svarende til 7 procent mere end for et år siden.

Et gennemsnitshus er tilsvarende steget med 4,3 procent. I København og landets øvrige store byer er prisstigningerne endnu større.

Vismænd spår prisstigninger i 2021

Viceadministrerende direktør i Finans Danmark Ane Arnth Jensen peger udover det lave udbud på, at mange nybyggede lejligheder er med til at sende priserne i vejret.

»De seneste år er der blevet bygget mange nye, større og dyrere ejerlejligheder. Og når der står relativt mange nye ejerlejligheder til salg, er det også med til at presse gennemsnitsprisen på de udbudte lejligheder op«, siger hun.

Og hvad så med fremtiden? Her regner boligøkonomerne med fortsatte prisstigninger.

»Så længe udbuddet fortsætter med at være på de niveauer, vi i øjeblikket er vidne til, så er risikoen for prisfald også forsvundet på trods af en dyb økonomisk krise. Det nuværende lave udbud kan faktisk være med til at sende boligpriserne op den kommende tid«, vurderer økonom Anders Christian Overvad fra Arbejdernes Landsbank.

Dermed ligger han på linje med den seneste forudsigelse fra De Økonomiske Vismænd.

Da coronakrisen ramte landet i foråret advarede de ellers om en gentagelse af nedturen fra finanskrisen for 12 år siden og spåede store prisfald på mellem 8 og 11 procent i 2020.

I oktober var vismændene så vendt på en tallerken og spåede nu, at boligpriserne vil være steget med 3 procent, når året er omme, og at stigningen vil fortsætte i samme takt til næste år.

Læs mere:

Annonce

Læs mere