Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Søren Bjerre var heldig at finde en lejebolig til 6.800 kr, 28m2 eksl. forbrug. Københavns huslejenævn afviser, at den er for dyr. Kilde: Politiken tv / Peter Vintergaard

Tag over hovedet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Titusindvis af billige lejligheder forsvinder

Lejligheder får nyt køkken og badeværelse. Huslejen stiger med 80 procent, og det går hårdt ud over boligsøgende med lav indkomst, advarer lejernes organisation.

Tag over hovedet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Aldrig før har det været så svært som nu at få en billig lejebolig i København og andre større byer i Danmark til omkring 4.000-5.000 kroner i husleje om måneden. Gennem de seneste ti år er omkring 42.000 lejeboliger blevet moderniseret og dermed blevet markant dyrere. Det viser nye beregninger, som Lejernes Landsorganisation, LLO, har foretaget for Politiken.

»Dobbelt så mange boliger som hidtil antaget er blevet moderniseret. Typisk bliver køkken og badeværelse revet ud og erstattet med nyt, selv om inventaret har mange år i sig endnu«, siger Jesper Larsen, cheføkonom i LLO.

En gennemgribende renovering giver udlejer mulighed for at sætte huslejen op. Den månedlige udgift for lejeren stiger med op til 80 procent. Det betyder eksempelvis, at en toværelses lejelejlighed, der tidligere kostede 4.000 kroner om måneden, efter en modernisering stiger til godt 7.000 kroner. Desuden er tusindvis af små og billige lejligheder blevet lagt sammen til større og dyrere lejligheder, der passer til børnefamilier, der vil blive boende i byen.

»Situationen er katastrofal for boligsøgende med lav indkomst«, siger Jesper Larsen.

Den værste periode var for et års tid siden, hvor jeg flyttede rundt hver måned. Jeg nåede at bo otte steder på otte måneder

Moderniseringer og sammenlægninger går især ud over boligsøgende enlige, studerende og personer uden for eller med løs tilknytning til arbejdsmarkedet. De kæmper desperat for at finde tag over hovedet. De har for svag en økonomi til, at banken vil godkende dem til at låne penge til at købe en ejer- eller andelsbolig. De sover i perioder på sofaen hos venner, de hopper fra én kort fremleje til den næste og håber på at blive en af de heldige, der får lov at leje et værelse på 15 kvadratmeter til 4.000 kroner om måneden.

Boede otte steder på otte måneder

Den 22-årige studerende Line Søndergaard Poulsen har mere eller mindre været på boligjagt i to-et-halvt år.

»Den værste periode var for et års tid siden, hvor jeg flyttede rundt hver måned. Jeg nåede at bo otte steder på otte måneder«, siger hun.

Mens billige lejligheder forsvinder, så er der i for eksempel Nordhavn fart på byggeriet af dyrere private lejeboliger til 10.000-15.000 kroner om måneden for tre værelser. Det meste nybyggeri er i en prisklasse, der udelukker enlige, studerende og folk uden arbejde. Og antallet af nye boliger i private udlejningsejendomme er ifølge LLO fem gange større end antallet af nybyggede almennyttige boliger, hvor prisen er lavere.

INTERVIEW

For at samle viden om moderniseringer har LLO spurgt 500 beboerforeninger i private udlejningsejendomme over hele landet om, i hvor høj grad lejligheder får nyt køkken og badeværelse, når en lejer fraflytter. 135 har svaret. 29 procent svarer, at det sker hver gang, mens 16 procent svarer, at det sker næsten hver gang.

»Der er gået spekulation i moderniseringer. De sker ikke af hensyn til den ny lejer, men alene for at score kassen«, siger Jesper Larsen.

Skal ikke være noget fra Frilandsmuseet

Men den anklage om »spekulation« afviser udlejernes talerør. Torben Christensen, adm. direktør i Ejendomsforeningen Danmark, siger, at mange lejligheder har indretninger og installationer fra 1930’erne, som ikke er tidssvarende. Loven giver ikke udlejer mulighed for at tvinge en renovering igennem, når lejligheden er udlejet. Derfor bliver der ofte lavet en modernisering, når en lejer fraflytter.

»Moderniserede lejligheder går som varmt brød. Lejerne efterspørger dem stik imod deres organisations politik. LLO mener jo, at lejligheder skal ligne en afart af noget fra Frilandsmuseet«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden