Nybyggeri. »Der er reelt et behov for flere boliger, og det sætter gang i markedet for nybyggeri«, siger Torben Dahl, projektudviklingsdirektør hos MT Højgaard.
Foto: SØNDERGAARD LINE ØRNES

Nybyggeri. »Der er reelt et behov for flere boliger, og det sætter gang i markedet for nybyggeri«, siger Torben Dahl, projektudviklingsdirektør hos MT Højgaard.

Tag over hovedet

Boligmangel sætter gang i nybyggerier med dyre lejeboliger

Selvom huslejen ofte ligger et godt stykke over 10.000, er det ikke svært at leje nybyggeri ud, siger udlejningsselskaber.

Tag over hovedet

Der er for alvor ved at komme gang i markedet for nybyggede lejeboliger.

For de spritnye boliger er nemme at afsætte på et mere og mere presset lejemarked i hovedstaden, og det har investorerne fået øjnene op for. De ser gode muligheder for at tjene penge på at bygge nye lejelejligheder, lyder meldingen fra ejendomsadministratoren Deas.

REPORTAGE

»Vi mærker en enorm interesse for at få udlejet nybyggeri. Det er vores fornemmelse, at nybyggeri er mere og mere oppe at vende hos de store entreprenører. Alle vores kunder er i gang med at overveje at opføre mere«, siger Lasse Rüsz fra Deas, der både administrerer nybyggeri, almene boliger og ældre udlejningsejendomme.

Når ejendommen er bygget efter 31.12.1991, må udlejeren nemlig fastsætte huslejen efter den såkaldte markedsleje. Det betyder i praksis væsentligt højere huslejepriser end ved ældre lejeboliger. I den nye bydel 2150 Nordhavn står Deas for eksempel for at finde lejere til 94 lejeboliger, der koster fra et sted mellem 12.000 om måneden i husleje for to værelser til små 22.000 for 150 kvadratmeter.

Der er meget aktivitet i København og Århus. Men det begynder også at brede sig.

»Det er attraktivt, fordi det er en god forretning simpelthen. Der er et godt afkast at hente, hvis man etablerer noget i København, som kan udlejes til markedslejen. Der mangler lejeboliger, og derfor er efterspørgslen på nybyggeri også stor«, siger han.

Hver måned flytter omkring 1.000 personer til København, hvilket får kampen om lejeboligerne i København til at spidse til. De billige boliger forsvinder som følge af renoveringer, kommunen bliver overdygnet med henvendelser fra desperate boligsøgende, og priserne bliver ved med at stige.

På trods af de mange tilflyttere er der siden 2007 ifølge tal fra Københavns Kommune kun kommet 8779 flere private udlejningsboliger i København. Præcist hvor mange af de boliger, der er nybyggede lejeboliger, afslører tallene ikke, men til sammenligning er der kun kommet 1469 flere almene boliger i hovedstaden.

Mere interesse fra private investorer

At nybyggeri er et varmt emne, oplever man også hos byggegiganten MT Højgaard, der har flere projekter i gang i både Østjylland og i Københavns Omegn. Ifølge projektudviklingsdirektør Torben Dahl udviser flere og flere private investorer interesse for netop udlejningsejendomme i Storkøbenhavn.

»Det er vores klare fornemmelse, at det hænger sammen med den stigende efterspørgsel på boliger. Der er reelt et behov for flere boliger, og det sætter gang i markedet for nybyggeri«, siger han.

Selv har MT Højgaard projekter under udvikling eller opførelse i Fredericia og Vejle, flere steder på Sjælland og i for eksempel Sydhavnen i København. Som han siger:

BOLIGMANGEL

»Der er meget aktivitet i København og Århus. Men det begynder også at brede sig, som man har set det tidligere«.

Hos Danmarks største boligportal viser tal også, at der er godt gang i udlejningen af nybyggeri. Siden 2010 har antallet af annoncerede nybyggede lejeboliger på Boligportal.dk ligget på omkring 17-18.000 med et enkelt større fald i 2011, hvor portalen kun annoncerede 15.379.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi har oplevet, at nyopførte boliger primært blev solgt i perioden frem til 2009, mens vi i 2010 til 2013 primært så, at boligerne blev udlejet. I de seneste par år er boligerne blevet både udlejet og solgt i de store byer – og det går meget, meget stærkt med både udlejning og salg af de nyopførte boliger«, fortæller direktør Henrik Løvig.

Ser man de 17.278 annoncer for nybyggede lejeboliger i 2014 i lyset af, at flere nybyggede boliger i dag bliver solgt, er der tale om et højt niveau, vurderer han.

Beskæftigelsestallene for årets første kvartal viser samtidig, at særligt bygge- og anlægsbranchen oplever fremgang efter nogle hårde år under krisen. I årets første tre måneder blev der skabt 2500 nye jobs i branchen.

Nye boligkvarterer er meget eftertragtede

Typisk begynder udlejningsfirmaerne først at leje boliger i nybyggeri ud fem måneder, før de nye lejligheder står klar. Men i tilfældet med Marmorbyen i Nordhavn startede Deas før tid. Selv om der er over et halvt år til, at boligerne står klar i den nye bydel, er over halvdelen af dem allerede lejet ud.

»Min afdeling laver over 3000 udlejninger om året af alle mulige slags boliger. Der er en generelt større efterspørgsel på lejeboliger end for fem år siden, og det gør omsætningen hurtigere. Det påvirker også efterspørgslen på nybyggeri blandt de boligsøgende, som bliver større«, siger Lasse Rüsz.

Hos EDC, der står for at udleje nybyggeri flere steder i København, siger projekchef og partner Bjørn Gervø ligeledes, at der er rift om nybyggerierne.

BOLIGSØGENDE FORTÆLLER

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Alt nybyggeri i Indre By er meget eftertragtet og bliver udlejet meget hurtigt. Men også de nye kvarterer som Nordhavn, Teglholmen er meget eftertragtede. Mange taler om, at både Nordhavn og Teglholmen er steder, hvor man gerne vil bo, og det kan vi mærke på efterspørgslen«, siger han.

På trods af at boligerne er opført efter 31.12.1991 og derfor har en husleje, der ligger en del højere end lejen i den ældre boligmasse, er der så godt som udsolgt på alle hylder hos EDC.

»Vi har nogle ledige lejligheder i Nordhavn, men de står først klar fra primo 2016. Ellers er alt lejet ud. Jo tættere på mulig indflytning, jo lettere bliver det at finde en lejer, men det har aldrig været svært at få lejet nybyggeriet ud«, siger Bjørn Gervø.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce