Der er for alvor ved at komme gang i markedet for nybyggede lejeboliger.
For de spritnye boliger er nemme at afsætte på et mere og mere presset lejemarked i hovedstaden, og det har investorerne fået øjnene op for. De ser gode muligheder for at tjene penge på at bygge nye lejelejligheder, lyder meldingen fra ejendomsadministratoren Deas.
REPORTAGE
»Vi mærker en enorm interesse for at få udlejet nybyggeri. Det er vores fornemmelse, at nybyggeri er mere og mere oppe at vende hos de store entreprenører. Alle vores kunder er i gang med at overveje at opføre mere«, siger Lasse Rüsz fra Deas, der både administrerer nybyggeri, almene boliger og ældre udlejningsejendomme.
Når ejendommen er bygget efter 31.12.1991, må udlejeren nemlig fastsætte huslejen efter den såkaldte markedsleje. Det betyder i praksis væsentligt højere huslejepriser end ved ældre lejeboliger. I den nye bydel 2150 Nordhavn står Deas for eksempel for at finde lejere til 94 lejeboliger, der koster fra et sted mellem 12.000 om måneden i husleje for to værelser til små 22.000 for 150 kvadratmeter.
Der er meget aktivitet i København og Århus. Men det begynder også at brede sig.
Projektudviklingsdirektør Torben Dahl fra MT Højgaard
»Det er attraktivt, fordi det er en god forretning simpelthen. Der er et godt afkast at hente, hvis man etablerer noget i København, som kan udlejes til markedslejen. Der mangler lejeboliger, og derfor er efterspørgslen på nybyggeri også stor«, siger han.
Hver måned flytter omkring 1.000 personer til København, hvilket får kampen om lejeboligerne i København til at spidse til. De billige boliger forsvinder som følge af renoveringer, kommunen bliver overdygnet med henvendelser fra desperate boligsøgende, og priserne bliver ved med at stige.
På trods af de mange tilflyttere er der siden 2007 ifølge tal fra Københavns Kommune kun kommet 8779 flere private udlejningsboliger i København. Præcist hvor mange af de boliger, der er nybyggede lejeboliger, afslører tallene ikke, men til sammenligning er der kun kommet 1469 flere almene boliger i hovedstaden.
Mere interesse fra private investorer
At nybyggeri er et varmt emne, oplever man også hos byggegiganten MT Højgaard, der har flere projekter i gang i både Østjylland og i Københavns Omegn. Ifølge projektudviklingsdirektør Torben Dahl udviser flere og flere private investorer interesse for netop udlejningsejendomme i Storkøbenhavn.
»Det er vores klare fornemmelse, at det hænger sammen med den stigende efterspørgsel på boliger. Der er reelt et behov for flere boliger, og det sætter gang i markedet for nybyggeri«, siger han.
Selv har MT Højgaard projekter under udvikling eller opførelse i Fredericia og Vejle, flere steder på Sjælland og i for eksempel Sydhavnen i København. Som han siger:
BOLIGMANGEL
»Der er meget aktivitet i København og Århus. Men det begynder også at brede sig, som man har set det tidligere«.
Hos Danmarks største boligportal viser tal også, at der er godt gang i udlejningen af nybyggeri. Siden 2010 har antallet af annoncerede nybyggede lejeboliger på Boligportal.dk ligget på omkring 17-18.000 med et enkelt større fald i 2011, hvor portalen kun annoncerede 15.379.