Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Foto: DREYER METTE/Politiken-Tegning
Tag over hovedet

Billig husleje, billig husleje, billig husleje

Undersøgelse undsiger myte om forkælede studerende, der kun vil bo centralt.

Tag over hovedet

Med en ny undersøgelse i ryggen mener de studerende at kunne dræbe en af de myter, der florerer, når det handler om deres boligsituation.

Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed er nemlig ikke så vigtig en faktor, når de tusindvis af unge skal finde tag over hovedet i forbindelse med studiestart.

I undersøgelsen, som Analyse & Tal har lavet for Danske Studerendes Fællesråd, er 2.800 studerende fordelt på landets universiteter blevet spurgt, hvilke forhold der er vigtigst i karakteristikken af en god studiebolig. Her er topscoreren en lav husleje. På andenpladsen kommer tilstrækkelig med privatliv, mens det tredjevigtigste parameter er, at der ingen tidsbegrænsning er på, hvor længe man må blive boende.

Først på femte- og syvendepladsen kommer en beliggenhed tæt på universitetet og en central beliggenhed i byen. Omkring hver tredje studerende mener, at sidstnævnte er vigtigt for en god studiebolig.

Kan dræbe myter

Formand for de studerendes organisation, Yasmin Davali, mener, at undersøgelsen viser, at de studerende er beskedne, hvad angår både plads og beliggenhed.

»Den viser meget klart, at den myte, der er, om at studerende kun vil bo på Rådhuspladsen, ikke holder. Det kan godt være, at studerende har et ønske om, hvor de gerne vil bo, men det er i virkeligheden ikke det, der fylder noget«, siger hun.

STUDERENDE FORTÆLLER

Den myte er medvirkende til, at problemet med manglen på studieboliger ikke bliver løst, mener hun.

»Vi bliver tit mødt med klicheer, og det flytter fokus fra det, der er vigtigt. På den måde undgår man at tage et ellers alvorligt problem seriøst, fordi man i stedet gør det til et spørgsmål om kræsne studerende«, siger hun.

Efterspørgsel på 20.000 boliger

Som Politiken i den seneste tid har beskrevet, er der et markant pres på lejeboligmarkedet i landets største byer.

De billige lejligheder bliver færre og færre, mens køerne til almene boliger kun bliver længere, og det går især ud over studerende og andre med lav indkomst.

Prisen på værelser til leje, som er en populær boform for studerende, har samtidig været støt stigende de seneste år, hvis man ser på de værelser, der bliver udbudt på BoligPortal.dk.

Et værelse i Storkøbenhavn koster i gennemsnit 4.115 kroner i måneden, viser nye tal fra portalen. I Aarhus er huslejen lidt lavere, her ligger den i gennemsnit på 3.466 kroner, mens man med en husleje på 2.712 kroner kan bo billigere i Aalborg.

Når der bliver opført nye studieboliger, er de i flere tilfælde så dyre, at huslejen er højere end en SU. For eksempel betaler beboere i studieboligerne Mønten på Amager 7.150 kroner plus forbrug i husleje for en lejlighed på 49 kvadratmeter.

Ifølge Dansk Byggeri er efterspørgslen efter billige boliger til studerende alarmerende. Årets studieoptag alene, hvor 65.298 personer har fået tilbudt en studieplads, skaber en efterspørgsel på 20.000 boliger, viser beregninger, som organisationen har foretaget.

Yasmin Davali kan ikke se andre løsninger, end at der bliver bygget flere boliger.

»Det er man nødt til, og det skal ske hurtigt. Boligproblemerne kan ikke længere betegnes som noget, der ligger hos de studerende. Det er et spørgsmål om, at der ikke er nogen boliger at få«, siger hun.

Flere boliger nødvendigt

I Borgerrepræsentationen hilser Lars Aslan Rasmussen, politisk ordfører for Socialdemokraterne, de studerendes undersøgelse velkommen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Den er jeg enig i, og jeg har heller aldrig sagt, at de studerende er kræsne. Men man skal også være ærlig og sige, at når der er så mange, der søger studie i København, vil der være nogen, der ikke kan bo i Københavns Kommune lige nu. Vi har sat af til at bygge 4.000 studieboliger inden 2019, men man skal gøre sig klart, at nogen vil komme til at bo i omegnskommunerne, indtil der er boliger nok«, siger han.

Kommunen prioriterer, at studerende får mulighed for også at bo i eksisterende og nye almene boliger, og det er med til at imødekomme deres ønske om en lav husleje, mener han.

»Det gode råd er stadig, at studerende kigger på kommunerne udenfor København, hvor det kan være lettere at leje et værelse, men ambitionen er, at studerende også har råd til at bo i byen«, siger han.

Også Enhedslistens Morten Kabell, der er teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, finder undersøgelsen nyttig.

»Jo mere viden, vi har om målgruppen, jo bedre kan vi ramme rigtigt i første forsøg, når vi skaber nye boliger i København, så selvfølgelig kan sådan en undersøgelse bruges til noget«, siger han.

Han peger også på samarbejdet med den almene sektor, men så også gerne, at målet om antallet af nye ungdomsboliger blev hævet til 10.000.

»Vi forsøger at motivere både almene boligselskaber og private entreprenører til at bygge flere ungdomsboliger, og vores initiativer bliver taget godt imod«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce