Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

PENGESTÆRKE. Det går godt i Tyskland - og som vores største eksportmarked vil optimismen dernede smitte af på Danmark i form af højere eksportindtægter i de kommende år.
Foto: DANIEL ROLAND/AP

PENGESTÆRKE. Det går godt i Tyskland - og som vores største eksportmarked vil optimismen dernede smitte af på Danmark i form af højere eksportindtægter i de kommende år.

Dansk økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Europas lokomotiv kører igen: Nu stiger dansk eksport til Tyskland

2012 var et skidt år, men nu køberne tyskerne igen danske varer.

Dansk økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når Müller og konen har stemt til det tyske forbundsdagsvalg på søndag, kører de måske hjem for at stege en saftig schnitzel til aftensmad.

LÆS ARTIKEL

Grisen, der lægger kød til, kan meget vel være fra Danmark - og det samme er bremseskiverne i bilen og de vindmøller på marken, de passerer undervejs.

Tyskland er Danmarks suverænt største eksportmarked, der ifølge Dansk Industri indbringer i størrelsesordenen 93 milliarder årligt - og 130 milliarder, når man tæller tjenesteydelser og energi med.

Ikke tårnhøjt - men godt
Og tysk økonomi har i år fået det mærkbart bedre, bl.a. fordi landet ikke blev så hårdt ramt af finanskrisen som andre lande i Europa.

Efter en tilbagegang i eksporten af varer på 0,7 procent i 2012 køber tyskerne nu igen dansk:

»Vi forventer en vækst i eksporten til Tyskland på 3,1 procent i år og cirka 4 procent i 2014. Det er ikke tårnhøjt, men fornuftigt«, siger Jacob Warburg, cheføkonom i Udenrigsministeriet, som Eksportrådet hører under.

Lokomotivet er i gang
Alligevel skal man ikke undervurdere, hvad det betyder for Danmark, at tyskerne nu har fået gang i økonomien, understreger han:

»Tyskland er vigtigere, end tallene viser«.

»Det er så stor en økonomi, at Tyskland er lokomotiv for alle landene rundt om«, siger Jacob Warburg.

LÆS ARTIKEL

For eksempel kan også Sverige forvente at øge sin eksport til Tyskland. Og når svenskerne tjener penge den vej, kan de selv købe flere varer - af f.eks. Danmark.

»Det samme gælder Polen, som Danmark efterhånden har en stor eksport til«, siger cheføkonomen.

Lav arbejdsløshed
Der er flere forklaringer på, at tyskerne generelt står i en gunstig økonomisk situation nu, hvor finanskrisen klinger af.

»De har ikke haft overophedning på boligmarkedet, ledigheden er faldende og forbruget er fornuftigt«, forklarer cheføkonom Klaus Rasmussen fra Dansk Industri.

»Samtidig har lønudviklingen været moderat, så deres konkurrenceevne er forbedret«, siger han.

Tyske forbrugere og virksomheder køber især dansk kød - også i form af levende smågrise til opfedning - men også fisk, ost, medicin, maskindele, tøj og møbler.

»Der er også et stort potentiale for Danmark i, at Tyskland har besluttet at udfase atomkraftværker«, siger Klaus Rasmussen med henvisning til, at danske virksomheder kan eksportere både produkter og know-how inden for fjernvarme, kraftværker og vindmøller.

Kineserne køber mere

For 2014 lyder prognosen - som dog stadig er behæftet med en vis usikkerhed - på, at vi øger vores vareeksport til Tyskland med 6,3 milliarder, siger Jacob Warburg fra Udenrigsministeriet.

LÆS OGSÅ

Dermed bliver eksportvæksten til Tyskland sandsynligvis overhalet af Kina inklusive Hong Kong, som forventes at købe for ekstra 6,8 milliarder kroner varer i Danmark til næste år.

Samlet set er Tyskland dog stadig et langt større marked for danske varer end Kina, der i 2012 kanaliserede 28 milliarder til Danmark i eksportindtægter på varer - mod 93 milliarder fra Tyskland.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden