Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

AMNESTI. Svenskerne har fået mange flere penge i kassen efter skatteamnesti, siger skatteadvokat.
Foto: CASPER BALSLEV

AMNESTI. Svenskerne har fået mange flere penge i kassen efter skatteamnesti, siger skatteadvokat.

Dansk økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skatteadvokat anklager Holger K. for talmanipulation

Det passer ikke, at dansk skatteamnesti kun har indbragt 25 millioner kroner, fastslår Torben Bagge.

Dansk økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skatteadvokaten Torben Bagge anklager nu direkte skatteministeren og hans embedsmænd for talmanipulation i opgørelsen af statens skatteindtægter på den historiske danske skatteamnesti.

Ifølge skatteministeren har den etårige amnesti givet statskassen skatteindtægter på blot 25 millioner kroner, og selvom ministeren understreger, at der ikke er tale om den endelige opgørelse, lægger han ikke skjul på sin skuffelse.

Kan give millioner
Men tallet holder ikke en centimeter, siger en vred Torben Bagge, der selv har været advokat for en række af de skattesvindlere, der har taget imod tilbuddet om at melde sig selv hos skattemyndighederne mod til gengæld at slippe for fængselsstraf.

Jeg tror, det ville krænke mange menneskers retsfølelse, hvis vi lancerede en ny amnesti så kort tid efter, at den gamle er udløbet

»Alene de sager, vi har hjulpet igennem, vil give statskassen mindst 300 millioner kroner i skatteindtægter og bøder«, siger Torben Bagge til Politiken.

Siger du at skatteministeren lyver?

»Jeg bryder mig ikke om at beskylde folk for at lyve, jeg kan bare sige, det er helt ude i hampen at påstå, at det her er en fiasko på baggrund af så misvisende et tal. Det er uforståeligt, at ministeren ikke kan få et mere retvisende tal ud af sine embedsmænd, og det er ikke nogen undskyldning, at det er en foreløbig opgørelse, for man kan relativt nemt få en fornemmelse af, hvor mange penge, der er på vej i statskassen. Det er simpelthen dybt utroværdigt«, siger Bagge.

Har afleveret 25 millioner
Som omtalt i dagens Politiken fremstår den danske skatteamnesti, der udløb i sommer, som en dundrende fiasko. 189 danske skattesvindlere har frivilligt afleveret 25 millioner kroner i statskassen i den etårige amnestiperiode mod til gengæld at slippe billigere i straf.

Til sammenligning har næsten 5.000 svenskere lagt kortene på bordet og betalt skyldige skatter for 1,5 milliarder kroner, siden den svenske skatteamnesti blev skudt i gang i 2010. Alene i år har 1.900 svenskere meldt sig selv.

»Vi er ikke helt færdige med at analysere ordningen, men jeg havde forventet et højere provenu«, siger skatteminister Holger K. Nielsen (SF) i dag til Politiken, hvor han på baggrund af det magre resultat afblæser alle overvejelser om nye amnestier og frit lejde-aktioner.

»Jeg tror, det ville krænke mange menneskers retsfølelse, hvis vi lancerede en ny amnesti så kort tid efter, at den gamle er udløbet. Så kan man hævde, at vi har valgt en forkert model, men vi har altså ment, at den danske ordning var attraktiv«, siger Holger K. Nielsen, der hellere vil gå andre veje i kampen mod ulovlige skattely.

Gør som svenskerne
I går præsenterede skatteministeren en plan, der blandt andet giver Skat flere penge til at finde og fange skattesnydere.

Men Torben Bagge er uenig i strategien:

»Jeg mener stadig, det eneste rigtige er en permanent skatteamnesti som den svenske, for hvis alternativet til at snyde er at rykke direkte i fængsel – så er der ingen, der melder sig selv. På den måde er vi indirekte med til at holde liv i hele den industri, der er skudt op omkring skattelyene, og så er vi med til at holde gang i hjulene for de skatterådgivere og banker, der lever af at bistå folk med ulovligt at skjule formuer i udlandet«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden