Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

mådehold. Det kan for alvor skubbe gang i dansk økonomi, hvis vi bruger flere penge, men privatforbruget faldt i tredje kvartal. Endnu mere, end de første tal indikerede.
Foto: Martin Lehmann (arkiv)

mådehold. Det kan for alvor skubbe gang i dansk økonomi, hvis vi bruger flere penge, men privatforbruget faldt i tredje kvartal. Endnu mere, end de første tal indikerede.

Dansk økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Privatforbruget er faldet endnu mere, end vi troede

Udviklingen er »rigtig skidt for dansk økonomi«, siger forbrugerøkonom.

Dansk økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskerne holder på pengene. Mere end økonomerne og politikerne ønsker, og så meget at Danmarks Statistik nu har nedjusteret sine væksttal for tredje kvartal.

29. november kunne statistikerne meddele, at dansk økonomi samlet var vokset med 0,4 procent i tredje kvartal, selv om privatforbruget var faldet med 0,1 procent.

Privatforbruget får endnu et hak nedad Nu er de tal så blevet endelig revideret, og Danmarks Statistik fastholder den samlede vækst for kvartalet, men nedjusterer det private forbrug til et dobbelt så stort fald, nemlig 0,2 procent.

»Anskaffelsen af køretøjer steg 0,1 procent, mens forbruget af øvrige varer faldt 0,2 procent, og forbruget af tjenester mv. faldt 0,3 procent. Det offentlige forbrug steg 0,7 procent i tredje kvartal, bl.a. som følge af normaliseringen efter lærerkonflikten i andet kvartal«, noterer Danmarks Statistik.

DOKUMENTATION:Læs Danmarks Statistiks opgørelse her

Den pauvre udvikling i privatforbruget er dårligt for dansk økonomi, mener blandt andre forbrugerøkonom i Sydbank Camilla Skovsbo Erichsen:

»Privatforbruget udgør en stor del af dansk økonomi, og den udvikling, vi har set gennem de sidste mange kvartaler, er derfor rigtig skidt for økonomien«.

Hun forklarer hvorfor:

»For at få et ordentligt selvbærende opsving er det vigtigt for vores lands økonomi, at vi forbrugere bliver mindre tilbageholdende - vi skal simpelthen bruge flere penge. Det, forventer vi også, kommer til at ske i 2014, men kun i begrænset omfang, fordi både boligmarkedet og arbejdsmarkedet stadig er for skrøbeligt. Vi står derfor på tærsklen til et år, hvor der kommer lidt mere gang i privatforbruget, men ikke så meget, som vi kunne ønske os på vores økonomis vegne«.

Danske Bank offentliggjorde i går et regnestykke, som siger, at den typiske danske familie ikke skal regne med flere penge til forbrug næste år.

LÆS ARTIKLEN

Danmarks Statistik har i dag også offentliggjort, hvor højt barometerstanden for danskernes forbrugertillid står. Danmarks Statistik måler befolkningens syn på den aktuelle og den fremtidige økonomiske situation. Både deres egen og deres syn på dansk økonomi.

»Indikatoren for forbrugertilliden er i december 2,9 mod 4,0 i november. Indikatoren har været svagt faldende siden august, hvor den senest toppede med 5,9«, noterer Danmarks Statistik.

DOKUMENTATION:Se Danmarks Statistiks beregninger

»Forbrugertilliden er én af de indikatorer, som bliver overvåget med særlig interesse«, skriver Michael H.J. Stæhr, cheføkonom i erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.

»Dansk økonomi ser grundlæggende ud til at være i bedre form end længe, men nogen af de største bidragsydere til dansk økonomi målt ved BNP, nemlig forbrugerne, er fortsat dem, som fastholder Danmark i det økonomiske slæbespor«, konstaterer cheføkonomen, som dog forventer, at danskerne »giver lidt mere los i 2014«.

Regeringen regner også med større vækst næste år

Regeringen offentliggjorde tidligere på måneden sin økonomiske redegørelse med bud på væksten.

Regeringen regner med, at den ender på 0,4 procent, når tallene for alle fire kvartaler af 2013 er talt op. Næste år forudser prognosen en vækst på 1,6 procent. Fire gange så meget, javel, men stadig et stykke fra de 2,5 procent, som, siger en økonomisk tommelfingerregel, for alvor vil bone ud i flere arbejdspladser og en forbedret offentlig økonomi.

Privatforbruget?

Det vil stige med 1,5 procent over hele året, mener regeringen.

DOKUMENTATION: Se den økonomiske redegørelse her

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden