bonusjob. Tidligere undersøgelser har vist, at det er en god forretning for staten, når borgere fra andre EU-lande kommer til landet og arbejder. Nye tal fra Finansministeriet viser, at det også gælder for østarbejdere.
Foto: Magnus Holm (arkiv)

bonusjob. Tidligere undersøgelser har vist, at det er en god forretning for staten, når borgere fra andre EU-lande kommer til landet og arbejder. Nye tal fra Finansministeriet viser, at det også gælder for østarbejdere.

Dansk økonomi

Nye tal: Østarbejdere er overskudsforretning for staten

Staten fik et år skatteindtægter på godt 2 milliarder og udgifter på det halve.

Dansk økonomi

Østeuropæere fra Polen, Litauen, Rumænien og syv andre EU-lande bidrog fra 2009 til 2011 med mere til den danske statskasse, end de fik udbetalt i velfærdsydelser. Det viser nye tal fra Finansministeriet, skriver Information.

»Samlet set er der en gevinst for den danske stat ved at østeuropæere arbejder i Danmark«, siger Bo Sandemann Rasmussen, der er økonomiprofessor på Aarhus Universitet, efter at have set tallene.

Professor: Østeuropæere er også en god forretning

Jon Kvist, der er professor og forsker i velfærdspolitik og EU på Syddansk Universitet, er enig:

»Vi har tidligere vist, at det er en god forretning for Danmark, når der kommer borgere fra andre EU-lande til landet og arbejder. Tallene viser, at det også gælder for østeuropæere«, siger han til Information.

De nye tal kaster et klarere lys på den politiske debat om den såkaldte velfærdsturisme, mener Dorte Sindbjerg Martinsen, professor på Center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet:

Vi har hidtil debatteret, om fænomenet velfærdsturisme eksisterede. Det ser vi ikke noget belæg for, når det gælder EU-borgere fra Østeuropa, som jo ellers har været i særligt spotlys i den diskussion

»Vi har hidtil debatteret, om fænomenet velfærdsturisme eksisterede. Det ser vi ikke noget belæg for, når det gælder EU-borgere fra Østeuropa, som jo ellers har været i særligt spotlys i den diskussion«.

»Finansministeriets tal dækker indkomstskatter og indkomstoverførsler fra 2009 til 2011. I sidstnævnte år var der indkomster for 2,2 milliarder kroner, mens der var udgifter for 0,9 milliard kroner til statsborgerne fra de 10 lande med permanent bopæl i Danmark. Og det er særligt interessant, at tallene dækker år, hvor dansk økonomi har været i krise«, mener professor Dorte Sindbjerg Martinsen:

»I de år kunne man antage, at østeuropæere i højere grad ville gøre brug af velfærdsydelser og ikke bidrage via indkomstskatter. Men det viser sig så, at man i kriseramte år bidrager til velfærdsbudgettet«.

Tallene dækker dog ikke udgifter til serviceydelser som eksempelvis uddannelse eller lægebehandling.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden