Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Amerikansk finanskæmpe beroliger skeptikere i Dong-sag

Investeringsbanken Goldman Sachs forsikrer politiske skeptikere om, at investeringen i Dong er langsigtet.

Dansk økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I kølvandet på at et politiske flertal i Folketinget gerne ser den danske energikoncern Dong opsplittet i to selskaber, slår den amerikanske investeringskæmpe Goldman Sachs, der kommer til at eje 19 procent af aktierne i Dong, nu fast, at det ikke er en mulighed.

»Som det er beskrevet i et aktstykke, og som det nævnes specifikt i Dong Energys vedtægter, er det ikke hensigten eller muligt at sælge de særlige rettigheder på gasinfrastruktur, der ejes af Dong, til andre ikke statslige selskaber«, siger Sophie Ramsay, der er talskvinde for Goldman Sachs i en skriftlig udtalelse.

Goldman Sachs forsikrer samtidig, at investeringen i Dong 'er langsigtet'.

Får unikke vetorettigheder Ifølge netmediet Energi Watch har Goldman Sachs som den eneste af de tre nye medejere af Dong Energy afgørende indflydelse på en række beslutninger i selskabet.

Det sker ved, at den nye ejer i flere tilfælde får unikke vetorettigheder.

Et politisk flertal ser dog gerne, at Dong splittes op i en statsejet enhed med ansvar for den danske energiforsyning - og et kommercielt selskab med ansvar for eksempelvis Dongs mange havvindmølleparker.

LÆS ARTIKEL

Udmeldingen fra den politiske opposition kommer samtidig med, at Goldman Sachs er på vej ind som aktionær i Dong Energy - et forhold som EU Kommissionen netop har godkendt.

Corydon afviser forslag

Politikerne vil ifølge Børsen sikre, at det, der betegnes som 'kritisk infrastruktur', forbliver under statens kontrol. De Konservatives finansordfører, Mike Legarth, mener, at alt det, som ikke falder ind under den kategori, kan lægges over i et privat selskab.

Finansminister Bjarne Corydon (S) afviser forslaget. Det er alt for tidligt at begynde at tale om en opsplitning af Dong, lyder det i et skriftligt svar til Børsen.

»En sådan opsplitning af Dong Energy vil være kompliceret og kræve lang tids forberedelse. Den er samtidig ikke forenelig med det behov for at skaffe kapital til Dong Energy, der opstod i slutningen af 2012«, forklarer Corydon.

Efter tilførslen af de 11 milliarder kroner i Dong ser ejerandelen således ud: Staten ejer cirka 60 procent, Goldman Sachs cirka 19 procent, ATP fem procent og PFA to procent.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden