genmanipulation. Den omstridte majs sælges allerede uden for EU under navnet Herculex.
Foto: Finn Frandsen (arkiv)

genmanipulation. Den omstridte majs sælges allerede uden for EU under navnet Herculex.

Dansk økonomi

Danmark frygter ny gmo-majs

EU's lande er dybt splittede over en gensplejset majs, der udløser dansk frygt for miljøet.

Dansk økonomi

For første gang i mere end et årti kan EU være på vej til at godkende dyrkning af genmodificeret majs. Fortalere håber på, at europæerne endelig omfavner teknologien.

Men Danmark stemmer imod, fastslår miljøminister Ida Auken (SF).

»Hverken overvågningen eller konsekvenserne er ordentligt belyst. De usikkerheder lader vi komme naturen til gode«, siger hun.

Dræber sommerfuglelarver Den omstridte majs sælges allerede uden for EU under navnet Herculex og har den særlige egenskab, at den ved hjælp af genmanipulation udvikler en gift, som svækker eller helt dræber ødelæggende sommerfuglelarver.

I hele fem omgange har Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (Efsa) afgivet positive udtalelser om majsen – senest i 2012. Men det er altså ikke nok for den danske regering.

Ifølge gmo-ekspert Gösta Kjellsson fra Aarhus Universitet er eventuelle konsekvenser for biodiversiteten da også noget, der bør give anledning til grundige overvejelser.

»Dyrkning på store markarealer kan via pollenspredning have en negativ virkning på sommerfuglefaunaen – specielt sjældne eller truede sommerfugle, der lever tæt på majsmarkerne«, siger han.

EU sakker bagud
Gmo-majsen vil primært være til nytte for et land som Spanien og ikke Danmark, hvor det nuværende klima ikke tiltrækker de konkrete sommerfuglelarver.

Alligevel plæderer også den danske brancheorganisation Landbrug & Fødevarer for et ja med den begrundelse, at gmo under de rigtige forholdsregler er et gode, som EU bør dyrke. Faktisk risikerer et nej at sende uheldige signaler, mener blandt andet Storbritannien.

»Europa risikerer at ende som verdens museum for landbrug«, lød det forleden i en tale fra den britiske landbrugsminister, Owen Paterson.

»Jo længere EU fortsætter med at lukke døren for genmanipulation, jo større er risikoen for, at resten af verden overhaler os alle sammen«, siger han.

Processen forsinkes

Ansøgningen om at få godkendt den omstridte majs blev indgivet allerede i 2001. Men en stribe test og protester fra flere medlemslande har været med til at forsinke processen i mere end et årti.

Sagen ruller kun, fordi EU’s førsteinstansret i september pålagde EU-kommissionen at behandle sagen, hvorefter kommissionen har indstillet majsen til godkendelse hos medlemslandene.

Udfaldet af afstemningen er svært at spå om. Frankrig, Italien og Østrig forventes at være blandt modstandere, mens Spanien og Sverige sammen med briterne ventes at sige ja.

En beslutning skal træffes senest i midten af februar.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce