Udvikling. Råstofudvinding, skibsfart og turisme trækker milliarder af dollar til klodens nordligste del.
Foto: JOACHIM ADRIAN (arkiv)

Udvikling. Råstofudvinding, skibsfart og turisme trækker milliarder af dollar til klodens nordligste del.

Dansk økonomi

Grønland går glip af stort opsving i arktisk økonomi

Økonomien i Arktis ventes tredoblet de kommende 20 år, men Grønland og Danmark taber til andre arktiske lande.

Dansk økonomi

Et økonomisk boom uden fortilfælde har ramt regionen Arktis.

Råstofudvinding, skibsfart og turisme trækker milliarder af dollar til klodens nordligste del.

Norge, Canada og Rusland ligger i front, mens Grønland og Danmark sakker agterud, lyder advarslen fra det Londonbaserede konsulentfirma Polariis, der har specialiseret sig i udviklingen i de arktiske områder.

»Der er en enorm risiko for, at Grønlands udvikling afspores. For to år siden talte vi med flere kunder i for eksempel USA og Kina, der var interesserede i at investere i Grønland. Nu har de trukket sig lidt og afventer, hvad der sker med den politiske situation, forhandlingerne om større selvstændighed og den lave pris på netop de mineraler, Grønland har mange af«, siger direktør i Polariis Mikå Mered.

Selvstyret komplicerer Firmaet er ved at færdiggøre en rapport, der forudsiger, at den samlede økonomi i regionen Arktis vil blive tredoblet de næste to årtier – fra 3.200 milliarder kroner, eller lidt mere end hele Danmarks økonomi, til 10.000 milliarder kroner i 2035.

Men den vækst ser lige nu ud til styre uden om Grøndland, siger Mikå Mered.

Han påpeger, at Grønland og Danmark netop på grund af selvstyret har sværere end regeringerne i Oslo, Quebec og Moskva ved at vedtage nationale investeringsplaner.

Det skyldes rigsfællesskabets politiske balanceakt, der blev til i 2009 efter tre årtier med hjemmestyre. Her fik Grønland ansvaret for det vigtige råstofområde.

Grønland vil selv
Samme vurdering har Venstres erhvervsordfører, Kim Andersen.

»Grønland har gennem de seneste år opbygget en selvforståelse, en jeg vil selv-attitude, der i virkelighedens verden kan hæmme investeringslysten. Vi skal selvfølgelig ikke handle hen over hovedet på grønlænderne, men jeg så nu gerne, at vi brugte flere af de muligheder, der ligger, for eksempel partnerskaber med danske pensionsselskaber«, siger han.

Samarbejdet skal fremmes

Benny Engelbrecht, erhvervsordfører for S, er enig i, at rigsfællesskabets struktur kan gøre det mere kompliceret at lave de samme satsninger som i andre lande.

»Til gengæld er der så også større sandsynlighed for, at man ikke tromler lokalbefolkningen ned. Hellere gå med livrem og seler og inddrage grønlænderne end det modsatte«, siger han.

LÆS OGSÅ

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) understreger, at han er opmærksom på problemet: »Den danske og grønlandske regering har nedsat en arbejdsgruppe, der ser på, hvordan vi inden for rammerne af selvstyreordningen kan fremme det kommercielle samarbejde mellem grønlandsk og dansk erhvervsliv«, skriver han i et mailsvar.

Gruppen skal aflevere deres anbefalinger i år.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce