Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Utryg. Under halvdelen af danskerne har stor tillid til, at de vil få udbetalt den folkepension, de har fået stillet i udsigt når de en dag går på pension.
Foto: Finn Frandsen(Arkiv)

Utryg. Under halvdelen af danskerne har stor tillid til, at de vil få udbetalt den folkepension, de har fået stillet i udsigt når de en dag går på pension.

Dansk økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tilliden til folkepensionen vakler

Mindre end halvdelen af danskerne tror på, at de vil få det i folkepension, de er stillet i udsigt.

Dansk økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det står skidt til med tiltroen til fremtidens folkepension.

Blot 46 procent har stor tillid til, at de vil få den udbetaling i folkepension, de på nuværende tidspunkt er stillet i udsigt, når de en dag går på pension. Det viser en undersøgelse, Danmarks Statistik har lavet for brancheforeningen Forsikring & Pension.

LÆS OGSÅ

»Vi ser en stigende utryghed blandt folk for, om de vil få de penge og den hjælp, de har brug for i alderdommen«, siger Jørgen Goul Andersen, professor i statskundskab ved Aalborg Universitet:

»Det skyldes, at der er blevet ændret i vilkårene igen og igen og igen«.

Højere tillid til private ordninger
Goul Andersen er en blandt flere eksperter, som advarer om, at den manglende tiltro til folkepensionen, som de nye tal viser, kan svække befolkningens opbakning til folkepensionen.

Tilliden er anderledes stor, når det handler om ATP, om privattegnede pensioner og om de pensioner, folk har via jobbet. Her viser undersøgelsen, som er lavet blandt mere end 3.000 30-69-årige, at cirka tre ud af fire har stor tillid til, at de vil få den udbetaling, de er stillet i udsigt.

Det er et udtryk for, at folk har opdaget, at arbejdsmarkedspensioner og private pensioner fylder mere. Men det er også et signal til politikerne om en særlig mistillid til netop folkepensionen, hvor befolkningen undervurderer dens betydning, mener administrerende direktør Per Bremer Rasmussen fra Forsikring & Pension:

»Der vil også i fremtiden være mange, som har svært ved at være i et job, og de får ikke sparet op via arbejdsmarkedspensionerne. På den baggrund er det svært at forestille sig, at vi kan undvære en ordentlig folkepension«.

Reformer er ikke blevet forklaret
Egentlig burde tilliden til folkepensionen være langt højere – i hvert fald, hvis man ser på, at formålet med de seneste års reformer faktisk har været at sikre fuld finansiering af fremtidens folkepension.

»Men det er ikke kommunikeret klart ud til folk, at de ikke behøver frygte for en ældrebyrde«, siger Jørgen Goul Andersen.

Han peger på, at mange af fremtidens ældre ligefrem vil blive en overskudsforretning for velfærdsstaten, efter at politikerne har ændret efterlønnen og sørget for, at pensionsalderen bliver sat op, efterhånden som folk lever længere.Mistilliden til folkepensionen skyldes dog ikke kun uvidenhed om reformer. Mange tror simpelthen ikke på politikernes løfter:

»Selv om politikerne siger, at reformerne handler om at sikre den overordnede velfærd, fremstår de for borgerne som besparelser. Det får folk til at forvente nedskæringer i fremtiden«, siger professor Lars Bo Kaspersen, leder af Institut for Statskundskab, Københavns Universitet.

Socialminister: Politisk opbakning til folkepension

Folks manglende tro på politikernes løfter skyldes ikke, at de ønsker folkepensionen afskaffet. Tværtimod mener otte ud af ti, at folkepensionen bør være der om 30 år, viste en ATP-analyse sidste år. Den nye socialminister, Manu Sareen (R), anerkender, at de seneste års mange ændringer kan være skyld i en manglende tiltro til fremtidens folkepension. LÆS OGSÅ »Hvis der er usikkerhed om folkepensionen, kan det skyldes, at der gennem de seneste år er lavet en række velfærdsreformer, og at vi løbende har en debat om, hvordan vi bedst fremtidssikrer vores velfærd«, skriver Manu Sareen i en mail til Politiken: »Men det ændrer altså ikke på, at der er meget bred politisk opbakning til folkepensionen. Det er vigtigt at slå fast«.Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden