Skat. De folk, der nu skal hjælpe EFI-projektet, bliver pillet ud af deres normale funktioner i Skats afdelinger for indsats og kundeservice.
Foto: THOMAS BORBERG (arkiv)

Skat. De folk, der nu skal hjælpe EFI-projektet, bliver pillet ud af deres normale funktioner i Skats afdelinger for indsats og kundeservice.

Dansk økonomi

Skats digitale gældsvåben ramt af nye forsinkelser

60 ekstra medarbejdere skal nu redde tidsplanen for det stærkt forsinkede inddrivelsessystem EFI.

Dansk økonomi

Efter 6 års forsinkelser, udgifter på godt 700 millioner kroner og masser af politisk kritik kunne Skat endelig sætte strøm til det nye digitale gældsvåben, inddrivelsessystemet EFI, 2. september sidste år.

Systemet skal køre på fuld kraft til sommer.

LÆS OGSÅ

Men nu erkender Skat, at tidsplanen vakler.

Derfor har Skat i en lynaktion dirigeret yderligere 60 medarbejdere ind i EFI-projektet, der skal gøre det nemmere at krasse penge ind fra borgere og virksomheder, som har offentlig gæld.

Det bekræfter Skats inddrivelsesdirektør, Jens Sørensen, over for Politiken. Han understreger, at systemet er kommet på plads på flere områder og allerede nu anvendes til at inddrive op mod en halv milliard kroner hver eneste måned.

Men »Skats tidsplan for implementeringen er imidlertid under pres, da der har været en række fejl, som skulle rettes, før de næste trin i implementeringen kunne iværksættes. De konstaterede fejl er blandt andet af teknisk karakter, det vil sige fejl, som er opstået i forbindelse med ibrugtagning og i forbindelse med dataudveksling. Dertil kommer en række forretningsmæssige fejl, som omfatter en større oprydning og efterbehandling af data fra de gamle inddrivelsessystemer«, skriver Jens Sørensen i et svar til Politiken.

Absurd personalepuslespil
Hele manøvren får Skats medarbejdere til at ryste opgivende på hovedet.

For de 60 skattefolk, der nu skal hjælpe EFI-projektet videre, bliver pillet ud af deres normale funktioner i Skats afdelinger for indsats og kundeservice, som dermed får svært ved at nå deres opgaver; og det sker netop, som Skat har fyret 330 medarbejdere som led i en større sparerunde.

»Det er et absurd personalepuslespil, der foregår, og det mest groteske er, at en stor del af de besparelser og afskedigelser, der er gennemført i Skat de seneste år, netop er baseret på forventningen om, at EFI kunne give betydelige effektiviseringer og besparelser. Men EFI-systemet er seks år forsinket, og det er tydeligt for enhver, at der fortsat er problemer. Så nu er man nødt til at hente flere medarbejdere fra andre vigtige funktioner i Skat, hvor de så kommer til at mangle. Det hænger ikke sammen«, siger Jørn Rise, formand for Dansk Told- og Skatteforbund.

LÆS MERE

Ifølge Skats indsatsdirektør, Erling Andersen, er det netop den form for fleksible omrokeringer, som »Skats maskine« er bygget til at håndtere.

»Skat er en meget stor forretning, og selv om der er forskellige specialer, kan vi hjælpe hinanden på tværs af organisationen, fordi opgaverne ligner hinanden et langt stykke hen ad vejen. Det er klart, det har en konsekvens, når jeg skal finde 30 medarbejdere, der med kort varsel kan rykke over og hjælpe med EFI. Men det klarer vi ved at udskyde, forlænge eller skubbe nogle af de planlagte kontrolprojekter et par måneder, og det går verden altså ikke under af. Og så ser vi på, om der bliver mulighed for at tilføre disse projekter resurser fra andre områder på et senere tidspunkt«, siger Erling Andersen.

Flere påtaler

Men det er ikke omkostningsfrit at flytte 60 medarbejdere i en statslig skattevirksomhed, hvor der i forvejen er skåret ind til benet på mandskab og ressourcer, lyder meldingen fra Peder Larsen (SF), formand for de politisk valgte statsrevisorer, der i flere runder har påtalt forsinkelserne i det digitale inddrivelsessystem.

LÆS OGSÅ

»Der er en dyb frustration hos mange skattemedarbejdere, der i forvejen har alt for meget at lave og er bekymrede for fagligheden i deres indsats. Nu er man så tvunget til at tage en stor flok medarbejdere fra andre områder, hvor der ved Gud også er brug for alle mand. Det her er en lappeløsning og et tydeligt tegn på, at inddrivelsessystemet fortsat ikke kører på skinner«, siger han.

De 60 ekstra medarbejdere overgår til Skats inddrivelsesafdeling på mandag.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden