Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Frygt for fængsel afholder danske skattesnydere fra at melde sig

Sverige har lokket skattesnydere frem ved at indføre lempelig amnesti.

Dansk økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den danske statskasse kan hente store summer hjem i skatteindtægter, hvis skattesnydere med formue i udlandet får lov at melde sig selv uden at risikere fængselsstraf. Det siger flere skatteadvokater til DR.

Advokaterne melder samstemmende om henvendelser fra danskere med store formuer i udlandet, som gerne vil gå til bekendelse over for myndighederne og betale deres skat, men som skræmmes væk ved udsigten til et ophold bag tremmer.

»Det er klart, det er ikke rart at skulle i fængsel, så hvis vi fik en lempeligere ordning, så er jeg overbevist om, at flere vil melde sig selv«, siger Thorbjørn Helmo Madsen, der er partner i skatterådgivningsfirmaet Timetax, til DR.

Snyd for over en halv million udløser fængsel Skattesnyderi for mere end en halv million kroner giver fængselsstraf i Danmark, også selv om man melder sig selv.

»Det er min bedste vurdering, at en stor del af dem gerne vil betale betydelige beløb, men de har en smertegrænse, hvis de skal i fængsel«, siger også partner Torben Bagge fra advokatfirmaet Tommy V. Christiansen.

Svenskerne har hentet 1,5 milliarder kroner hjem
I Sverige har man en lempelig skatteamnesti, hvor man slipper for straf, hvis man melder sig selv og betaler, hvad man skylder.

Det er der mange, der benytter sig af, fortæller Margareta Nyström, der er ansvarlig for den internationale skattekontrol i Skatteverket i Sverige. Provenuet i Sverige løber op i mere end 1,5 milliarder svenske kroner siden 2010.

»Sidste år havde vi 2.206, der meldte sig selv. Det er en fordobling i forhold til 2012, og siden 2010 har vi haft flere end 5.000 henvendelser«, siger Margareta Nyström til DR og siger, at folk er bange for at blive opdaget:

»Vi har meget bedre muligheder for at opdage skjulte formuer i dag, hvor vi har skatteudvekslingsaftaler med en række skattelylande og flere måder at spore penge på«.

Kun 182 meldte sig under dansk amnesti

I sommer udløb en et-årig dansk amnestiordning for skattesnydere. Her meldte 182 personer sig. 59 sager er afsluttet, og de har foreløbig givet et provenu på 24,5 millioner kroner, oplyser Skat.

»Jeg synes man skal overveje at genindføre en amnestiordning, så må politikerne bestemme, hvor lempelig den skal være. Men som minimum, synes jeg, at man skal kunne melde sig selv uden at komme i fængsel«, siger Torben Bagge.

LÆS OGSÅ

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden