Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

virtuelt. Den er virtuel, bitcoin-valutaen, men hvis den var virkelig og tredimensionel, så ville den se sådan ud.

virtuelt. Den er virtuel, bitcoin-valutaen, men hvis den var virkelig og tredimensionel, så ville den se sådan ud.

Dansk økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bitcoin-gevinster kan stikkes direkte i lommen

De virtuelle penge er ikke ’rigtige’ penge og kan derfor ikke beskattes, har Skatterådet afgjort.

Dansk økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis man som privatperson tjener penge på bitcoins eller en anden af de nye digitale valutaer, kan man med god samvittighed stikke pengene direkte i lommen uden at opføre dem på selvangivelsen.

Det har landets øverste skattemyndighed, Skatterådet, afgjort på et møde i dag.

Afgørelsen har været ventet i månedsvis, fordi bitcoins – og andre af de nye valutaer som litecoins og dogecoins – dag for dag bliver mere populære. Men skattemæssigt har ingen anet, hvad de skullet gøre.

LÆS ARTIKEL

Lige indtil i dag, hvor Skatterådet en gang for alle har afgjort, at da der ikke er tale om ’rigtige’ penge, behøver man ikke at opgive pengene til Skat. Gevinster er skattefrie. Til gengæld kan man heller ikke trække tab fra.

»Vi opfatter udfaldet af bitcoin-forretninger som et resultat af noget rent privat. Derfor bliver eventuelle gevinster på bitcoins skattefrie, og tab bliver ikke fradragsberettigede. I virkeligheden svarer det til, at du sælger et maleri, der har hængt hjemme i din private bolig: Hvis du tjener penge på det, skal de heller ikke beskattes«, siger formanden for Skatterådet, advokat Hanne Søgaard Hansen.

Findes ikke i den fysiske verden
Undtagelsen er, hvis man er en virksomhed, der direkte lever af at handle med eller spekulere i bitcoins. Eller hvis man som privatperson direkte går efter at spekulere i valutaen eller handler så meget, at det begynder at ligne en virksomhed. I så fald er det et primært forretningsområde. Og så skal indtægter og tab opgives til Skat, siger hun. Her kan der blive tale om et skøn fra Skat.

LÆS ARTIKEL

Bitcoins er den mest populære af en række nye pengeformer, som ikke findes i den fysiske verden. De udstedes af computere efter komplekse computermodeller, der sikrer, at der kun drypvis kommer nye til. Ved at lægge regnekraft til systemet får man retten til nogle af de nye ' penge', som man kan gemme på sin harddisk. Derefter er de penge værd, hvis man altså kan finde nogen, der vil tage imod dem. Det sker flere og flere steder i verden.

Skatterådet består af 19 eksperter og politikere, der tilsammen er landets øverste autoritet inden for skattespørgsmål.

Der kan være store penge at hente

Med sin afgørelse er Skatterådet den tredje myndighed i Danmark, der har besluttet, at bitcoins måske nok ligner penge, men de er ikke en rigtig valuta. Tidligere har både Finanstilsynet og Nationalbanken bestemt, at bitcoins ikke er en rigtig valuta.

At der kan være store penge at hente – eller tabe – på bitcoins, er der ingen tvivl om. Valutaen har i det forløbne år været præget af heftig spekulation. 1. januar sidste år var kursen på en bitcoin omtrent 70 kroner. I december rundede den 6.000 kroner og er nu faldet igen til omtrent 3100 kroner.

Skatterådet blev også spurgt, om en virksomhed, der tager imod bitcoins, må udskrive fakturaer i den virtuelle valuta. Det må de ikke, da bitcoins ikke er en rigtig valuta, fortæller Hanne Søgaard Hansen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden