Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Solenergi. Prisen for at producere strøm fra landvindmøller og visse typer solceller er faldet kraftigt i de senere år.
Foto: Finn Frandsen

Solenergi. Prisen for at producere strøm fra landvindmøller og visse typer solceller er faldet kraftigt i de senere år.

Dansk økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Investeringer i grøn energi falder

Samtidig begynder den grønne energi at kunne konkurrere med sort energi på prisen.

Dansk økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sol- og vindenergi begynder så småt at kunne konkurrere på prisen med fossil energi som kul, gas og olie. Flere store anlæg er under opførelse i Sydamerika, Afrika og Mellemøsten uden garanterede elpriser eller anden støtte.

Det fremgår af dette års udgave af rapporten om globale tendenser i investeringerne i vedvarende energi, ’Global Trends in Renewable Energy Investment 2014’, som blev offentliggjort i går.

Til gengæld faldt investeringerne i grøn energi med 14 procent i forhold til året før. Det er andet år i træk, at investeringerne falder, men vedvarende energi øgede alligevel sin andel af den globale elproduktion fra 7,8 procent til 8,5 procent. Tallene omfatter sol, vind og biomasse, men ikke vandkraft.

LÆS OGSÅ

John Nordbo, klima- og miljøchef i WWF, Verdensnaturfonden, ser både godt og skidt i rapporten, der er udarbejdet af FN’s miljøprogram, Unep, Bloomberg New Energy Finance og Frankfurt School of Finance & Management.

»Jeg hæfter mig ved, at på trods af den umiddelbare forventning om, at verden kører derudad i et sort spor, udgør den vedvarende energi med 43 procent en meget betydelig del af energiinvesteringerne. Men det er bekymrende, for der skal meget mere til, hvis vi skal holde målsætningen om at begrænse den globale opvarmning til 2 grader«, siger han.

Fald i investeringer
Rapporten forklarer faldet i investeringerne i grøn energi med politisk uro om støtten til vedvarende energi samt prisfaldet på solceller.

Uden den vedvarende energi ville det globale CO2-udslip i 2013 have været omkring 1,2 gigatons højere, hedder det i rapporten. Udslippet satte i 2012 ny rekord med 34,5 gigatons og steg antagelig yderligere i 2013. FN’s klimachef, Christiana Figueres, sagde i sidste uge, at »tre fjerdedele af de fossile energireserver skal forblive i jorden, og de fossile brændstoffer, som vi bruger, skal anvendes sparsomt og ansvarligt«, hvis den globale opvarmning skal begrænses til 2 grader.

Faldet i investeringer i grøn energi gælder både rige og fattige lande.

Prisen for at producere strøm fra landvindmøller og visse typer solceller er faldet med henholdsvis 53 og 25 procent siden andet kvartal 2009, hedder det i rapporten. Havvind er derimod blevet dyrere. Prisen er steget med hele 41 procent, hvilket ifølge rapporten blandt andet skyldes, at møllerne bygges på stadig dybere vand. Men:

»Vind og solceller kan udkonkurrere fossile alternativer, så længe der er masser af lokale sol- eller vindressourcer, lave kapitalomkostninger og ingen billige lokale kul- eller gasreserver«, hedder det i rapporten.

Det er for eksempel tilfældet for sol og vind i Chile og vind i Uruguay. Det franske selskab Akua Energy er ved at opføre to vindmølleparker i Uruguay efter at have vundet et udbud i konkurrence med kul, hvor Akua Energy kunne tilbyde den laveste elpris.

»Vores vindprojekter i Uruguay modtager ikke tilskud«, siger selskabets direktør, Eric Scotto.

Brug for forskning

I Rwanda og Jordan er sol og vind alternativet til dyr diesel, og det vil være tilfældet i en række udviklingslande og på småøer. I de rige lande er billedet anderledes, blandt andet fordi sol- og vindressourcerne ofte er mindre kraftige, hedder det i rapporten. Den noterer dog, at det første større solanlæg i Spanien uden offentlig støtte er under opførelse.

I Europa tegnede vindkraft sig for 13 procent af elproduktionen i 2013, en mindre stigning i forhold til året før.

»Landvind kan i visse tilfælde allerede være konkurrencedygtig med fossile brændsler i Europa« siger Sarah Azau, politisk chef i den europæiske organisation for vindenergi, Ewea. »Havvind er omkring 15 år efter landvind, men priserne på havvind er også på vej ned«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Forskning er et af midlerne til lavere priser for vedvarende energi. Prisen er da også den afgørende faktor for forskerne på DTU Energikonvertering, som i samspil med en række virksomheder arbejder med 11 forskellige energiteknologier, fortæller instituttets direktør, professor Søren Linderoth. »Nogle gange kan prisen på en teknologi falde meget hurtigt, hvis den kommer i storskalaproduktion, eller man finder nye materialer«, siger han.

Som eksempel nævner han, at forskere fra instituttet har opdaget, at platinelektroder i brændselsceller til biler kan erstattes af jern- og kulforbindelser, som er meget billigere. Det ses som et stort gennembrud.

LÆS OGSÅ

Og instituttet er blandt de absolut førende på verdensplan, når det gælder solceller af plast.

»Det har potentiale til at blive meget billigt, men deres levetid og virkningsgrad skal op. Vi håber, at vi inden for en femårig periode har noget, der er nede i pris. Målet er, at det skal være billigere end vindmøllestrøm«, siger Søren Linderoth.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden