Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard

livgivende. Traditionsrige købstæder som Faaborg vil gerne have mere aktivitet i centrum. Her er byens gamle toldbod, der har huset en avisredaktion.

Dansk økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

30 millioner og brainstorm skal puste nyt liv i døde provinsbyer

Minister bevilger penge til projekter i købstæder og stationsbyer.

Dansk økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Enhver, der har stået i Jernbanegade i Haslev lige efter klokken 18 en tilfældig torsdag, ved, hvad der sker i centrum af de fleste danske provinsbyer sådan en almindelig hverdagsaften: Ingenting.

Og hvad værre er: Efterhånden sker der heller ingenting i butikkernes åbningstid i de cirka 80 danske provinsbyer med mellem 5.000 og 15.000 indbyggere.

Konference skal gentænke provinsbyernes rolle

Det vil Carsten Hansen (S), minister for by, bolig og landdistrikter, gøre noget ved. I første omgang har han bevilget 30 millioner kroner til forsøg, som skal skabe liv og udvikling i bymidter, handelsgader og mindre byer, og ministeriet holder 16. september en konference, hvor politikere og planlæggere kan udveksle ideer »til at gentænke provinsbyernes rolle«, som ministeren udtrykker det.

»På den ene side kan vi se, at de fleste små og mellemstore byer holder indbyggertallet, nogle af dem går endda lidt frem«, siger Carsten Hansen. »Vi står altså ikke som i mange landsbyer med et affolkningsproblem. Vi kan stadig nå at gøre noget.«

»Men på den anden side kan vi også se, at det står sløjt til midt i byerne. De attraktive boligkvarterer ligger uden for bymuren i de klassiske købstæder, næsten alle steder er statsinstitutioner som politi og domstole væk, og i mange byer er de store butikker også flyttet væk fra centrum. Så omkring torvene og i hovedgaderne sker der mindre end før, og så bliver det langsomt, men sikkert mindre attraktivt at bo i disse byer«.

»Mange af dem, især købstæderne, er rige på tradition, men uden en klar identitet og rolle risikerer de at blive mindre attraktive at leve i, og det kan hverken de selv eller regeringen være interesserede i. Vi er nødt til at gøre noget, før det er for sent«.

Men den overordnede samfundsudvikling går jo i retning af vækst i de største byer, så er det ikke en illusion at tro, at man kan redde provinsbyerne?

»Der er ingen tvivl om, at der er brug for en særlig tilgang i købstæderne, selv om de ikke som mange landsbyer er presset på befolkningstallet. Det var købstæderne, der drev industrialiseringen, og det er en helt ny virkelighed, de skal omstille sig til«, siger Carsten Hansen.

Udvikling og ikke afvikling

»Provinsbyerne er under pres, og det nytter ikke noget at lukke øjnene og drømme om gamle dage. De største udfordringer er de funktioner, der er forsvundet, og udviklingen i detailhandlen, der tømmer de traditionelle handelsgader. Vi må gøre noget for at skabe liv og aktivitet i centrum. Det er jo for eksempel lidt tosset, at i mange byer ligger der indkøbscentre uden for centrum – vi må sikre aktiviteter som sundheds- og borgercentre, der trækker folk til«.

»Der er jo også byer, man kan lære af. Nu har Politiken beskrevet udviklingen i Faaborg, men I havde kun behøvet at tage til Assens og se på det liv, der er kommet i og ved den gamle sukkerfabrik. Der er kanon aktivitet. Vi skal ikke bare sige, at her kommer udviklingen som en damptromle, og så er der ikke noget, vi kan gøre«.

Har kommunerne de nødvendige beføjelser til at gøre noget?

»Det er kommunalbestyrelserne, der bestemmer på det her område, men vi kan sørge for, at de hjælper hinanden, at de udveksler ideer, og så støtte med byfornyelse. Vi kan jo også se, at de med de gældende bestemmelser har været i stand til at sætte noget i gang. Min pointe er, at udviklingen ikke må blive afvikling, at man skal tænke sig grundigt om rundt i byerne, så der bliver skabt ny identitet og selvfølelse. Der er støtte at hente for eksempel fra byfornyelsesmidlerne, men de skal selv ville det«, siger Carsten Hansen.

»Når det er sagt, vil jeg også sige, at man er nødt til at være enig rundt i kommunerne. Når jeg kigger mig omkring, kan jeg se, at der, hvor der er intern uenighed om udviklingen, kommer ingen udvikling«.

-----

Rettelse: I en tidligere udgave skrev vi fejlagtigt i billedteksten, at det var Faaborgs gamle rådhus, man så.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden