Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Lykkeland. Kay Xander Mellish er født og opvokset i USA, men har boet i Danmark siden 2000 og har netop udgivet en bog, som guider udlændinge, der vil flytte til Danmark. Hun er ikke i tvivl om, at danskernes topplacering i lykkemålinger kan trække udlændinge til.
Foto: Ditte Valente

Lykkeland. Kay Xander Mellish er født og opvokset i USA, men har boet i Danmark siden 2000 og har netop udgivet en bog, som guider udlændinge, der vil flytte til Danmark. Hun er ikke i tvivl om, at danskernes topplacering i lykkemålinger kan trække udlændinge til.

Dansk økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk lykke lokker nysgerrige turister hertil

Danskernes ry som verdens lykkeligste folk får udlændinge til at vælge Danmark som rejsemål, viser rundspørge. Men landet kan få langt mere ud af interessen for dansk lykke, mener reklamefolk og lykkeinstitut.

Dansk økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskerne er langtfra ene om at have opdaget, at Danmark topper diverse lister over verdens lykkeligste nationer.

Udlændinge, som kommer til Danmark, kender også til Danmarks status som lykkeland. For nogle har det ligefrem haft betydning for, at de tog til Danmark.

Det viser en rundspørge, som tænketanken Institut for Lykkeforskning har lavet.

»Udlændinge er især interesseret i, hvad i alverden årsagerne er til, at danskerne bliver ved at være i toppen af nærmest alle lykkemålinger«, siger direktør Meik Wiking fra Institut for Lykkeforskning.

Nummer 1 to år i træk

Danmark er blandt andet blevet nummer 1 de seneste to år i træk i FN’s måling ’World Happiness Report’.

I en rundspørge til 133 udvekslingsstuderende svarer 97 af dem, at de før deres ankomst til landet var klar over, at Danmark er kåret som verdens lykkeligste land. Blandt 98 turister svarer 62, at de kendte til Danmark som verdens lykkeligste. 38 af turisterne svarer, at det har haft betydning for, at de valgte Danmark.

Rundspørgen er ikke repræsentativ, påpeger Meik Wiking, men den giver et fingerpeg om, hvad udlandets kendskab til den danske lykke kan bruges til:

»Det kan bruges til at tiltrække turister, men også udenlandsk arbejdskraft i form af folk, som får lyst til at flytte hertil«.

Balance mellem arbejde og fritid

Det sidste er Kay Xander Mellish enig i. Hun er født og opvokset i USA, men har boet de seneste 14 år af sit liv i Danmark og har via sin blog hjulpet mange udlændinge, som ønsker at flytte til Danmark.

»Jeg får mange spørgsmål fra folk i udviklingslande, og for dem er lykkemålingerne ikke så vigtige – de vil bare gerne til Danmark for at tjene godt. Men jeg får også mange spørgsmål fra folk i USA og andre lande, hvor mange i forvejen har det godt, og blandt dem er der stor interesse for, at danskerne er verdens lykkeligste folk«, siger Kay Xander Mellish.

Hun har netop udgivet en humoristisk guide til udlændinge om at bo i Danmark. Hendes forklaring på dansk lykke er, at man i Danmark har tilrettelagt livet, så mange har tid til både job og familie.

»I Danmark har man en balance mellem arbejde og fritid, som man slet ikke har, når man som jeg boede på Manhattan i New York, hvor alle konkurrerer med hinanden om alt fra jobs til lejligheder og kærester«, siger Kay Xander Mellish.

Nogle misforstår dansk lykke

I sin bog ’How to Live in Denmark’ gør hun dog også op med misforståelser om danskernes lykke, som mange har.

»Især venstreorienterede amerikanere er meget optaget af, at sundhedsvæsnet og uddannelsessystemet i Danmark er gratis, som de siger. De sætter sig slet ikke ind i, at man faktisk betaler en langt højere skat og moms for at have det på den måde«, siger Kay Xander Mellish.

Hun er sikker på, at dansk lykke får udlændinge til at flytte til Danmark, men er mindre sikker på effekten på turismen:

»Hvis man kun er her i kort tid på ferie, får man jo ikke så stort indtryk af alle de fordele, der er ved at bo i Danmark«.

Svært at vise lykken frem

I reklamebureauet McCann Copenhagen mener direktør Morten Ingemann godt, at man kan bruge lykke som branding til turister:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Man brander oftest Danmark på Den Lille Havfrue og kongehuset, men det er kun varemærker. Det er blevet et større omdrejningspunkt for folks rejser at opleve, hvordan man lever i andre lande – se bare på succesen med AirBnB, hvor man lejer sig ind i private hjem. Man kan godt brande Danmark på, at vi har en særlig balance i livet«, siger han.

I Wonderful Copenhagen, der arbejder på at fremme turismen i Region Hovedstaden, bruger man allerede Danmarks position i lykkemålingerne, forklarer kommunikationschef Emil Spangenberg:

»Vores status som lykkelige og balancerede gør helt sikkert København mere attraktiv. Men det er svært at vise vores lykke frem for turister. Det er mere en oplevelse af, at danskere lever mere afslappet«.

Forslag om verdenskonference

Institut for Lykkeforskning foreslår, at Danmark sætter direkte fokus på den danske lykke ved at afholde en årlig verdenskonference for lykke og livskvalitet, og at man udbyder rundture for turister, der viser danskernes lykke. Emil Spangenberg kan godt se perspektiverne:

»Vi har haft tendens til ikke rigtig at vide, hvad vi skal bruge Danmarks førsteplads i lykkemålingerne til, og sådan er det måske endnu. Man kunne sagtens bruge det til mere«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden