Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

ULYKKE. Arbejdsulykker og sygdom på job koster hvert år det samme som 5 procent af Danmarks BNP.
Foto: Rene Schutze

ULYKKE. Arbejdsulykker og sygdom på job koster hvert år det samme som 5 procent af Danmarks BNP.

Dansk økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Arbejdsulykker koster os 55 milliarder kroner om året

Udgifter til sygdom og ulykker udgør 5 procent af BNP.

Dansk økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ulykker på arbejdspladsen og sygdom i forbindelse med arbejde koster hvert år Danmark mindst 55 milliarder kroner. Skjulte omkostninger kan betyde, at udgifterne i realiteten er langt højere.

Ifølge Magasinet Arbejdsmiljø næmer udgifterne til ulykker på arbejdspladsen og sygdom med forbindelse til jobbet sig 5 procent af det danske bruttonationalprodukt (BNP).

Tallene kommer fra Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur, OSHA, som har sammenholdt 35 internationale rapporter. Helt præcist kan arbejdsrelaterede ulykker og sygdom, blandt andet stress, ifølge OSHA koste mellem 3 og 4,8 pct. af det danske bruttonationalprodukt, hvilket svarer til mellem knap 55 mia. og 87 mia. kr. om året.

Professor: Vurdering er for forsigtig

Páll Ríkharðsson, professor ved Reykjaviks Universitet og ekstern lektor ved Aarhus Handelshøjskole, har været med til at beregne omkostninger for arbejdsulykker for virksomheder i Danmark.

Han mener, at OSHA’s vurdering er for forsigtig og påpeger, at det ikke er alle omkostninger for virksomheder, der bliver medregnet i de rapporter, som OSHA henviser til.

»Mange omkostninger er ikke synlige. Det er en masse følgevirkninger, som giver omkostninger, og som virksomhederne ikke tænker over. Hos nogle virksomheder, vi har besøgt, var det op imod 60-70 pct. af omkostningerne fra en ulykke, der var skjult«, siger Páll Ríkharðsson til Magasinet Arbejdsmiljø.

Det drejer sig blandt andet om omkostninger til administration, kommunikation, rapporteringer til det offentlige, produktionsforstyrrelser og vikarer.

»Virksomhederne vil ofte blot overholde de juridiske regler. Og når det er påbudsbaseret, så ser de det som en omkostning. Men undgår en virksomhed bare en eller to ulykker om året, kan det aflæses direkte på bundlinjen«, vurderer Páll Ríkharðsson fast.

For lidt fokus på økonomien

Ifølge den islandske professor har arbejdsmiljørepræsentanter og arbejdsmiljøledere for meget fokus på arbejdsmiljølove og regler, men for lidt på økonomien.

»Taler man ikke det økonomiske sprog, så kommer man ikke langt med sine initiativer på administrationsgangen, hvor verden ses igennem lønsomhed, kontoplaner og kvartalsregnskaber«, pointerer Páll Ríkharðsson.

Tallene fra Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur er en vurdering. Agenturet har sammenlignet 35 rapporter over omkostninger i bruttonationalproduktet forbundet med arbejdsrelateret sygdom og arbejdsulykker. Beregningsgrundlaget fra rapporterne fra Australien og Holland er ifølge agenturet de mest troværdige. Ifølge dem ligger omkostningerne på henholdsvis omkring 4,8 pct. og 3 pct.

I 2010 hævdede en undersøgelse fra LO imidlertid, at arbejdsulykker og et dårligt arbejdsmiljø årligt koster det danske samfund knap 64 milliarder kroner. Tallene var baseret på en konkret vurdering af prisen for de 42.561 arbejdsulykker, der blev registreret i 2009. Hver arbejdsulykke koster ifølge LO's undersøgelse det danske samfund hele 1,5 millioner kroner.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden