Sort. I DR-optagelser med skjult kamera forklarer en rådgiver bl.a., at danskeren kan skjule sine penge hos Jyske Bank.
Foto: SIMON FALS (arkiv)

Sort. I DR-optagelser med skjult kamera forklarer en rådgiver bl.a., at danskeren kan skjule sine penge hos Jyske Bank.

Dansk økonomi

Jyske Bank beskyldes for hjælp til skatteflugt

Banken afviser, at skjulte optagelser afslører rådgivning om skattesnyd. Skatteministeren reagerer skarpt på afsløringerne.

Dansk økonomi

Landets tredjestørste bank er parat til at hjælpe danskere med at skjule formuer for skattemyndighederne.

Det indtryk står tilbage af optagelser med skjult kamera, som afslører, hvordan Jyske Bank i Schweiz foreslår en plan, som indebærer, at en dansker skal flytte til England, etablere selskab i Gibraltar og bankkonto i Schweiz for at eliminere skatten af kommende millionindtægter.

’Kunden’ er en journalist, som af DR er udstyret med en dækhistorie om millionindtægter fra et nyudviklet produkt.

LÆS MERE

»I princippet kan du holde det hele skattefrit. Så vidt jeg kan se. Så kan det ikke fås billigere,« siger Jyske Banks rådgiver til det skjulte kamera.

Optagelserne vises i DR Dokumentars ’I skattely’ mandag aften. Afsløringerne om Jyske Bank bringer det store og pæne erhvervsliv ind i kredsen af rådgivere, som er under mistanke for at hjælpe danskere med at undgå at betale skat.

Helt efter bogen
Jyske Bank afviser alle anklager:

»Vi rådgiver ikke om skatteunddragelse«, siger direktør Jens Lauritzen, Jyske Banks chef for private banking i Europa.

Han mener, at DR manipulerer.

»De har lavet 11 timers skjulte optagelser. Ud af det bruger de 10 minutter. Vi tager dyb afstand fra både deres metode og fra slutresultatet«, siger Jens Lauritzen.

Han medgiver, at når han ser, hvad Jyske Banks rådgiver i banken i Zürich, Henrik Löwe, siger på de skjulte optagelser, »så er der meget, som stritter mod vores retningslinjer. Men når man kender sammenhængen, så er det helt efter bogen, hvad der er foregået«.

Jens Lauritzen erkender også, at bankens rådgiver i de skjulte optagelser siger ting, som »er helt sort og ikke lyder kønt«. Rådgiveren forklarer bl.a., at danskeren kan skjule sine penge hos Jyske Bank: »Danmark ved jo ikke, at du har en konto i Schweiz. Det behøver de jo ikke vide noget om. Vi udleverer ingen navne her«.

DR: Det er retvisende

Dokumentarchef Steen Jensen, DR, bekræfter, at 11 timers optagelser er klippet ned til cirka 10 minutter i programmet.

»Det afgørende er, at den måde, der klippes og redigeres på, er retvisende for det forløb, der har været, og at hovedpunkterne er gengivet på en retvisende måde. Det er de«, siger Steen Jensen.

To ekspertkilder vurderer i programmet, at Jyske Banks rådgivning er på den forkerte side af loven.

Skatteminister Holger K. Nielsen (SF), som har fået afsløringerne refereret af Politiken, er vred:

»Hvis det, jeg hører, er korrekt, så afslører det jo desværre, at nogen har en afsporet forståelse af, hvad man må og ikke må rådgive om. Og at den form for rådgivning ser ud til at række ind i velrenommerede virksomheder og brancher«.

LÆS OGSÅ

»Jeg mener ikke, det er svært at se, hvor grænsen mellem lovligt og ulovligt går, og det er også min oplevelse, at langt størstedelen af rådgiverne opererer på den rigtige side af loven. Derfor vil jeg også på det kraftigste opfordre til, at organisationerne i de her brancher meget klart lægger afstand til det, vi ser her«, siger han.

Indsatsdirektør i Skat, Erling Andersen, har endnu ikke set udsendelsen, men siger:

»Hvis SKAT i forbindelse med en skattekontrol bliver opmærksom på at en bank rådgiver om skatteunddragelse, vil SKAT anmode politiet om at indlede efterforskning, idet overtrædelser af straffeloven henhører under politiet«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce