Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Rådgiveren. Henrik Löwe, seniorformuerådgiver hos Jyske Bank i Schweiz, mødtes fem gange i Zürich, London og København med journalisten, der udgav sig for it-udvikler med millionindtægter. Hver gang blev han filmet med skjult kamera.
Foto: Skærmbillede fra DR

Rådgiveren. Henrik Löwe, seniorformuerådgiver hos Jyske Bank i Schweiz, mødtes fem gange i Zürich, London og København med journalisten, der udgav sig for it-udvikler med millionindtægter. Hver gang blev han filmet med skjult kamera.

Dansk økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jyske Bank-rådgiver: »Du skal flytte ud af Danmark så hurtigt som muligt«

Sådan faldt ordene, da Jyske Bank rådgav forklædt journalist om at undgå skat – og sådan oplevede banken det selv.

Dansk økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gennem mere end en måned lykkedes det for DR at snyde Jyske Bank.

Journalisten Jeppe Gaardboe opsøgte Jyske Bank i Zürich, Schweiz. Med kamera og mikrofon skjult under tøjet fortalte han bankfolkene, at han havde udviklet en applikation til smartphones, og at millionerne snart ville rulle ind. Et salg i Danmark for 4 millioner kroner var næsten på plads. Salg i andre lande kunne måske indbringe andre 30 millioner kroner.

»Så hvordan«, spurgte journalisten, forklædt som it-udvikler, »kan jeg lave et set-up, så jeg kan sælge det her på den bedst mulige måde?«.

Seniorformuerådgiver hos Jyske Bank i Schweiz, Henrik Löwe: »Der taler vi skattemæssigt, går jeg ud fra, eller hvad?«.

Journalisten: »Lad os bare kalde det det«.

Bankens råd: flyt til England og opret selskab i Gibraltar Sådan begyndte det, der endte med Jyske Banks model: Den formodede it-opfinder skal flytte til England, oprette et selskab i Gibraltar med en stråmand som direktør og have sine penge stående på en konto hos Jyske Bank i Schweiz.

En advokat i London og et revisionsfirma i Danmark, som Jyske Bank begge henviser til, skal sikre, at alt går lovligt til. Resultatet af manøvren gør Jyske Banks rådgiver op sådan her:

»I princippet kan du holde det hele skattefrit. Så vidt jeg kan se. Så kan det ikke fås billigere«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det største problem i modellen er, at den forklædte journalist lige nu er skattepligtig i Danmark og vil tage sin indbringende opfindelse med ud af landet. Det udløser en såkaldt havelågeskat, hvor opfinderen skal betale skat af opfindelsens værdi på udflytningstidspunktet – og da han siger, at han så godt som har aftalt at sælge den i Danmark for fire millioner kroner, taler det for, at han skal betale skat af cirka det beløb, før han skattemæssigt kan flytte lovligt ud af Danmark.

Derfor drejer en del af rådgivningen sig om at sørge for, at værdien af opfindelsen opgøres så lav som muligt – på trods af, at den forklædte journalist siger, at der stort set er en aftale på plads om at sælge den for fire millioner kroner. Jyske Bank råder den falske opfinder til at flytte ud af Danmark hurtigst muligt, men sørge for, at betalingen for salget i Danmark først falder senere. Formuleret således for det skjulte kamera af Jyske Banks rådgiver:

Hvis du flytter ud i dag, og så i overmorgen, så får du lige fire millioner kroner. Så ville Skat nok sige ... hvis de fik nys om det ... hallo»Hvis du flytter ud i dag, og så i overmorgen, så får du lige fire millioner kroner. Så ville Skat nok sige ... hvis de fik nys om det ... hallo. Der må have været en aftale i hus. Der må være et eller andet, siden du lige pludselig kan få fire millioner. Og det er derfor, jeg egentlig skriver: I stedet for, at det lige ånder hinanden i nakken, så måske udskyde det en måned eller to«.

Som de skjulte optagelser fremstår i DR Dokumentars ’I skattely’, som vises i aften, er det svært at få andet indtryk, end at Jyske Bank hjælper en dansker med at snyde skattevæsenet.

Jyske Bank: Vores oplæg var en legal og rigtig løsning
Men sådan forholder det sig ikke, siger direktør Jens Lauritzen, Jyske Bank, som er ansvarlig for banken i Schweiz.

»Personen kommer til os og fortæller historien om appen. Han fortæller, at han forinden er blevet rådgivet om to ting: at han skal flytte til Schweiz, og at pengene skal indgå i en offshoreløsning – han vil ikke betale skat af pengene«.

»Efter de første to møder sender vi ham et skriftligt oplæg: Der skal findes en legal og skattemæssigt rigtig løsning. Vi foreslår, at han flytter til England i stedet for Schweiz. Han siger, at han er ligeglad, hvor i verden han skal bo, bare han ikke skal betale skat«, siger Jens Lauritzen.

»Vi skriver i oplægget, at vi ikke yder skatterådgivning. Han skal søge professionel rådgivning om at flytte ud af Danmark og ind i England. Og at vores forudsætning er, at der ikke er en endelig aftale om salg af appen. Det har han fortalt os, at der ikke er«.

»Alt dette er stadig på idéplanet. Vores rådgivere kommer med ideer og tanker og sætter kunden i forbindelse med relevante rådgivere«, siger Jyske Bank-direktøren.

Journalistens fremgangsmåde var meget manipulerende. Han har spurgt og spurgt, indtil han har fået det svar, han kan bruge i redigeringen

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceMen uanset hvad der står i det skriftlige materiale, udtaler jeres rådgiver sig flere gange på en måde, som er svær at forstå på andre måder end, at der rådgives om at undgå at betale skat?

»Enig. Men journalistens fremgangsmåde var meget manipulerende. Han har spurgt og spurgt, indtil han har fået det svar, han kan bruge i redigeringen. Hvis man får det samme spørgsmål 25 gange, så kan det godt være, at man til sidst kommer med et svar, som lyder lidt mærkeligt. Men når man kender sammenhængen, så er det helt efter bogen, hvad der er foregået – vi har undersøgt forløbet både med interne og eksterne kræfter, og vi har intet at sætte fingeren på«.

»At man laver en skatteoptimeringsmodel, som benytter sig af assymetrien i forskellige landes skattesystemer, er noget andet – vi er forpligtet til at fortælle kunderne om de muligheder, der er«.

Jyske Bank vil ikke afviser juridiske skridt mod DR

Forud for udsendelsen i aften, som Jens Lauritzen understreger, at han ikke har set i dens helhed, har Jyske Bank prøvet at overbevise DR om, at de skjulte optagelser er misvisende, siger Jens Lauritzen: »Vi mener ikke, at vi har gjort noget, som kan kritiseres for at være på kant med loven. Vi tager afstand fra metoden, fra måden, materialet er klippet ned på og klippet sammen helt uden for den oprindelige kontekst«, siger Jens Lauritzen. Han ønsker ikke at udtale sig om eventuelle juridiske skridt mod DR, før banken har set den færdige udsendelse i aften. »Vi holder alle muligheder åbne. Men det står fast, at vi vil imødegå udsendelsen på den ene eller anden måde«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden