Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dansk økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skattejæger: »Man skal da være idiot for at sende formuen i skattely lige nu«

Massivt politisk pres på skattelylande tvinger spekulanter til at handle: Enten skal de finde et nyt skattely, eller også må de betale skatteregningen i hjemlandet.

Dansk økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Analysen kommer direkte fra hjertet. Uden noget filter. Eller tykke lag af embedsmandsdiplomati:

»Man skal da være idiot for at sende formuen i skattely lige nu«.

Rasmus Bo Andersen er underdirektør i Skats særlige Center for Store Selskaber, hvor mere end 300 skattefolk konstant kontrollerer, reviderer og ligner landets absolut største virksomheder og selskaber. Dem, der typisk har strøet datterselskaber ud over verdenskortet, også i de populære skattelylande, hvor tavshed er guld og diskretion en æressag – især for dem, der forsøger at skjule formuen for skattemyndighederne.

Nye tider for skattespekulanterne er på vej Det har givet skattespekulanterne alt for let spil alt for længe, mener Rasmus Bo Andersen. Men det er nye tider. På kryds og tværs af landegrænser og kontinenter presser politikere på for at slå hul i det organiserede hemmelighedskræmmeri, så det bliver muligt at ’fange’ de erhvervsfolk, direktører og borgere, der har sendt formuen i skattely for at undgå skattebetalingen i fædrelandet.

Og presset ser ud til at virke. Bankerne i blandt andet traditionsrige skattelylande som Luxembourg og Schweiz beder nu kunderne om at lovliggøre formuen og få styr på skatten, hvis de fortsat vil være kunder i banken.

LÆS ARTIKLEN

To af de tre danske banker, som har filialer i landene, Nordea (Luxembourg og Schweiz) og Danske Bank (Luxembourg) har gennem et par år forlangt, at kunderne accepterer, at banken fortæller skattemyndighederne om deres konti. Jyske Bank i Schweiz er i gang med at stille kunder med udeklarerede midler over for valget: Gør rent bord med skatten, eller find en anden bank. Ifølge banken selv er der dog tale om ganske få kunder.

Panik før lukketid for bankerne
Men ikke desto mindre er der tale om en helt ny praksis blandt bankerne, der ellers i årtier har dyrket den totale kundediskretion, som var det en helligdom. Spørger man Rasmus Bo Andersen, er der absolut ingen grund til at antage, at bankernes kursskifte tager afsæt i nyt, idealistisk samfundssind. Det er snarere panik før lukketid:

»På den måde har bankerne ryggen fri, hvis skattemyndighederne kommer for at hente de danskere, der har gemt sig i banken uden at deklarere deres formuer. Har man skjult en formue i et skattely, er der al mulig grund til at overveje situationen. For hvis man ikke rydder op nu – så er man altså i stor risiko for at blive fanget«, siger Rasmus Bo Andersen.

Det bliver først rigtig interessant, hvis vi får adgang til de gamle oplysninger også, for så kan vi jo se, hvor og hvordan man har gemt formuen tidligere, uden at sporene kan slettes, og så klapper fælden

Om der endegyldigt bliver gjort op med bankhemmeligheden, står og falder med de politiske forhandlinger: »For os er det helt store spørgsmål, hvor meget der bliver åbnet op, og om vi både kan få adgang til nye og gamle oplysninger. Det bliver først rigtig interessant, hvis vi får adgang til de gamle oplysninger også, for så kan vi jo se, hvor og hvordan man har gemt formuen tidligere, uden at sporene kan slettes, og så klapper fælden«, siger Rasmus Bo Andersen.

Han er ikke i tvivl om, at der lige nu er fuld gang i oprydningsarbejdet blandt de kunder, der har brugt de gængse skattelylande som skjulested for større og mindre skattepligtige formuer. Her er øvelsen enkel: Enten skal pengene gemmes af vejen et nyt sted, i et nyt skattelyland, eller også må de skattesky spekulanter lægge kortene på bordet, melde sig hos skattemyndighederne i hjemlandet og betale den skat, de skylder:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

EU og de rige lande i G20 vil have strammet op
»Både EU og de rige lande i G20 har tydeligt signaleret, at der skal strammes op på de internationale skatteregler, så man ikke kan skjule sig længere«, siger Søren Sønderholm, skatteekspert i revisionsfirmaet KPMG:

»Kravet er mere åbenhed og mere gennemsigtighed i oplysningsstrømmene landene imellem ud fra en filosofi, der siger; nok respekterer vi landenes suverænitet, men ikke at der bliver flyttet formuer ud og ind af skattelyene. For mig at se er der absolut ingen tvivl om, at denne dagsorden vil blive fulgt nidkært de kommende år. Mulighederne for at leve i ly og gemme den skattepligtige formue rundt omkring i verden svinder ind, sådan er det bare«, siger han.

FAKTA

Om det politiske pres vil få flere danske spekulanter til at banke på hos Skat hjemme i Danmark er et åbent spørgsmål. Indtil videre er der ikke antydningen af kødannelse ved Skats kontorer.

Eksperter: Ny skatteamnesti, tak!
Skatteeksperterne er ikke i tvivl om, hvad der skal til for at få de mulige danske skattespekulanter til at melde sig hos Skat. Løsningen er ny dansk skatteamnesti i samme design som den, der blev indstillet for bare få måneder siden. Frem til 1. juli kunne danskere med skjulte formuer i udlandet få rabat på straffen, hvis de meldte sig selv hos Skat. Mindre end 200 personer tog imod tilbuddet, men efter at amnestien er udløbet, har advokatfirmaet Tommy V. Christiansen fået en hel håndfuld henvendelser fra udlandsdanskere, der har fortrudt, at de ikke benyttede ordningen, og er klar til at betale skatten, hvis de – vel at mærke – kan slippe uden om en lang fængselsstraf.

Når de hører, at det ikke længere kan lade sig gøre, er de ikke længere så interesserede i at bekende deres synder, fastslår lederen af firmaets afdeling for skatteproces, advokat Torben Bagge:

»Det er min opfattelse, at det her ikke handler om småpenge. Derfor vil det være oplagt at overveje, om de danske myndigheder i denne særlige situation, hvor mange er tvunget til at tage en beslutning om, hvad de skal stille op med ubeskattede penge, med fordel kan gøre det lidt mere attraktivt for dem at vælge at gå til Skat og gøre rent bord – eksempelvis ved at genoptage den amnestiordning, som sikrede, at de, der melder sig selv, slipper for fængsel«. Minister vil afvente evaluering

Også KPMG mærker behovet for en ny dansk rabatordning. I Skats afdeling for store selskaber understreger Rasmus Bo Andersen, at det er en politisk beslutning, om den danske skatteamnesti skal genopstå:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Men jeg kunne godt forestille mig, at det ville have effekt, for der må være rigtig mange personer, der lige nu er pressede og leder efter en vej ud af skattelyet«. En ny dansk skatteamnesti er ikke lige på trapperne, understreger skatteminister Holger K. Nielsen (SF):

»Vi evaluerer i øjeblikket hele amnestien, og jeg vil godt afvente denne evaluering, inden jeg træffer nogen beslutning. Men med hele den diskussion, der er kommet op omkring skattely og nu også de danske bankers reaktion, forventer jeg, at vi vil se flere, der vil gøre rent bord hos Skat, fortælle, hvor de har deres penge fra og sørge for at få betalt deres skatter«, siger ministeren.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden