Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Banker smider sorte penge ud

Politisk pres får nu banker i Schweiz og Luxembourg til at give danske skattespekulanter ultimatum med kort frist.

Dansk økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Sorte penge brænder lige nu i lommerne på danske velhavere, som har anbragt formuer uden for Skats søgelys i banker i Schweiz og Luxembourg i tillid til den urokkelige bankhemmelighed der.

Nu giver bankerne velhaverne to muligheder: Gør rent bord over for skattevæsenet i jeres hjemland, eller fjern pengene fra vores bank inden nytår.

»Jeg har haft møde med repræsentanter for banker i Schweiz. De vil have udlændinges indeståender ud af deres banker inden nytår, medmindre kunderne har betalt skat af pengene hjemme. Bankerne ville vide, hvad kunderne skal gøre i forhold til Skat i Danmark«, siger Torben Bagge, partner i skatteadvokatfirmaet Tommy V. Christiansen.

Mere end en halv million udløser fængsel Han var rådgiver for en række danske velhavere med skjulte formuer, som under en amnesti tidligere i år overvejede at melde sig selv, fordi de på det tidspunkt kunne slippe for fængsel. Nu er danskere med sorte formuer klemt, fordi det er blevet sværere at skjule pengene.

»Hvis de deklarerer pengene over for Skat nu, hedder det ubetinget fængsel, hvis det unddragne beløb er mere end 500.000 kroner«, siger Torben Bagge.

FAKTA

Bankerne i Schweiz er skræmt af en række sager, hvor blandt andre USA, Tyskland og Frankrig med oplysninger fra whistleblowere er gået på jagt efter tusindvis af skatteunddragere med konti i de schweiziske banker.

Sagerne har slået hul i den traditionelle bankhemmelighed, som siden 1934 har været sikret ved lov.

Derfor er det i første række kunder fra USA og EU-lande, som får besked på at ordne skatteforholdene eller gå et andet sted hen med deres sorte penge.

»Der er en ny verdensorden«
Banker i Luxembourg er i gang med samme øvelse, fordi landet har lovet, at bankerne fra 1. januar 2015 vil frigive oplysninger om kunderne fra 1. januar 2014 og frem – derfor har mange banker sat det kommende årsskifte som tidsfrist.

Det er en 180-graders vending. Jeg har arbejdet i en bank her, hvor skønsmæssigt 60 til 80 procent af de penge, vi arbejdede med, var ’skatteneutrale’ med et pænt ord

Jan Bo Larsen, finansrådgiver i Schweiz for forsikringsselskabet Swiss Life:

»Der er en ny verdensorden, i hvert fald i Schweiz, og den hedder hvide penge. Jeg kender ingen steder, hvor du i dag kan sætte penge ind, som du ikke kan dokumentere, at du har deklareret hos skattemyndighederne. Det er en 180-graders vending. Jeg har arbejdet i en bank her, hvor skønsmæssigt 60 til 80 procent af de penge, vi arbejdede med, var ’skatteneutrale’ med et pænt ord«, siger han.

Skatteminister er tilfreds
Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) er glad for, at bankerne strammer op:

»Jeg håber og forventer, at bankernes reaktion vil få flere rige danskere til at gå til bekendelse hos Skat. Der er al mulig grund til at overveje sin situation, hvis man har gemt penge i udlandet, for der er ingen tvivl om, at nettet strammes«.

Skat har ikke noget bud på, hvor mange penge danskere har gemt i udenlandske banker, oplyser underdirektør Rasmus Bo Andersen.

Jyske Banks afdeling i Schweiz er med på ’hvide penge’-politikken, forklarer direktør Jens Lauritzen:

»Du kan i dag ikke oprette en konto hos os, uden at vi ser beviser for, at pengene er deklarerede over for skattevæsenet«.

Det gælder også eksisterende kunder:

Annonce

»Vi har ikke sat en generel deadline for, hvornår midler skal være deklarerede. Vi taler med de relevante kunder og forventer, at de derefter går i gang med at få det ordnet. Der er to mulige udfald: at de deklarerer og dokumenterer. Eller at de ikke har lyst til at deklarere, og så er vi nok ikke det rigtige sted for den kunde at være fremover«, siger Jens Lauritzen.

Pengene vil blive et mareridt for disse mennesker, for hvis det bliver muligt for skattemyndighederne at få oplysninger i bankerne tilbage i tiden, så kan de ikke engang redde sig fra en skattesag ved at hæve pengene nu og smide dem i havet eller give dem til Røde Kors

Eksperter opfordrer til at genoptage amnesti

Danske Bank og Nordea oplyser, at de gennem nogen tid har krævet, at kunderne i deres banker i Luxembourg og Schweiz har orden i skatten.

»Pengene vil blive et mareridt for disse mennesker, for hvis det bliver muligt for skattemyndighederne at få oplysninger i bankerne tilbage i tiden, så kan de ikke engang redde sig fra en skattesag ved at hæve pengene nu og smide dem i havet eller give dem til Røde Kors«, siger skatteadvokat Torben Bagge.

Skatteeksperter opfordrer skatteministeren til at genoptage den amnesti, som frem til 30. juni fik op mod 200 danskere til at melde sig selv med sorte formuer.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden