Skat. Grundlovsdag er renoveringsdag for Morten Østergaard.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Skat. Grundlovsdag er renoveringsdag for Morten Østergaard.

Dansk økonomi

Minister vil totalrenovere den danske skattekontrol

Revisorer, advokater, tænketanke, industri- og bankfolk får plads i et nyt Moderniseringsråd.

Dansk økonomi

Det er ikke nogen tilfældighed, at den radikale skatteminister Morten Østergaard bruger dagen i dag, grundlovsdag, som affyringsrampe for en storstilet modernisering af den danske skattekontrollov.

Fejringen af folkestyret rimer godt på ministerens ambitioner om at give ’folket’ en markant bedre retssikkerhed i et skattesystem, der ifølge ministeren bliver af mange bliver opfattet som en uovervindelig overmagt.

Løsningen er en totalrenovering af den snart 70 år gamle skattekontrollov, der både regulerer skattemyndighedernes beføjelser og ikke mindst borgernes rettigheder, når de støder sammen med det mægtige statslige skattevæsen.

»Jeg tror desværre, det er en udbredt opfattelse blandt borgerne, at når de er oppe mod skattemyndighederne, så er det Davids kamp mod Goliat. Sådan skal systemet ikke fungere. Borgere, der af en eller anden grund er uenige med skattemyndighederne om, hvor meget der skal betales i skat, skal føle, at de bliver behandlet ordentligt og anstændigt – at deres møde med systemet også bekræfter dem i, at de lever i et retssamfund«, siger Morten Østergaard og tilføjer:

»Tilliden til Skat er gået i minus. Det er min opgave at få den tilbage i plus. Den opgave kan og skal ikke løses bag lukkede døre inde bag ministeriets tykke mure eller i en lukket kommission. Opgaven skal løses i en åben proces og i et tæt samarbejde med alle de aktører, interessenter og kritikere, der har stærke holdninger og faglig indsigt til at give deres bud på, hvordan vi bedst indretter en ny dansk skattekontrol«.

Minister samler kritikere

Derfor opretter Morten Østergaard nu et såkaldt Moderniseringsforum, hvor snart sagt alle skattemyndighedernes kritikere er inviteret indenfor som faste rådgivere i hele lovprocessen, der ifølge planen skal være afsluttet næste efterår.

Moderniseringsforummet tæller repræsentanter fra brancheforeningerne Advokatrådet, Danske Advokater, Finansrådet og FSR – Danske Revisorer foruden arbejdsgiverorganisationerne Dansk Erhverv og Dansk industri samt tænketankene Cepos og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Samtidig nedsætter ministeren en overordnet ekspertgruppe, der skal konvertere de mange input og meldinger til konkrete forslag og løsninger.

Ekspertgruppe

Ekspertgruppen består af professor Jan Pedersen, professor Gorm Toftegaard Nielsen og af Skats egen borger- og retssikkerhedschef, Margrethe Nørgaard.

»Det her skal være en åben proces uden tabuer, hvor vi kan få alle typer af synspunkter frem, også når det gælder Skats metoder, sådan som vi har set det i en række spektakulære skattesager«, siger Morten Østergaard.

Skat er blandt andet blevet kritiseret for at have brugt trusler og bøllemetoder mod fotomodellen Camilla Vest og erhvervsmanden Jesper ’Kasi’ Nielsen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det politiske ærinde er meget klart: Når det handler om retssikkerhed i en tid præget af problematiske enkeltsager, hvor skattemyndigheder tydeligvis er gået over stregen, og hvor vi næsten daglig hører om nye absurde ejendomsvurderinger, må vi gå den ekstra meter, det kræver for at bevise, at vi tager det dybt alvorligt, når tilliden til skattemyndighederne knækker«, siger skatteminister Morten Østergaard.

»Her er øvelsen, som jeg ser det, at vi på samme tid tager kritikken alvorligt og ikke falder for fristelsen til at lave lovgivning, der er baseret på enkeltsager«, siger skatteministeren, der i går sendte invitationer ud til de mange eksterne aktører, der skal hjælpe med lovgivningsarbejdet.

Brug for en finger på de ømme punkter

»Der er det min oplevelse, at de initiativer, knopskydninger og enkeltstående lovændringer, der er blevet gennemført i skattekontrolloven, siden den blev vedtaget i 1946, til en vis grad har skygget for en mere grundlæggende diskussion af, om vi nu også har den rette balance mellem de kontrolbeføjelser, som skattemyndighederne har fået, og den retssikkerhed, borgerne er sikret. Og der har vi også brug for de input, der kommer fra den anden side af bordet, fra dem, der sætte fingeren på de ømme punkter. Her skal systemet ikke vurdere systemet«:

»Pointen er jo ikke, at folk ikke skal betale den skat, de skylder. Selvfølgelig skal de da det. Pointen er, at vi skal sikre, at borgerne i processen med at komme frem til, hvad de skal betale i skat, ikke oplever det som Davids kamp mod Goliat«, siger Morten Østergaard, der forventer at kunne fremsætte det endelige forslag til en ny skattekontrollov i oktober 2015.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce