Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Skat. Grundlovsdag er renoveringsdag for Morten Østergaard.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Skat. Grundlovsdag er renoveringsdag for Morten Østergaard.

Dansk økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Minister vil totalrenovere den danske skattekontrol

Revisorer, advokater, tænketanke, industri- og bankfolk får plads i et nyt Moderniseringsråd.

Dansk økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er ikke nogen tilfældighed, at den radikale skatteminister Morten Østergaard bruger dagen i dag, grundlovsdag, som affyringsrampe for en storstilet modernisering af den danske skattekontrollov.

Fejringen af folkestyret rimer godt på ministerens ambitioner om at give ’folket’ en markant bedre retssikkerhed i et skattesystem, der ifølge ministeren bliver af mange bliver opfattet som en uovervindelig overmagt.

Løsningen er en totalrenovering af den snart 70 år gamle skattekontrollov, der både regulerer skattemyndighedernes beføjelser og ikke mindst borgernes rettigheder, når de støder sammen med det mægtige statslige skattevæsen.

»Jeg tror desværre, det er en udbredt opfattelse blandt borgerne, at når de er oppe mod skattemyndighederne, så er det Davids kamp mod Goliat. Sådan skal systemet ikke fungere. Borgere, der af en eller anden grund er uenige med skattemyndighederne om, hvor meget der skal betales i skat, skal føle, at de bliver behandlet ordentligt og anstændigt – at deres møde med systemet også bekræfter dem i, at de lever i et retssamfund«, siger Morten Østergaard og tilføjer:

»Tilliden til Skat er gået i minus. Det er min opgave at få den tilbage i plus. Den opgave kan og skal ikke løses bag lukkede døre inde bag ministeriets tykke mure eller i en lukket kommission. Opgaven skal løses i en åben proces og i et tæt samarbejde med alle de aktører, interessenter og kritikere, der har stærke holdninger og faglig indsigt til at give deres bud på, hvordan vi bedst indretter en ny dansk skattekontrol«.

Minister samler kritikere

Derfor opretter Morten Østergaard nu et såkaldt Moderniseringsforum, hvor snart sagt alle skattemyndighedernes kritikere er inviteret indenfor som faste rådgivere i hele lovprocessen, der ifølge planen skal være afsluttet næste efterår.

Moderniseringsforummet tæller repræsentanter fra brancheforeningerne Advokatrådet, Danske Advokater, Finansrådet og FSR – Danske Revisorer foruden arbejdsgiverorganisationerne Dansk Erhverv og Dansk industri samt tænketankene Cepos og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Samtidig nedsætter ministeren en overordnet ekspertgruppe, der skal konvertere de mange input og meldinger til konkrete forslag og løsninger.

Ekspertgruppe

Ekspertgruppen består af professor Jan Pedersen, professor Gorm Toftegaard Nielsen og af Skats egen borger- og retssikkerhedschef, Margrethe Nørgaard.

»Det her skal være en åben proces uden tabuer, hvor vi kan få alle typer af synspunkter frem, også når det gælder Skats metoder, sådan som vi har set det i en række spektakulære skattesager«, siger Morten Østergaard.

Skat er blandt andet blevet kritiseret for at have brugt trusler og bøllemetoder mod fotomodellen Camilla Vest og erhvervsmanden Jesper ’Kasi’ Nielsen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det politiske ærinde er meget klart: Når det handler om retssikkerhed i en tid præget af problematiske enkeltsager, hvor skattemyndigheder tydeligvis er gået over stregen, og hvor vi næsten daglig hører om nye absurde ejendomsvurderinger, må vi gå den ekstra meter, det kræver for at bevise, at vi tager det dybt alvorligt, når tilliden til skattemyndighederne knækker«, siger skatteminister Morten Østergaard.

»Her er øvelsen, som jeg ser det, at vi på samme tid tager kritikken alvorligt og ikke falder for fristelsen til at lave lovgivning, der er baseret på enkeltsager«, siger skatteministeren, der i går sendte invitationer ud til de mange eksterne aktører, der skal hjælpe med lovgivningsarbejdet.

Brug for en finger på de ømme punkter

»Der er det min oplevelse, at de initiativer, knopskydninger og enkeltstående lovændringer, der er blevet gennemført i skattekontrolloven, siden den blev vedtaget i 1946, til en vis grad har skygget for en mere grundlæggende diskussion af, om vi nu også har den rette balance mellem de kontrolbeføjelser, som skattemyndighederne har fået, og den retssikkerhed, borgerne er sikret. Og der har vi også brug for de input, der kommer fra den anden side af bordet, fra dem, der sætte fingeren på de ømme punkter. Her skal systemet ikke vurdere systemet«:

»Pointen er jo ikke, at folk ikke skal betale den skat, de skylder. Selvfølgelig skal de da det. Pointen er, at vi skal sikre, at borgerne i processen med at komme frem til, hvad de skal betale i skat, ikke oplever det som Davids kamp mod Goliat«, siger Morten Østergaard, der forventer at kunne fremsætte det endelige forslag til en ny skattekontrollov i oktober 2015.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden