0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Skat gjorde intet ved læk om skattely - og skjulte det

Ny redegørelse: Skat vidste i seks år, at oplysninger om skjulte formuer i Schweiz fandtes, men foretog sig intet for at skaffe dem.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Line Ørnes Søndergaard(arkiv)
Foto: Line Ørnes Søndergaard(arkiv)

Beklageligt. »Det var slet og ret en forsømmelse«, konkluderede skatteminister Benny Engelbrecht (S), om Skats passivitet i sagen om banklækagen fra HSBC.

Dansk økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Dansk økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Statskassen kan gå glip af mange millioner kroner, fordi Skat gennem seks år ikke reagerede på oplysninger om mange tusinde hemmelige bankkonti, som var sluppet ud fra en bank i Schweiz.

Den danske skattemyndighed kendte til lækagen, men gjorde intet for at undersøge, om det store materiale rummede oplysninger om formuer, som danskere havde gemt af vejen for Skat.

Det fremgår af Skats redegørelse om sagen til skatteminister Benny Engelbrecht (S).

»Det var slet og ret en forsømmelse«, konstaterer Benny Engelbrecht.

Sager forældes

Skats direktør, Jesper Rønnow Simonsen, satte undersøgelsen i gang, efter at spørgsmål fra Politiken afslørede Skats passivitet i sagen. Han kalder konklusionen utilfredsstillende:

»Det er ikke godt nok, og det må ikke gentage sig«.

Skat har nu bedt Frankrig om at få del i oplysningerne, men den sene reaktion betyder sandsynligvis, at nogle sager forældes, før Skat har undersøgt dem.

Enhedslisten har kaldt Benny Engelbrecht i samråd om sagen, og skatteordfører Frank Aaens liste af spørgsmål er blevet længere af redegørelsen fra Skat.

»Det er mærkeligt, at Skat stopper den videre undersøgelse af, hvordan det kunne ske, at Skat negligerede denne liste. Om ikke andet må vi bede om at få en uvildig advokatundersøgelse«, siger Frank Aaen. Heller ikke Dansk Folkeparti er tilfredse med Skats redegørelse.

Skatteminister skuffet over håndtering

Oplysningerne om kunderne og deres formuer på sammenlagt 666 milliarder kroner i verdens næststørste bank, HSBC’s, afdeling i Schweiz blev stjålet af en ansat i banken og i 2009 overdraget til skattemyndighederne i Frankrig.

De blev delt med en række andre lande, der har indledt efterforskning mod mulige skattesnydere og sammenlagt indkasseret et milliardbeløb i skat og bøder.