Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Undertøj. På Forsvarets lager i Hjørring er der rigeligt med sports-bh'er.
Foto: Cathrine Ertmann/Cathrine Ertmann

Undertøj. På Forsvarets lager i Hjørring er der rigeligt med sports-bh'er.

Dansk økonomi

Forsvarets lagre bugner af bh'er

Ny analyse fra Rigsrevisionen viser, at Forsvarets indkøbspolitik er uholdbar.

Dansk økonomi

Forsvarets lagre styres ikke tilstrækkelig økonomisk effektivt, og forsvaret mangler et samlet grundlag, som beskriver formålet med lagrene og de behov, de skal dække.

Det konkluderer Rigsrevisionen i en ny beretning, efter at revisionen har analyseret forsvarets lagerstyring gennem 2014.

Enorme indkøb og lagerbeholdninger

Eksempelvis har forsvaret over de seneste par år indkøbt 16.000 hvide sports-bh’er for cirka 1,6 millioner kroner og 40.000 par hvide underbukser, selv om der er lagerdækning til mere end 25 år.

Der er i den grad en overopfyldning af lagrene

Af det seneste forsvarsforlig fremgår det ellers, at forsvaret skal have en indkøbspolitik, som kan mindske lagrene, og at forsvaret kan høste betydelige gevinster ved at reducere indkøb og lagerbeholdninger. Men trods en række initiativer til at opnå besparelser, er det Rigsrevisionens vurdering, at de endnu ikke i større omfang har bidraget til at reducere lagrene.

SE UDPLUK

På Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelses (FMI) hovedlager, Lager Danmark, har 69 procent af lagerbeholdningen stået ubrugt hen i mindst 2 år, og der er indkøbt materiel, hvor der i forvejen er dækning til mere end 5 og 10 års forbrug.

Utilfredsstillende ledelse

FMI har i 2013 købt ind for 1,7 milliarder kroner, hvor af godt 531 millioner kroner er gået til materiel, som forsvaret i forvejen har til mere end 2 års forbrug af, eller som der slet ikke har været noget forbrug af.

Beretningen har medført skarp kritik fra Statsrevisorerne, som finder, at forsvarets styring af lagrene ikke har været effektiv på grund af »ledelsesmæssigt svigt«.

Det er utilfredsstillende, siger formanden for Statsrevisorerne, Peder Larsen.

»Der er i den grad en overopfyldning af lagrene og i mange tilfælde langt ud over alle rimelige grænser. Det burde ikke finde sted. Det er uprofessionelt, at man ikke bruger de styringsfaciliteter, man har, og når det ikke sker, så er det jo på grund af et ledelsesmæssigt svigt«, siger han.

Den samlede værdi af lagrene er af Rigsrevisionen opgjort til cirka 28 milliarder kroner i indkøbspriser i 2014. Heraf har FMI ansvaret for cirka 20 milliarder kroner, mens lagerbeholdninger for 8 milliarder kroner er placeret hos de operative kommandoer.

Definitionen af 'lager'

Jeg er enig i de overordnede anbefalinger fra Rigsrevisionen

Lagrene består af en såkaldt beredskabsbeholdning, som blandt andet skal kunne understøtte Danmarks internationale krigsindsatser, og et almindeligt forbrugslager. Forsvaret begrunder blandt andet de store lagre med hensynet til beredskabet.

Men ifølge Kim Sundtoft Hald fra CBS, der er ekspert i lagerstyring i private og offentlige virksomheder, bliver det svært at leve op til forsvarsforligets krav om, at lagrene skal reduceres, fordi Forsvaret ikke har defineret rammerne og størrelsen af beredskabslageret.

»De bør være meget mere præcise overfor politikerne i forhold til at definere, hvor meget af deres kapacitet, som skal bruges til beredskab og hvor meget, som er forbrugslager, der tjener andre formål«, siger han.

FMIs direktør, generalløjtnant Niels Henrik Bundsgaard, hilser kritikken velkommen.

»Jeg er enig i de overordnede anbefalinger fra Rigsrevisionen, og derfor fortsætter vi med initiativer, vi har sat i gang, og vi vil gøre nogle ekstre tiltag, så vi kan få en endnu mere effektiv styring«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce