Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Sikkerhed. Det rumænske it-sikkerhedsfirma Bitdefender skal sammen med amerikanske Symantec holde statens følsomme oplysninger og data bag lås og slå, så hackere ikke får adgang til dem. Illustration: Rune Pedersen

Dansk økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rumænske cyberspecialister beskytter den danske stat

I EU’s næstfattigste land ligger det firma, som er hyret til at sætte lås på danske data, så hackere ikke får adgang til dem.

Dansk økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når man nævner Rumænien, vil de fleste nok henlede tankerne på fattigdom. På romaer og organiseret kriminalitet. Og ikke mindst på den udbredte korruption, der så sent som i januar i år fortsat satte en stopper for Rumæniens medvirken i Schengen-samarbejdet.

Men på trods af, at Rumænien er det næstfattigste medlem af EU, og måske kunne karakteriseres som et land i Udkantseuropa, kan landet noget helt specielt på cyberområdet.

Danmark snakker om at skulle være førende it-nation, men det kan vi godt glemme.

Da den danske stats it-sikkerhed blev sendt til udbud i 2013, gik kontrakten nemlig til det rumænske sikkerhedsfirma Bitdefender, der sammen med amerikanske Symantec skal holde hackerne ude indtil slutningen af 2016.

I FØRETRØJEN

Og det er ikke tilfældigt, at netop et rumænsk firma blev valgt til opgaven. For selvom landet stadig er fattigt og korrupt, er det med EU's hurtigste internet og en række gode tech-universiteter blevet en af Europas mest veludviklede cybernationer.

»Danmark snakker om at skulle være førende it-nation, men det kan vi godt glemme. Rumænien har altså nogle fantastiske universiteter med nogle seriøse it-uddannelser, og derfor er rumænere nogle af de bedste tech-eksperter i verden«, siger danske Bo Skeel, som er it-sikkerhedsekspert hos Bitdefender.

Derfor er det heller ikke overraskende, at Rumænien tiltrækker nogle af verdens største it-virksomheder, som kommer til landet for at rekruttere udviklere og programmører. Det er ikke længere nogen hemmelighed, at det næstmest talte sprog i Microsoft, efter engelsk, er rumænsk.

Intet system er 100 procent sikkert

Rumænerne skal til gengæld løfte en stor opgave. Ifølge Catalin Cosoi, Bitdefenders chefsikkerhedsstrateg, er de store trusler lige nu spionage, hvor hackere stjæler data; ransomware, hvor alle filer på computeren krypteres, indtil der betales en løsesum, og botnets, hvor computeren bliver kapret og sammen med tusind- eller millionvis af andre computere fjernstyres til større koordinerede angreb.

»Jeg vil ikke lyve for dig. Medmindre du hiver stikket ud af din computer, kan du ikke vide dig sikker. Intet system er 100 procent sikkert mod hackere«, siger Catalin Cosoi.

Eller som den tidligere FBI-chef Robert Mueller sagde i 2012 på en sikkerhedskonference i USA: »Der findes to slags virksomheder: dem, som er blevet hacket, og dem, som vil blive det«.

Hackerne er bedre end it-firmaer

På Bogdan Botezatus bærbare computer har han placeret et lille klistermærke: ’Any fool can use a computer. Many do’, står der.

Hans mor var programmør i 25 år under Ceausescu, og derfor var det oplagt for ham at følge i hendes fodspor. I dag er han trusselsanalytiker for Bitdefender og erkender ligesom Catalin Cosoi, at ingen kan vide sig sikker, når det handler om cybersikkerhed.

LÆS ARTIKEL

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Hackerne skriver nu bedre koder, end de store it-firmaer gør. Derfor handler det om at have tiltag klar, til når det sker. Man er nødt til at adskille netværkene, så man kan minimere skaden, når hackerne før eller siden kommer ind«, siger han.

Specielt i ministerier er der meget sensitiv information, så det er absolut nødvendigt, at det kører, som det skal

Hvor hackerne tidligere brugte de samme stykker kode til mange forskellige angreb, er de ifølge Bo Skeel i dag langt mere snedige og ændrer nok på koden til, at antivirusprogrammerne ikke kan genkende dem. Og det giver store udfordringer for dem, der skal beskytte statens vitale informationer.

»For fem år siden kom der 32.000 nye unikke angrebsformer hver eneste dag. I dag er det tal steget til 390.000. Og det er vi nødt til at imødekomme, for hvis der går flere dage, hvor tingene ikke fungerer, kan det have store konsekvenser. Specielt i ministerier er der meget sensitiv information, så det er absolut nødvendigt, at det kører, som det skal«, siger han.

FBI hjælper i kampen mod rumænske hackere

Selvom Rumænien er langt fremme, når det kommer til cybersikkerhed, er der også kræfter i landet, som modarbejder sikkerhedsspecialisterne. Sidste år blev 24 procent af alle rumænske ip-adresser brugt til angreb verden over, fortæller Augustus Jianu, direktør for Cert i Rumænien, som er et uafhængigt statsagentur til bekæmpelse af cyberkriminalitet.

»Hackerne strukturerer sig selv som virksomheder, og de outsourcer meget. Der er syv stadier i et angreb, og det kan sagtens være syv forskellige mennesker fra hele verden. De sælger deres programmer og deres ekspertise på det sorte marked«, siger han.

REGERINGEN HÅNES:

FBI har i dag kontorer i flere rumænske byer, hvor de samarbejder med rumænske myndigheder og Europol om at bekæmpe landets hackere. Og så sent som for en måned siden konstaterede FBI’s nuværende chef, James Comey, at samarbejdet med Rumænien er »blandt vores bedste i hele verden«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

At et rumænsk firma er med til at beskytte de danske myndigheder, kan de godt være stolte af, mener Bo Skeel. Men han erkender også, at de får travlt med hele tiden at være et skridt foran de kriminelle:

»Det er et evigt kapløb mellem hackere og sikkerhedsfolk«, siger han.

Politikens besøg i Rumænien er betalt af Bitdefender.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden