Natur. På Fænø kan private firmaer og velhavende privatpersoner købe fester, konferencer, eller jagtture i eksklusive og diskrete omgivelser. For hvad der sker på Fænø, og hvem der er gæster, det får ingen at vide.
Foto: Per Nagel

Natur. På Fænø kan private firmaer og velhavende privatpersoner købe fester, konferencer, eller jagtture i eksklusive og diskrete omgivelser. For hvad der sker på Fænø, og hvem der er gæster, det får ingen at vide.

Dansk økonomi

Forsker: Sælg småøer til rigmænd

Fattige kommuner bør ikke bruge millioner på at holde liv i øsamfund med alt for få beboere, mener ekspert.

Dansk økonomi

Luk de mindste øer ned, og sæt dem til salg, så danske og udenlandske erhvervsfolk, rigmænd og fonde kan gøre øerne til jagtreservater, kurbade, welnesspensionater, kongrescentre eller for den sags skyld eksklusive kasino-øer.

Sådan lyder opfordringen fra Jørgen Møller, lektor og forsker ved Aalborg Universitet med speciale i lokalplanlægning, landsbyer og øsamfund.

Han kalder det økonomisk galimatias at holde liv i de mindste øsamfund, hvor en håndfuld beboere skal serviceres med færgefart, skoler og anden kommunal service. Den nye regering bør gentænke strategien, der alt for længe har været båret af et politisk ønske om at fastholde beboelse på øerne, næsten for en hver pris.

Det kunne være rige russere, det kunne være tyskere med hang til dansk natur og hav

»Vi trænger i den grad til en fordomsfri debat om, hvad vi skal bruge øerne til, især dem, der blot har har 15, 20 eller 25 beboere. For det er simpelthen for dyrt for kommunerne og samfundet at holde dem i live«, siger Jørgen Møller.

KRONIK

Forleden meldte regeringen ud, at den er klar til at hjælpe færgefarten og sænke færgetaksterne, så det bliver billigere at bo og drive virksomhed på de danske øer.

»Jeg tror på, at der er mere fornuft, økonomi og arbejdspladser i at lade professionelle investorer købe og drive øerne, eksempelvis som ferieområder og naturparker«, siger Jørgen Møller: »Det kunne også være nogle af de rige russere, der køber fodboldklubber i England, det kunne være tyskere med hang til dansk natur og hav – eller det kunne være dansk kapital, der blev sat i arbejde på denne måde«.

I flere årtier er antallet af beboere på de danske øer faldet. Alene for de 27 øer i Sammenslutningen af Småøer gælder, at antallet af beboere helt frem til 1935 stadig var på flere end 10.000 indbyggere, hvilket i dag er mere end halveret. Ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik er tallet 4.488 i 2015.

»Vi kommer i stigende grad til at forholde os til kommuner, der har store udgifter til nogle små øer, hvor indbyggertallet skrumper. Man kan sige, at øproblematikken er den ekstreme udgave af Udkantsdanmark, fordi øerne er så isoleret fra omverdenen«, siger forskningschef Hans Thor Andersen fra Statens Byggeforskningsinstitut.

Også han ser muligheder i at overlade øerne til private eller til naturen: »Der er meget få områder i Danmark med vild natur, så det er også en mulighed at lade øerne henlægge som vild natur«.

Spejdere skal rydde op i 15.000 kvadratmeter kælder på Middelgrundsfortet Kilde: politiken.tv / Jakob Hvide Beim. Foto: Anders Skjold Jensen. Klip: Henrik Haupt

Falliterklæring at sælge ud af øerne

Der findes ingen statistikker over antallet af privatejede øer i Danmark, men en række af dem ejes af familier, der har ladet dem gå i arv, eller af velhavende erhvervsfolk med millioner på bankbogen. En af dem er rigmanden Kim Fournais, medstifter af Saxo Bank, der ejer og driver Vejrø i Smålandsfarvandet mellem Sjælland og Lolland.

Det er en falliterklæring at sælge ud af øerne, når det netop er stramme statslige rammevilkår, der har været med til at kvæle øerne

En anden er ejendomsmillionæren Kristian Kryger Sørensen, der for et par år siden købte øen Tærø mellem Vordingborg og Kalvehave. »Gjorde man det muligt for private at købe flere danske øer, er jeg sikker på, at der var købere i markedet«, siger han.

Venstres ordfører på området, Thomas Danielsen, er enig i, at der er brug for en fordomsfri debat om fremtiden, men småøerne skal ikke sælges til rige russere: »Det er en falliterklæring at sælge ud af øerne, når det netop er stramme statslige rammevilkår, der har været med til at kvæle øerne«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Liberal Alliance kalder forslaget om flere privatejede øer »en spændende model, der ikke bare kan afvises«. I første omgang giver den dog mest mening for de ubeboede øer og for de øsamfund, der er så affolkede, at de er lige ved at »lukke og slukke«, fastslår partiets ordfører Henrik Dahl.

I Sammenslutningen af Småøer erkender formand Dorthe Winther fra Omø, at staten og økommunerne rent økonomisk er hårdt spændt for. Men at sælge til private er ikke nogen løsning:

LÆS OGSÅ

»Vi er vidner til en enorm centralisering, der tilsiger, at alle helst skal bo i byerne, selv om det også skaber problemer«, siger hun og uddyber: »Jeg glæder mig til den dag, hvor en forsker gør opmærksom på de dele af København, der ikke giver overskud, og foreslår, at vi sælger de veje, hvor der er minus på den økonomiske konto«.

Det har tidligere fremgået, at antallet af beboere på de 27 øer i Sammenslutningen af Småøer er på 5.590. Det var en fejl.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce