Ubalance. Der er krise i Skat, og ifølge statsrevisor Klaus Frandsen (R) bliver Finansministeret nødt til at kigge på, om der skal tilføres flere ressourcer, eller om ambitionsniveauet skal sænkes.
Foto: Thomas Borberg(arkiv)

Ubalance. Der er krise i Skat, og ifølge statsrevisor Klaus Frandsen (R) bliver Finansministeret nødt til at kigge på, om der skal tilføres flere ressourcer, eller om ambitionsniveauet skal sænkes.

Dansk økonomi

Anklage: Skat er sparet i stykker

Urealistiske sparekrav fra Finansministeriet har en del af skylden for skattekaos, mener statsrevisorer.

Dansk økonomi

Finansministeriet bliver nu inddraget som medansvarlig for det kaos, der hersker i Skat.

Formanden for Folketingets statsrevisorer, Peder Larsen (SF), vurderer, at Finansministeriets stadige krav om besparelser er en væsentlig del af forklaringen på de alvorlige problemer, som har fået skatteminister Karsten Lauritzsen (V) til at opfordre til en »national samling« om at redde Skat.

»Skat har for mange opgaver, der er for mange ambitioner, der skal opfyldes, som de måske ikke har de fornødne ressourcer til. Uanset om man skal sænke ambitionerne, eller man skal sørge for flere ressourcer, tror vi, at det er et spørgsmål, det kan være relevant at få Finansministeriet inddraget i«, siger Peder Larsen.

Siger du, at Finansministeriet har pålagt Skatteministeriet sparekrav, som ikke harmonerer med de opgaver, Skat skal løse?

»Det er en nogenlunde korrekt fortolkning«, siger Peder Larsen, som bakkes op af statsrevisor Klaus Frandsen (R).

Kulmination

»Det virker, som om der er en ubalance mellem sparekrav og opgaver. Her bliver vi nødt til at kigge på, om der skal tilføres flere ressourcer, eller om ambitionsniveauet skal sænkes«, siger han.

Problemerne i Skat er kulmineret med nye sager de seneste uger.

Først viste det sig, at kriminelle tilsyneladende har lænset statskassen for 6,2 milliarder kroner, uden at Skat opdagede det. Kort efter konstaterede Kammeradvokaten, at Skat inddriver gæld med ulovlige metoder, hvilket tvang skatteministeren til at standse inddrivelsen helt.

Skat er sparet sønder og sammen. Det, vi ser nu, er en uundgåelig konsekvens af Finansministeriets konstante angreb på Skats ressourcer - år ud og år ind

Peder Larsen og de øvrige statsrevisorer sendte onsdag aften en uhørt skarp appel til Folketingets partier om behovet for en hurtig og gennemgribende oprydning i Skat.

Det skete, efter at Rigsrevisionen onsdag eftermiddag fremlagde sin gennemgang af statsregnskabet – og med den en ny sønderlemmende kritik af Skatteministeriet.

Men det er ikke Skat og Skatteministeriet, der bærer hele ansvaret for ulykkerne, mener statsrevisorerne, som dermed delvis bakker op om Skats tidligere topchef Ole Kjær, der anklager Finansministeriet for at have ødelagt Skat i en konstant jagt på besparelser.

»Skat er sparet sønder og sammen. Det, vi ser nu, er en uundgåelig konsekvens af Finansministeriets konstante angreb på Skats ressourcer – år ud og år ind. Før eller siden skal regningen betales. Det bliver den nu«, sagde Ole Kjær i sidste uge til Politiken.

Tung, tung opgave

Ifølge Peder Larsen er det afgørende, at Finansministeriet nu inddrages i de politiske bestræbelser på at få genrejst skattemyndigheden.

»Det her en opgave af tung, tung karakter, som nok gør, at man også må få involveret Finansministeriet på passende vis«, siger Peder Larsen.

Finansministeriets vedholdende sparekrav har præget de statslige skattemyndigheder, siden de overtog ansvaret for at inddrive borgernes gæld til de offentlige kasser tilbage i 2005.

Siden da har Skat skåret bemandingen ned fra rundt regnet 9.500 medarbejdere til de nuværende godt 6.000, yderligere 700-800 stillinger skal nedlægges frem mod 2018 i en af de største statslige spareøvelser i nyere tid.

Hverken skatteminister Karsten Lauritzen (V) eller finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) ønsker at kommentere statsrevisorernes udmelding.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce