Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Arbejdskraft. Nina Smith er professor i nationaløkonomi ved Aarhus Universitet. Hun er tidligere prorektor ved Aarhus Universitet.
Foto: Jacob Ehrbahn (Arkiv)

Arbejdskraft. Nina Smith er professor i nationaløkonomi ved Aarhus Universitet. Hun er tidligere prorektor ved Aarhus Universitet.

Dansk økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Økonomiprofessoren vil op på ølkassen

Økonomiprofessor Nina Smith vil være formand for Foreningen Nykredit.

Dansk økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De seneste år er renterne styrtdykket. Til gengæld har bidragssatserne, realkreditinstitutternes gebyrer, været på himmelflugt. Derfor er en stor del af boligejernes rentebesparelser blevet ædt op af de stigende bidragssatser.

Det har blandt andet resulteret i, at en række Nykredit-rebeller nu forsøger at få realkreditkæmpens kunder til at stemme til Nykredits repræsentantskab. Ambitionen er klar: Bidragssatserne skal ned.

Dermed er der udsigt til, at økonomiprofessor Nina Smith, der i dag er næstformand i Foreningen Nykredit, og som nu går efter formandsstolen, kommer til at bruge en del krudt på at forklare og forsvare de stigende bidragssatser. Foreningen Nykredit ejer 90 procent af realkreditinstituttet Nykredit

Umuligt at sætte satserne ned

Nina Smith ærgrer sig over det store fokus på bidragssatserne. For der er en masse andet, hun meget hellere vil tale om, nemlig visionerne for Nykredit: Hvilken rolle skal landets største og eneste foreningsejede realkreditinstitut spille i fremtiden?

Men det bliver næppe hovedtemaet.

»Jeg er godt klar over, at der er meget stort fokus på bidragssatserne, og det er jeg også villig til at tale om, men jeg bliver også bare nødt til at sige, at lige nu er det umuligt at sætte bidragssatserne ned«, siger hun og uddyber:

Jeg bliver bare nødt til at sige, at lige nu er det umuligt at sætte bidragssatserne ned

»Det skyldes de kapitalkrav, vi får fra EU og Basel. Vores omkostninger til blandt andet administration er faldet, men kapitalomkostningerne ved at lave bolig- og erhvervslån er firedoblet«, siger hun.

Boligejernes omkostninger ved at være kunder i Nykredit er stort set de samme som hos konkurrenterne Realkredit Danmark og Nordea Kredit, selv om de hvert år skal sende en stor del af overskuddet videre til moderbankerne Danske Bank og Nordea. Så hvad er fordelen egentlig ved at være kunde i et realkreditinstitut, der er ejet af en forening, og hvor man dermed som kunde er medejer, frem for at være kunde i et selskab, der er ejet af en bank?

Hun understreger dog, at der ikke er udsigt til, at det vil ske inden for den nærmeste fremtid. Men det betyder ikke, at hun som formand vil læne sig tilbage i stolen og vente på bedre tider. En af de udfordringer, der ligger hende meget på sinde, er udviklingen i landdistrikterne.

»Jeg bor selv på Djursland, lige på kanten til Udkantsdanmark. Jeg har familie og venner på det nordlige Djursland, og når jeg cykler rundt, kan jeg jo se det med mine egne øjne. Der er mange til salg-skilte, og selv om husene næsten ingenting koster, er de meget svære at få solgt«, siger Nina Smith.

»Det er en meget stor udfordring, og her spiller vi som realkreditinstitut en nøglerolle. Jeg har ikke nogen løsninger klar, men det er klart, at det er noget, jeg gør mig mange tanker om«.

Hvad ville de mandlige kollegaer gøre?

Nykredit er landets absolut største realkreditinstitut med en markedsandel på cirka 40 procent og med en endnu større markedsandel i yderområderne.

Det er mere end 20 år siden, at Nina Smith første gang tog kampen op med realkreditten. Og det var ikke uden tøven. Hun blev dengang spurgt, om hun kunne være interesseret i at sidde i Realkredit Danmarks bestyrelse. Hendes første indskydelse var at sige nej. For hvad vidste hun egentlig om realkredit? Men så tænkte hun, at det gjorde hendes mandlige kolleger længere nede ad gangen på Aarhus Universitet jo heller ikke, og de ville helt sikkert sige ja. Og så gjorde hun det samme.

»Dengang var jeg i tvivl, men det er jeg ikke mere. Jeg er jo blevet gammel i mellemtiden«, siger hun og griner:

Dengang var jeg i tvivl, men det er jeg ikke mere. Jeg er jo blevet gammel i mellemtiden

»Og så er der altså mange ting, der bliver lettere«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hun har nu en lang karriere bag sig med en række bestyrelses- og kommissionsposter, senest som formand for Dagpengekommissionen.

»Jeg er ikke bange for at stille mig op på ølkassen. Faktisk synes jeg, at det er sjovt. Jeg vil gerne ud at mødes med folk«.

»Derfor vil jeg også meget gerne mødes med kritikerne af de høje bidragssatser og diskutere det. Men bidragssatserne er bare ikke noget, vi kan gøre noget ved lige nu. Det ville simpelthen være uansvarligt. Derfor er der mange andre ting, jeg hellere vil tale om. For eksempel udfordringerne i Udkantsdanmark«.

Valget til bestyrelsen i Foreningen Nykredit finder sted til marts.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Anne Klejsgaard, Dansk Økonomi eller Økonomi, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden