Det gav genlyd i den finansielle sektor, da den fagforeningsejede Lån & Spar Bank i november indkasserede en alvorlig reprimande fra Finanstilsynet, fordi banken konsekvent stillede højere krav til kreditværdigheden hos udenlandske kunder end hos danske, når de skulle bruge et boliglån.
Duer ikke, fastslog Finanstilsynet i den så vidt vides første og eneste nyere sag af den art.
6.000 lånesager gennemgået
Men trods den klare afgørelse går udenlandske statsborgere fortsat forgæves, når de beder en dansk bank eller et realkreditinstitut om et boliglån.
Polske, rumænske, tyske og skandinaviske statsborgere med styr på privatøkonomien henvender sig fortsat i stort tal hos låneportalen UdenomBanken.dk, der har specialiseret sig i at formidle lån til kunder, der løber panden mod en mur i de traditionelle banker og realkreditinstitutter.
En gennemgang af portalens godt 6.000 lånesager viser, at rundt regnet hver tiende omhandler udenlandske statsborgere, og at mindst halvdelen af dem har store problemer med at få finansieret en helårsbolig i Danmark, selv om deres privatøkonomi i bund og grund er god og sund.
Afvist på grund af nationalitet
Det ligner et mønster, mener portalens direktør, Frederik Rovsing:
»Vi gør altid kunderne opmærksomme på, at de kan få et billigere boliglån i en bank eller et realkreditinstitut. Men her er meldingen altså, at det ikke har været muligt. Så kan vi i de fleste tilfælde hjælpe dem videre til en anden långiver, fordi de har en fin økonomi. Det er svært at tolke på anden måde, end at disse mennesker er blevet afvist på grund af deres nationalitet«.
Frederik Rovsing vil ikke sætte navne på konkrete banker, der har smækket pengekassen i over for udenlandske kunder.
»Vi anklager ikke nogen banker eller real<DB>kreditinstitutter. Vi konstaterer bare, at vi får en pæn portion henvendelser fra udenlandske statsborgere, der ikke har været i stand til at optage et lån andre steder – selv om deres økonomi og kreditværdighed i mange tilfælde ville have givet dem et lån, hvis de havde været danskere«.
Det er som udgangspunkt kun danske statsborgere, der kan købe helårsboliger i Danmark. Men samme ret har borgere fra andre EU-lande og fra de skandinaviske lande også, mens alle øvrige nationaliteter skal godkendes af Justitsministeriet, før de kan købe en bolig i Danmark.
At der ikke er flere klagesager i Finanstilsynet, overrasker ikke Frederik Rovsing: »Jeg tror ikke, at disse mennesker har nogen interesse i at klage – eller for den sags skyld en tro på, at det nytter«.
eg må bare holde fast i det, vi oplever, nemlig at mange udlandskunder bliver afvist i det etablerede bankvæsen, selv om de næsten alle har indtægtsforhold, som ville udløse et lån til en hvilken som helst dansker«
Frederik Rovsing, direktør i Udenombanken.dk
Johannes Gudjonsson og hans familie har ikke orket at klage, selv om det har været umuligt for familien at få finansieret det nye hus på Solsortevej i Sønderborg med et helt almindeligt dansk boliglån. Nok blev de kreditvurderet i flere banker. Men i sidste ende blev pengekassen smækket i, selv om der var god luft i det månedlige budget – og selv om huset kun kostede 1 million kroner.
»Min kone er fra Island, og jeg er fra Færøerne. Alligevel bliver vi betragtet som besværlige udenlandske statsborgere, og så ender det med, at bankerne bakker ud, selv om vi opfylder alle krav«, fortæller Johannes Gudjonsson, der endte med at finansiere huset på Solsortevej via UdenomBanken.dk.
Banker afviser: Vi gør ikke forskel
I samme landsdel oplever ejendomsmæglerfirmaet EDC, at det ofte er svært for tyske familier at købe hus på den danske side af grænsen.
»Vi har rigtig mange tyskere, der er interesserede i at købe danske huse her i grænselandet, blandt andet fordi de kan tjene gode penge på at sælge det tyske hus og købe et dansk. Men det virker lidt, som om de danske banker ikke rigtig orker at bøvle med de her lånesager, fordi de så skal indhente oplysninger i et andet land og dermed har svært ved at overskue alle vinkler på kundens økonomi«, siger ejendomsmægler Ole Stenrøjl Bleeg fra EDC i Tønder.